Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?

O gospodarowaniu odpadami spożywczymi najczęściej mówi się w kontekście dużych lokali gastronomicznych, głównie restauracji. To właśnie w tym miejscach wytwarzanych jest ich najwięcej, a ilości np. oleju posmażalniczego na koniec dnia potrafią przyprawić o zawrót głowy. Jednak z problemem utylizacji tego rodzaju produktów zmagają się również właściciele mniejszych punktów gastronomicznych, np. barów czy food-truck’ów. Dlaczego […]

Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje

Utrzymywanie dobrych relacji ze stałymi i nowymi klientami to w dzisiejszych czasach podstawa funkcjonowania większości biznesów. Jeśli wykonujesz swoje usługi z pasją i zaangażowaniem, a także zauważalnie przyczyniasz się do rozwoju firm, z którymi współpracujesz, sukces jest na wyciągnięcie ręki. To właśnie dlatego w TrafinOil zwracamy szczególną uwagę na aspekt obsługi klienta i nawiązywania długofalowych […]

Jak segregować bioodpady?

Bioodpady, czyli w praktyce odpady biodegradowalne, pojawiły się w polskim prawie w 2017 roku. Wtedy już segregacja polegała na wyrzucaniu śmieci do 5 różnych pojemników – na papier, metal i tworzywa sztuczne, szkło, odpady zmieszane i bioodpady. Co oznaczają te ostatnie? Jak należy je segregować? Czym są bioodpady? Ten rodzaj śmieci nazywany jest różnie – […]

Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?

Nastawienie na zdrowe podejście do wielu kwestii zaczyna nas otaczać z różnych stron i bez wątpienia to słuszny kierunek. Można, a raczej warto je również zastosować w gastronomii, gdyż przekłada się to nie tylko na dbałość o planetę, ale również na oszczędności. Co zrobić, aby lokal był nastawiony bardziej prośrodowiskowo? Co warto wdrożyć? Konsumenci na […]

Food Truck a produkcja oleju spożywczego

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko dzieje się szybciej. W natłoku codziennych obowiązków często brakuje czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie posiłków. Dlatego coraz częściej korzystamy z usług lokali gastronomicznych. Nie zawsze jest jednak możliwość, aby usiąść spokojnie w restauracji, czy nawet zamówić jedzenie z dowozem do domu. Wtedy przychodzą nam z pomocą Food Trucki. Mobilne […]

Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?

Konieczność segregacji śmieci jest obecnie kwestią, która nie powinna budzić wątpliwości. Takie działanie jest wyrazem troski o środowisko naturalne i przyszłość planety. Jeśli jednak argumenty ekologiczne nie są wystarczające, motywatorem mogą być kwestie finansowe oraz odpowiednie regulacje prawne. Mimo iż możliwe jest odzyskiwanie i ponowne przetwarzanie części śmieci, to niektóre z nich są trudniejsze w […]

Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?

Olej wykorzystywany w restauracjach, barach i lokalach, w których przygotowuje się jedzenie, powinien po zużyciu trafić do firmy, która go przetworzy. Przepisy nie nakładają takiego obowiązku na gospodarstwa domowe, w których ilość takich odpadów jest niewielka. Natomiast w przypadku firm jest to obligatoryjne. Jak przebiega transport zużytego oleju gastronomicznego? Dlaczego utylizacja oleju jest obowiązkowa? Odpowiednie […]

Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?

Tłuszcze roślinne to produkty, z których korzystamy przy przygotowywaniu potraw w domu, ale przede wszystkim duże ich ilości są potrzebne w restauracjach, jadłodajniach i w miejscach, w których prowadzi się działalność gastronomiczną. Zużyty olej posmażalniczy powinien trafić do utylizacji. Jak długo można go przechowywać? Jak rozpoznać, że olej gastronomiczny jest zużyty? Ze zużytym olejem masz […]

Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?

Odpady w postaci już zużytego oleju nie powinny trafić do odpływu kanalizacyjnego, gdyż konsekwencją tego może być nawet doprowadzenie do zatorów w rurach i awarii. Ponadto, jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną, to powinieneś pozbyć się produktu posmażalniczego zgodnie z zapisami ustawy o odpadach. Gdzie musi on trafić? Obowiązek utylizacji przesmażonego oleju Przepisy nie narzucają specjalnych zasad […]

Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?

Prowadzisz lokal gastronomiczny, bar, restaurację lub inną działalność, w której do przygotowywania potraw używa się olejów roślinnych? Po wykorzystaniu tego produktu powinieneś się go oczywiście pozbyć, ale taki olej posmażalniczy nie może być po prostu wylany w przypadkowym miejscu. Gdzie zatem powinien on trafić? Co zrobić z olejem posmażalniczym? Wytwarzanie odpadów w firmie, takich jak […]