Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

W dzisiejszych czasach, jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jakie zagrożenia dla zdrowia i samopoczucia pociąga za sobą regularne spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Stawiamy więc na zdrowe, naturalne produkty. Nie tylko próbujemy przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla najbliższych oraz, jeśli prowadzimy własny lokal kładziemy duży nacisk na jakość produktów, ale też zaczynamy porównywać ze sobą poszczególne z nich. Nic więc dziwnego, że wielu z nas zastanawia się co jest zdrowsze – olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? W końcu tłuszcze roślinne to jeden z filarów każdej diety. Wobec tego, spróbujmy wyjaśnić jakie różnice zachodzą między olejem rzepakowym a oliwą z oliwek i na tej podstawie odpowiedzieć, który z nich jest lepszy – olej rzepakowy czy oliwa?

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek

Nie wiedzieć czemu przyjęło się sądzić, że nasz polski olej rzepakowy to niekoniecznie dobrej klasy produkt, raczej mocno uniwersalny, przeciętny, dostępny na szeroką skalę w dobrej cenie. Za to oliwa z oliwek oryginalnie pochodząca z krajów śródziemnomorskich – m.in. Włoch, Grecji, Chorwacji to wysokiej jakości tłuszcz roślinny wart właściwie każdych pieniędzy. Czy rzeczywiście? Czy różnica między olejem rzepakowym a oliwą z oliwek jest aż tak duża z przewagą dla słynnej oliwy? Który z nich – olej rzepakowy czy oliwa ma korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie? Otóż, nie bez przyczyny olej rzepakowy coraz częściej nazywa się „oliwą północy”. Zacznijmy może od tego, że oba tłuszcze roślinne mają taką samą wartość energetyczną. Za to olej rzepakowy posiada znacznie więcej witaminy E, mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i dużo więcej kwasów omega-3. Ponadto stosunek ilości kwasów omega-3 do omega-6 jest w tym przypadku korzystniejszy. Z kolei punkt dymienia wynosi blisko 240°C dla oleju rzepakowego, a oliwy z oliwek około 160°C. Wobec tego, co wybierać? olej rzepakowy czy oliwę z oliwek?

Olej rzepakowy czy oliwa?

Skoro wiemy już co nieco o dwóch rodzajach tłuszczów roślinnych, pora odpowiedzieć sobie na pytanie o to, po który z nich sięgać częściej – olej rzepakowy czy oliwę z oliwek? Nie da się ukryć, że podstawową zaletą oliwy z oliwek jest jej niepowtarzalny smak i aromat, tak typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Niekoniecznie jednak nadaje się ona do smażenia, raczej do dań na zimno (szczególnie oliwa extra virgin). Za to oleju rzepakowego można używać praktycznie do wszystkiego. Jednocześnie za każdym razem dostarczamy sobie sporej dawki witamin i korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 i 6.