Food Truck a produkcja oleju spożywczego

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko dzieje się szybciej. W natłoku codziennych obowiązków często brakuje czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie posiłków. Dlatego coraz częściej korzystamy z usług lokali gastronomicznych. Nie zawsze jest jednak możliwość, aby usiąść spokojnie w restauracji, czy nawet zamówić jedzenie z dowozem do domu. Wtedy przychodzą nam z pomocą Food Trucki.

Mobilne punkty gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością. Zjemy w nich przeróżne dania, od burgerów i frytek, przez smażone mięsa i warzywa, aż po pyszne pączki w ramach deseru. Jednak większość z dostępnych w Food Truckach dań wymaga przygotowania w postaci smażenia głębokiego. Używa się do tego najczęściej oleju rzepakowego lub palmowego, ponieważ ze względu na możliwość podgrzania ich do bardzo wysokich temperatur nadają się do tego celu lepiej niż inne tłuszcze roślinne. W wielkich rozmiarów, przemysłowych urządzeniach, takich jak np. frytkownice czy smażalnie, ilość potrzebnego do każdego smażenia oleju jest ogromna. W efekcie otrzymujemy co prawda chrupiące frytki, soczyste, panierowane mięsa czy ryby lub warzywa. Jednak wraz z nimi pojawia się skutek uboczny, jakim są duże ilości zużytego oleju.

Zużyty olej spożywczy

Tłuszcze, zarówno roślinne, jak i zwierzęce, to niezbędne źródło wielu wartości odżywczych, a także często doskonały dodatek smakowy w kuchni. Dlatego w naszej diecie pojawiają się one niezwykle często. Mogą występować w postaci oliwy z oliwek czy oleju lnianego lub pozyskiwanego z pestek winogron. W takiej sytuacji używane są one na zimno, np. do sałatek, zatem temat utylizacji właściwie ich nie dotyczy. Jednak wielu tych tłuszczów, takich jak margaryny, smalec lub bardzo popularny olej rzepakowy czy słonecznikowy, używamy do przygotowywania dań na ciepło, czyli chociażby do smażenia. Olej poddany tak silnej obróbce termicznej w żadnym wypadku nie nadaje się do ponownego użycia. W takiej sytuacji niestety musimy poświęcić już większą uwagę temu, gdzie ten zużyty olej wyrzucimy.

Absolutnie nie powinno się wylewać zużytego oleju do kanalizacji, ponieważ po wystudzeniu tłuszcze przybierają formę stałą i mogą spowodować zatory w rurach. Należy zatem znaleźć inne rozwiązanie. W warunkach domowych nie będzie to szczególnie problematyczne, ponieważ wystarczy przelać zużyty olej czy tłuszcz do butelki PET i wrzucić do pojemnika przeznaczonego na segregację oleju. Jednak problem zaczyna się w przypadku miejsc, gdzie takiego oleju zużywa się każdego dnia ogromne ilości. Takim punktem są właśnie Food Trucki. W tej sytuacji konieczna jest rzetelna utylizacja.

Utylizacja zużytego oleju spożywczego

Temat utylizacji zużytego oleju spożywczego przez lokale gastronomiczne objęty jest przepisami prawa. Nie można pozbywać się go na własną rękę, czy nawet po prostu wywieźć go na wysypisko śmieci, ponieważ jest to produkt, który bardzo długo się rozkłada, zatem jest niebezpieczny dla środowiska. Aby zdjąć sobie ten problem z ramion, warto zgłosić się do firmy, takiej jak Trafin Oil, która profesjonalnie zajmie się utylizacją.

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z możliwości odbioru zużytego oleju. Po podpisaniu umowy dostaniemy specjalne beczki do przechowywania odpadów. Są one dostępne w różnych pojemnościach. W ustalonym terminie przedstawiciel firmy przyjeżdża do nas samochodem przystosowanym do przewozu odpadów, odbiera zapełniony pojemnik i zostawia nam pusty na wymianę. Wszystko odbywa się szybko i bez jakichkolwiek komplikacji.

Dodatkowe zabezpieczenie stanowi fakt, że firma zajmująca się odbiorem zużytego oleju ma do dyspozycji odpowiednie sorbenty i środki czyszczące, które będą pomocne w przypadku, gdy zdarzy się wypadek i odpad wydostanie się z pojemnika. Dzięki temu niekontrolowany rozlew oleju zostanie usunięty skutecznie i bez szkody dla środowiska.

Korzystając z usług firmy, zajmującej się profesjonalnie utylizacją odpadów gastronomicznych, zabezpieczamy swój interes. Przekazanie bowiem zużytego oleju spożywczego do utylizacji potwierdzone zostaje stosownym dokumentem. Zyskujemy w ten sposób spokój o formalną poprawność całego przedsięwzięcia. Dodatkowe informacje znajdują się także w artykule: Gdzie oddać olej do utylizacji?

Ochrona środowiska i bezpieczeństwo firmy

Prowadząc działalność gastronomiczną, taką jak Food Truck, której naturalnym następstwem jest wytwarzanie bardzo dużych ilości zużytego oleju spożywczego, koniecznie powinniśmy skorzystać z usług firmy Trafin Oil, prowadzących skup zużytego oleju. Pamiętać należy, że płynące z tego korzyści będą miały szerszy zakres niż może się początkowo wydawać. Przy okazji zyska również na tym nasza planeta, co w czasach niewyobrażalnej jej eksploatacji przez człowieka ma na pewno niebagatelne znaczenie.