Rafinacja oleju

W temacie tłuszczów roślinnych nazywanych popularnie olejami bardzo często mówi się o rafinacji oleju. Oleje – rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, sojowy, oliwa z oliwek są albo rafinowane, albo nierafinowane, czyli tłoczone na zimno. Co prawda, kilka artykułów temu wyjaśniliśmy sobie czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego. Warto jednak raz jeszcze wrócić do tego zagadnienia, tym razem skupiając się na samym procesie rafinacji oleju, nie zaś gotowym już produkcie. Zatem, co to jest rafinacja i na czym polega rafinacja oleju?

Co to jest rafinacja?

Co to jest rafinacja? Otóż rafinacja oleju to proces oczyszczania tłuszczów roślinnych z niekorzystnych składników w nich zawartych. Zaliczamy do nich m.in. metale ciężkie (arsen, kadm, ołów, rtęć) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (benzopiren). Poza tym, rafinacja oleju pozbawia tłuszcz charakterystycznego – np. rzepakowego lub słonecznikowego – smaku i zapachu. Zmienia się również nieco jego kolor. Podstawowym celem procesu rafinacji oleju wydaje się być przedłużenie jego terminu przydatności (można go długo przechowywać, mimo, że nie zawiera żadnych konserwantów), a także podwyższenie tzw. punktu dymienia, dzięki czemu nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach. Wobec tego, dzięki rafinacji olej staje się produktem bardzo uniwersalnym, znajdującym szerokie zastosowanie w kuchni. Co istotne, nadal jest bogatym źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak, na czym polega rafinacja oleju i jak krok po kroku przeprowadza się proces rafinacji oleju?

Na czym polega rafinacja oleju?

Po krótkim wyjaśnieniu co to jest rafinacja, pora odpowiedzieć na pytanie na czym polega rafinacja oleju. Otóż rafinacja oleju to podgrzanie tłuszczu roślinnego do bardzo wysokiej temperatury przy wykorzystaniu specjalnych środków chemicznych. Proces rafinacji oleju składa się z kilku etapów. Jakich?

Proces rafinacji oleju

Wiemy już co to jest rafinacja oraz na czym polega rafinacja oleju, w związku z czym pozostaje już tylko wyjaśnić po krótce poszczególne etapy procesu rafinacji oleju. Otóż na rafinację oleju składają się cztery kroki, a mianowicie: odśluzowanie, odkwaszanie, bielenie i odwanianie. Odśluzowanie to oczyszczenie tłuszczu z śluzu, resztek białek, związków fosforowych i metali. Celem odkwaszania jest natomiast wyzbycie się wolnych kwasów tłuszczowych, a także związków fosforowych, barwników i metali. Bielenie to nic innego jak usuwanie barwników chlorofilowych (pozostawia się jednak cenny beta-karoten). W końcu, ostatni etap procesu rafinacji oleju, czyli odwanianie to eliminacja wszystkich składników, które są bardziej lotne od oleju.