Oleje rafinowane – co warto na ich temat wiedzieć?

Na temat olejów rafinowanych krąży po Sieci dużo opinii. Nie wszystkie z nich są prawdziwe. Oleje rafinowane, jeśli są wykorzystywane zgodnie z ich przeznaczeniem, są bardzo cennym źródłem tłuszczów i kwasów omega 3. Jakie jednak należy wybrać oleje rafinowane? Które z nich będą najlepsze do smażenia? Na te i wiele innych pytań na temat wykorzystania […]

Podział kwasów tłuszczowych

Występujące w żywności tłuszcze w zależności od przyjętego kryterium dzieli się na różne rodzaje. Przykładowo, ze względu na pochodzenie wymienia się tłuszcze roślinne i zwierzęce. Jeśli chodzi o skład oraz właściwości, zarówno technologiczne i żywieniowe wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Od czego jest zależny taki podział kwasów tłuszczowych? Czym cechują się […]

Tłuszcze trans – co trzeba na ten temat wiedzieć

Tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego jego funkcjonowania. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego też musimy spożywać je w naszych codziennych posiłkach. Oczywiście ilość tłuszczów, które spożywamy nie może być zbyt duża ani zbyt mała. Najlepiej to, ile i jakiego pochodzenia tłuszczów powinniśmy spożywać, skonsultować z dyplomowanym dietetykiem. Spożywanie tłuszczów […]

Funkcje tłuszczów w organizmie

Do podstawowych filarów diety zaliczamy: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Nie tylko wpływają one na strukturę potraw i są nośnikami smaków, ale też dostarczają nam potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania energii (stanowią jej najbardziej skoncentrowane źródło). I to jednak nie wszystko. Funkcji tłuszczów w organizmie jest bowiem o wiele więcej, niż ktokolwiek z nas mógłby pomyśleć. Śmiało […]

Źródła omega-3

W dzisiejszych czasach, gdy coraz większy nacisk kładzie się na świadome spożywanie poszczególnych produktów i odpowiednie zbilansowanie diety, z całą pewnością słyszeliśmy o tzw. kwasach tłuszczowych omega-3 (a także omega-6). Niewątpliwie wiemy, że są one pożądane w codziennym jadłospisie. W związku z tym, jeśli zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu zapewne poszukujemy produktów z […]

Podział tłuszczów

Jednym z podstawowych filarów diety człowieka są tłuszcze. Tłuszczami określamy jednak niezwykle różnorodną grupę produktów, które można pogrupować na różne podkategorie. Podział tłuszczów zależy od przyjętej klasyfikacji, wynika z poszczególnych cech. Zdecydowanie najpopularniejszym jest przy tym podział tłuszczów ze względu na pochodzenie. Niemniej, warto również pamiętać o podziale kwasów tłuszczowych, tzn. podziale ze względu na […]

Sukces restauracji – co się na niego składa?

W Polsce z roku na rok przybywa restauracji, kawiarni, miejsc, gdzie w gronie znajomych możemy się spotkać, przekąsić coś dobrego. Co składa się na sukces niektórych restauracji a co sprawia, że inne bardzo szybko znikają z naszego pola widzenia? Jak rozpoznać dobre miejsce do spotkań, gdzie nie tylko zjemy smacznie, ale też dobrze spędzimy czas? […]

Które tłuszcze są zdrowsze – roślinne czy zwierzęce?

Smażenie potraw wymaga przede wszystkim tego, aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu, który do tego celu wykorzystamy. Sęk w tym, że nie zawsze wiemy, jaki jego rodzaj będzie nie tylko najlepszy do smażenia, ale też i najzdrowszy. Wyróżniamy dwa, podstawowe rodzaje tłuszczów do smażenia: tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce. Czym jednak, poza pochodzeniem, się od siebie […]

Jak odżywiać się zdrowo?

Zdrowa i odpowiednio skonstruowana codzienna dieta jest jednym z najważniejszych czynników naszego zdrowia i dobrego życia. To, co każdego dnia kładziemy na naszych talerzach wpływa na naszą odporność, odżywienie, ale także na samopoczucie. O zdrowym żywieniu mówi się dzisiaj wiele – głównie w kontekście ekologicznego życia, ale również naszego zdrowia, zachowania smukłej sylwetki. Jeszcze nigdy […]

Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?

Obiad czy kolacja „na mieście” to zwyczaj, który chętnie celebrowany jest przez coraz większą rzeszę Polaków. Szczególnie w dużych i średnich miastach doceniamy możliwość wyjścia z partnerem, rodziną czy znajomymi do restauracji, kawiarni czy bistro i spędzenia czasu w miłym otoczeniu z miłym towarzystwem. Warto próbować i testować nowe smaki, które pojawiają się w naszej […]