Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie

Tłuszcze roślinne tłoczone na zimno oraz oleje rafinowane to popularne, znajdujące szerokie zastosowanie podczas przygotowywanie posiłków produkty. Jak się jednak okazuje (choć często nie jesteśmy tego świadomi) istnieją jeszcze tzw. tłuszcze utwardzone, które znaleźć można w składzie wielu gotowych produktów. Popularnie korzystają z nich również lokale gastronomiczne serwujące tzw. fast food – rzeczywiście niekoniecznie zdrowy i sprzyjający utrzymaniu pożądanej wagi ciała, za to jakże smaczny – nic więc dziwnego, że ciężko nam się raz na jakiś czas oprzeć. Wróćmy jednak do tłuszczów utwardzonych i ich znaczenia w diecie człowieka. Co to są tłuszcze utwardzone? Dlaczego w wielu przypadkach stosuje się właśnie tłuszcze utwardzone?

Co to są tłuszcze utwardzone?

Aby zrozumieć czym są tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie, przede wszystkim musimy dowiedzieć się skąd się one biorą. Co to są tłuszcze utwardzone? Otóż, tłuszcze utwardzone są źródłem kwasów tłuszczowych trans. Powstają one w wyniku przemysłowego, częściowego uwodornienia/utwardzenia olejów roślinnych. W efekcie, tłuszcze roślinne zmieniają swoją konsystencję z płynnej na stałą. Tłuszcze utwardzone produkuje się głównie na potrzeby piekarni oraz lokalów gastronomicznych uskuteczniających tzw. głębokie smażenie, wymagające tłuszczów odpornych na bardzo wysokie temperatury i nadające gotowym wyrobom pożądaną kruchość i chrupkość (frytki, ciastka itp.). Poza tym, są składnikiem wielu dostępnych na rynku przekąsek typu chipsy, precelki itp.

Tłuszcze utwardzone

Nie da się ukryć, że w porównaniu do olejów tłoczonych na zimno oraz tych, rafinowanych (czyszczonych chemicznie i poddawanych obróbce w niezwykle wysokiej temperaturze) – np. rzepakowego i słonecznikowego, tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie niestety wypada niekorzystnie. Tłuszczów utwardzonych na pewno nie można nazwać zdrowymi. Zresztą, tak samo jak żywności typu fast food. A jednak, raz na jakiś czas wszyscy lubimy zjeść frytki, hamburgera, rybę w panierce smażoną na głębokim oleju, pączki czy kruche ciastka z ulubionej kawiarni/cukierni. Na pewno nie smakowałyby one tak, jak smakują bez użycia tłuszczów utwardzonych, które nadają im kruchości i chrupkości i mimo wszystko, umożliwiają smażenie w bardzo wysokich temperaturach, do których nie wolno doprowadzać nawet olejów rafinowanych.

Utwardzony olej palmowy

Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Nie można jednak odmówić im tego, że nadają potrawom z głębokiego smażenia oczekiwanego smaku, konsystencji, formy i spośród wszystkich najlepiej nadają się do obróbki w bardzo wysokiej temperaturze. Warto przy tym wspomnieć, że najpopularniejszym tłuszczem utwardzonym jest utwardzony olej palmowy, czyli powszechnie stosowana w większości lokali gastronomicznych serwujących jedzenie typu fast food frytura.