Tłoczenie oleju na zimno

Nie da się ukryć, że oleje tłoczone na zimno zyskują na popularności. Coraz więcej ludzi dba o swoje zdrowie, stara się właściwie zbilansować swoją dietę wykluczając z niej produkty szkodliwe, mocno przetworzone chemicznie, za to wzbogacając ją o naturalne, często ekologiczne i BIO. Nierafinowane tłuszcze roślinne co prawda nie nadają się do smażenia czy pieczenia, za to warto przygotowywać na ich bazie różnego rodzaju sosy do dań na zimno. Wobec tego, spróbujmy dowiedzieć się nieco więcej na ich temat. Co to jest tłoczenie oleju na zimno? Na czym polega takie tłoczenie oleju? Co wiemy na temat stosowanej współcześnie technologii tłoczenia oleju na zimno? W końcu, jak tłoczyć olej na zimno?

Tłoczenie oleju

Tłoczenie oleju to jeden z głównych etapów w procesie produkcji tłuszczów roślinnych. Tłoczeniu poddawane są nasiona roślin oleistych, z których wytwarza się olej, m.in. z rzepaku, lnu czy też oliwek. W zależności od docelowego produktu, wyróżnia się dwie metody tłoczenia oleju, a mianowicie tłoczenie oleju na zimno, czyli w znacznie niższej temperaturze oraz tłoczenie na gorąco, tj. w temperaturze około 160 stopni Celsjusza. Oleje tłoczone przy udziale wysokiej temperatury w kolejnym etapie są poddawane rafinacji – czyszczeniu w 300 stopniach Celsjusza. Nic takiego nie dzieje się w przypadku tłoczenia oleju na zimno. Można więc powiedzieć, że technologia tłoczenia oleju na zimno jest mocno uproszczona, tradycyjna, inspirowana znanymi od wieków metodami produkcji oleju.

Technologia tłoczenia oleju na zimno

Technologia tłoczenia oleju na zimno w zasadzie nie jest ani szczególnie skomplikowana, ani też bardzo nowoczesna. Wprost przeciwnie – proces ten jest mocno uproszczony. To dzięki temu otrzymujemy produkt naturalny, zarówno pod względem składu, jak i walorów smakowych i zapachowych. Na czym polega więc tłoczenie oleju na zimno? Otóż, cały sekret tkwi w temperaturze – ta, w przypadku produkcji olejów tłoczonych na zimno nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Takie tłoczenie umożliwiają specjalne prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Jak stosować olej tłoczony na zimno?

W efekcie tłoczenia oleju na zimno uzyskujemy produkt naturalny, o wyrazistym kolorze, smaku i zapachu, które to bez wątpienia wzbogacają wiele potraw. Trzeba jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno nie są poddawane rafinacji, a co za tym idzie nie są odporne na wysokie temperatury, ich punkt dymienia jest niski, w związku z czym nie wolno na nich smażyć, ani piec. To oznacza, że oleje tłoczone na zimno znajdują zastosowanie jedynie w przypadku przygotowywania różnego rodzaju dań na zimno, np. sałatek, sosów itp.