Produkcja oleju rzepakowego

W naszym kraju, i w ogóle w północnej części Europy, olej rzepakowy jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Wykorzystuje się go do przygotowywania zarówno potraw na zimno, jak i na ciepło. Pozyskiwany z nasion rzepaku olej idealnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów (np. do sałatek, marynowanych ryb itp.), a także do smażenia i pieczenia, również w wysokich temperaturach. Co istotne, nie tylko jest uniwersalny, znajduje wszechstronne zastosowanie, ale też stanowi jeden ze zdrowszych tłuszczów w ogóle – według wielu źródeł, pod względem witamin, minerałów i mikroelementów w nim zawartych nie tylko nie ustępuje słynnej oliwie z oliwek, ale wręcz jest od niej lepszy! A jak powstaje olej rzepakowy? Na czym polega produkcja oleju rzepakowego? Prezentujemy i wyjaśniamy po krótce poszczególne etapy produkcji oleju rzepakowego!

Jak powstaje olej rzepakowy?

Produkcja oleju rzepakowego to proces składający się z kilku kroków. Zanim jednak zaprezentujemy i po krótce opiszemy etapy produkcji oleju rzepakowego, należy zaznaczyć z jakiej części tej oleistej rośliny pozyskuje się tłuszcz bogaty w cenne witaminy, minerały i mikroelementy, a przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Otóż, olej rzepakowy tłoczy się z czarnych nasion roślin kwitnących na żółto w maju, a coraz częściej już w kwietniu. Do wyprodukowania 1 litra rzepaku zużywa się około 3 kg nasion. Na czym polega całe to tłoczenie i produkcja oleju rzepakowego? Jaki sprzęty i technologie się przy tym wykorzystuje? Jak powstaje olej rzepakowy krok po kroku?

Etapy produkcji oleju rzepakowego

Jak powstaje olej rzepakowy? Na czym polega produkcja oleju rzepakowego? Jakie wymienia się etapy produkcji oleju rzepakowego? Oczywiście wszystko zaczyna się na polu, kiedy to w lipcu rzepak w pełni dojrzewa, a łany z intensywnie żółtych zamieniają się w rudawe. Wówczas to w jego łuszczynach znajduje się mnóstwo ciemnych nasion, w związku z czym rozpoczynają się żniwa. Po oddzieleniu nasion od całych roślin poddaje się je suszeniu i oczyszczaniu z pozostałości chwastów czy też insektów. Dopiero wówczas trafiają one do zakładu produkcyjnego (olejarni), gdzie z jasnych nasion usuwa się ciemną okrywę i tłoczy olej. Otrzymany w ten sposób tzw. olej surowy kolejno poddawany jest czyszczeniu, czyli rafinacji, na którą składa się szereg procesów mających na celu usunięcie bądź zminimalizowanie substancji niekorzystnych ze względu zarówno na jakość produktu, jak i jego walory zdrowotne. W wyniku rafinacji będącej jednym z kluczowych etapów produkcji oleju rzepakowego zostaje on pozbawiony również charakterystycznego zapachu i smaku, dzięki czemu staje się uniwersalny, a co za tym idzie znajduje wszechstronne zastosowanie. Co najważniejsze, rafinacja podwyższa odporność oleju rzepakowego na wysokie temperatury, w związku z czym idealnie nadaje się on do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach.