Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?

Konieczność segregacji śmieci jest obecnie kwestią, która nie powinna budzić wątpliwości. Takie działanie jest wyrazem troski o środowisko naturalne i przyszłość planety. Jeśli jednak argumenty ekologiczne nie są wystarczające, motywatorem mogą być kwestie finansowe oraz odpowiednie regulacje prawne. Mimo iż możliwe jest odzyskiwanie i ponowne przetwarzanie części śmieci, to niektóre z nich są trudniejsze w recyklingu. Jednym z bardziej problematycznych odpadów jest olej używany do smażenia.

Jak się pozbyć zużytego oleju?

Mimo iż jest to substancja o pochodzeniu naturalnym, może negatywnie oddziaływać na środowisko. Niewielkie ilości oleju można zebrać przelać do pojemników specjalnie przeznaczonych do segregacji oleju. Jeśli jednak zużytego oleju jest więcej, trzeba go oddać do punktu selektywnej zbiórki odpadów, lub skontaktować się ze skupem oleju gastronomicznego. W żadnym wypadku nie należy zużytego oleju wylewać do zlewu czy toalety. Wówczas będzie się on stopniowo odkładał w rurach i wraz z innymi zanieczyszczeniami tworzył coraz grubszą warstwę, która w końcu doprowadzi do powstania zatoru.

Olej jako odpad

Kwestię utylizacji UCO (ang. Used Cooking Oil) należy rozwiązać w każdym lokalu gastronomicznym, w którym serwowane są dania smażone. Olej posmażalniczy jest również problemem przedsiębiorstw, w których produkowana jest żywność poddawana smażeniu. Kwestie związane z klasyfikacją tego odpadu regulowane są przez przepisy prawa oraz decyzje lokalnych samorządów. Należy także rozróżnić lokale gastronomiczne od firm zajmujących się przetwórstwem żywności – np. piekarni. Przepisy dotyczące utylizacji oleju posmażalniczego, dla tych dwóch rodzajów działalności, są różne.

Jak działa skup oleju gastronomicznego?

Ułatwieniem działalności podmiotów produkujących żywność może być skup oleju gastronomicznego. Istnieją bowiem przedsiębiorstwa, które ten problematyczny odpad odbierają lub skupują. Warunki negocjowane są zwykle indywidualnie, w zależności od ilości i poziomu zanieczyszczenia oleju. Przed podjęciem współpracy z firmą świadczącą takie usługi, warto dowiedzieć się jakie dokumenty będą potrzebne – w tym zakresie przepisy zmieniają się bardzo dynamicznie i należy stale być na bieżąco.

Dlaczego firmy skupują zużyty olej?

Olej posmażalniczy może zostać oczyszczony i przetworzony w celu uzyskania innych substancji. Znajdują one zastosowanie w budownictwie, przemyśle chemicznym, czy motoryzacji. Są to materiały ekologiczne, pozwalające na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska.

Oczyszczanie oleju gastronomicznego

Odbierany, zużyty olej musi jednak zostać najpierw odpowiednio oczyszczony. W procesie tym usuwa się z niego substancje takie jak fosfolipidy, metale czy białka i węglowodany. Olej zostaje także poddany procesowi mycia i suszenia. Podczas bielenia oczyszczany jest też ze stanowiących zanieczyszczenie pigmentów. Podlega również procesom filtracji i zobojętniania.

Biopaliwo ze zużytego oleju

Jednym z podstawowych surowców pozyskiwanych z przetworzonego oleju posmażalniczego jest biodiesel. Powstaje on w wyniku reakcji hydrolizy i estryfikacji. Jest to paliwo o dobrych parametrach energetycznych, zbliżonych do klasycznego oleju napędowego – jednak w przeciwieństwie do niego nie powoduje zanieczyszczenia środowiska siarką. Paliwo takie charakteryzuje się również korzystniejszym bilansem CO2. Dzięki dobrym właściwościom smarnym biodiesel może znacząco przedłużać żywotność silnika. Jednak stosowanie tego rodzaju biopaliwa wymusza pewne zmiany konstrukcyjne układu napędowego. Wykorzystywanie biodiesla jako paliwa jest rozwiązaniem zyskującym na popularności, nie tylko ze względów ekologicznych, ale również finansowych. Uzyskane z oleju posmażalniczego biopaliwo wykorzystywane jest również w celach opałowych.

Olej gastronomiczny w produkcji tworzyw sztucznych

Dodatek zużytego oleju spożywczego korzystnie wpływa na właściwości technologiczne i obróbkę asfaltów. Powoduje on, że tworzywa te można obrabiać w niższej temperaturze, co ułatwia pracę i zmniejsza koszty. W taki sposób powstają np. nowoczesne pokrycia dachowe, które charakteryzuje wysoka odporność na wilgoć i temperatury.

Rynek oleju posmażalniczego w Polsce

W dobie nadchodzącego kryzysu klimatycznego, wiele państw szuka sposobów na ograniczenie zanieczyszczenia środowiska i premiuje rozwiązania oparte na idei recyklingu. Jest to trend zauważalny na całym świecie, jednak dla gospodarki krajowej duże znaczenie mają decyzje Unii Europejskiej, która stale zwiększa restrykcje dotyczące norm emisji dwutlenku węgla. Dlatego skup zużytego oleju i jego późniejsze oczyszczanie ma tak ogromne znaczenie.