Olej słonecznikowy – właściwości i zastosowanie

Obok oleju rzepakowego to ten, pozyskiwany z nasion słonecznika należy do najpopularniejszych tłuszczów (biorąc pod uwagę zarówno te roślinne, jak i pochodzenia odzwierzęcego). Chętnie stosuje się go w polskich domach oraz w lokalach gastronomicznych. Jednakże, o ile jasne jest, że olej rzepakowy to źródło cennych witamin i minerałów, w tym kwasów omega 3 i 6 w najlepszej proporcji, o tyle właściwości oleju słonecznikowego, a co za tym idzie możliwości jego wykorzystania, wciąż budzą sporo wątpliwości. Jak jest w rzeczywistości? Czym wyróżnia się na tle innych i co zawiera olej słonecznikowy? Właściwości tego tłuszczu z pewnością są godne uwagi. Podobnie zresztą jak sposoby na zdrowe oleju słonecznikowego zastosowanie.

Właściwości oleju słonecznikowego

Najwyższa pora wyjaśnić jakie są właściwości oleju słonecznikowego. W przeciwnym razie nigdy nie będziemy w stanie zrozumieć w jakich ilościach możemy go spożywać, by wspomóc swoje zdrowie, a nie mu zaszkodzić. Dlatego zanim przejdziemy do tego, na czym powinno polegać wykorzystanie oleju słonecznikowego, zastosowanie w szeroko pojętej gastronomii, poświęćmy chwilę na zapoznanie się z wartościami odżywczymi i najistotniejszymi cechami. Otóż, do podstawowych właściwości oleju słonecznikowego zaliczamy: ciemno- lub jasnożółtą barwę (w zależności od tego, czy jest tłoczony na zimno czy rafinowany), wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (blisko 56%) w porównaniu do niewielkiej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (około 0,5%), co niestety daje niekorzystny stosunek. Jednak to nie wszystko jeśli chodzi o olej słonecznikowy. Właściwości tego roślinnego tłuszczu to także rekordowa zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości i płodności. W końcu, olej słonecznikowy jest też bogatym źródłem fitosteroli, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają zmianom miażdżycowym.

Olej słonecznikowy – zastosowanie

Wiemy już jakie są właściwości oleju słonecznikowego. Wobec tego, zastanówmy się jak można wykorzystywać na co dzień olej słonecznikowy. Zastosowanie tego rodzaju tłuszczu, oczywiście o ile zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, powinniśmy ograniczyć do przyrządzania potraw na zimno. Olej słonecznikowy stanowi doskonałą bazę dla sosów do rozmaitych sałatek czy też jako dodatek do własnej roboty majonezu. Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie należy smażyć na oleju słonecznikowym, chyba że w odpowiednich proporcjach zmieszamy go z olejem rzepakowym.