Na jakim oleju smażyć?

Obecnie dużo uwagi przykłada się do kwestii żywienia. W czasach, gdy w sklepach i barach roi się od tzw. fast food’u, często wysoce przetworzonego, zawierającego ogrom sztucznych konserwantów, barwników i aromatów, na powrót wracamy do tego, co naturalne. Jednak i na tym nie powinniśmy poprzestawać. Liczą się również poszczególne składniki oraz sposób ich podania. Jeśli zależy nam, by to, co sami jemy, co podajemy swoim najbliższym czy w przypadku lokali gastronomicznych – klientom, było nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych, musimy uwzględnić jeszcze wiele niuansów. Weźmy chociażby tłuszcze, czyli jeden z filarów każdej diety. Niewątpliwie warto zastanowić się na jakim oleju smażyć. Jaki jest najlepszy olej do smażania a na jakim oleju nie można smażyć?

Najlepszy olej do smażenia

Jak się okazuje, nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia, gdyż nie każdy dobrze reaguje na wysoką temperaturę. Na jakim oleju smażyć? Po czym rozpoznać, jakie oleje się nadają się do tej konkretnej obróbki termicznej, a jakie nie? Otóż wszystko zależy w tym przypadku od składu kwasów tłuszczowych oraz temperatury dymienia. Najlepszy olej do smażenia to taki, który zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, minimalną ilość kwasów wielonienasyconych (poniżej 15%), jest rafinowany, zaś jego temperatura dymienia to przynajmniej 180 stopni Celsjusza. Wobec tego, na jakim oleju smażyć? Otóż rafinowany olej rzepakowy składający się głównie z kwasów nasyconych i jednonienasyconych, którego temperatura dymienia wynosi 204 stopnie Celsjusza to zdecydowanie najlepszy olej do smażenia. Prócz tego, dobrym wyborem będzie też olej kokosowy i ryżowy.

Na jakim oleju nie można smażyć?

Skoro wiemy już, na jakim oleju smażyć, aby mieć pewność, że przygotowywane w ten sposób potrawy nie zaszkodzą naszemu zdrowiu, zastanówmy się na jakim oleju nie można smażyć. W wyniku dedukcji można dojść do wniosku, że podczas obróbki termicznej, jaką jest smażenie potraw, unikać należy olejów, które zawierają powyżej 15% kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, nie zostały poddane procesowi rafinacji, a ich temperatura dymienia wynosi poniżej 180 stopni Celsjusza.