Co zrobić ze zużytym olejem?

Zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych, właściwie nie ma dnia, żebyśmy nie sięgali po tłuszcze roślinne. Oleje, na czele z rzepakowym, słonecznikowym i oliwą z oliwek wykorzystujemy do przygotowywania wielu potraw na ciepło oraz na zimno. W barach, bistro, restauracjach zużycie oleju jest oczywiście zdecydowanie większe. Tak czy inaczej, wszyscy powinniśmy wiedzieć […]

Produkcja oleju rzepakowego

W naszym kraju, i w ogóle w północnej części Europy, olej rzepakowy jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Wykorzystuje się go do przygotowywania zarówno potraw na zimno, jak i na ciepło. Pozyskiwany z nasion rzepaku olej idealnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów (np. do sałatek, marynowanych ryb itp.), a także do smażenia i pieczenia, również w […]

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Smażenie na oliwie z oliwek powszechnie uchodzi jako zdrowe. Oliwa z oliwek zawiera w sobie znacznie większą ilość zdrowych dla naszego organizmu substancji i dlatego jest ona używana np. jako baza do sosów vinegrete czy jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Czy jednak na pewno smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowe? Jak się okazuje […]

Najlepszy olej do smażenia

Kucharze, pomoce kuchenne oraz wszystkie osoby pracujące w gastronomii powinny mieć nie tylko dobry smak i gust kulinarny pozwalający im serwować wyśmienite dania, ale też niezbędną wiedzę. Metoda przygotowywania posiłków oraz dobór odpowiednich składników wpływa bowiem nie tylko na ich smak, ale też na jakość. Weźmy chociażby takie oleje, czyli tłuszcze roślinne. Choć większość z […]

Oleje rafinowane – co warto na ich temat wiedzieć?

Na temat olejów rafinowanych krąży po Sieci dużo opinii. Nie wszystkie z nich są prawdziwe. Oleje rafinowane, jeśli są wykorzystywane zgodnie z ich przeznaczeniem, są bardzo cennym źródłem tłuszczów i kwasów omega 3. Jakie jednak należy wybrać oleje rafinowane? Które z nich będą najlepsze do smażenia? Na te i wiele innych pytań na temat wykorzystania […]

Podział kwasów tłuszczowych

Występujące w żywności tłuszcze w zależności od przyjętego kryterium dzieli się na różne rodzaje. Przykładowo, ze względu na pochodzenie wymienia się tłuszcze roślinne i zwierzęce. Jeśli chodzi o skład oraz właściwości, zarówno technologiczne i żywieniowe wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Od czego jest zależny taki podział kwasów tłuszczowych? Czym cechują się […]

Tłuszcze trans – co trzeba na ten temat wiedzieć

Tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego jego funkcjonowania. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego też musimy spożywać je w naszych codziennych posiłkach. Oczywiście ilość tłuszczów, które spożywamy nie może być zbyt duża ani zbyt mała. Najlepiej to, ile i jakiego pochodzenia tłuszczów powinniśmy spożywać, skonsultować z dyplomowanym dietetykiem. Spożywanie tłuszczów […]

Funkcje tłuszczów w organizmie

Do podstawowych filarów diety zaliczamy: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Nie tylko wpływają one na strukturę potraw i są nośnikami smaków, ale też dostarczają nam potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania energii (stanowią jej najbardziej skoncentrowane źródło). I to jednak nie wszystko. Funkcji tłuszczów w organizmie jest bowiem o wiele więcej, niż ktokolwiek z nas mógłby pomyśleć. Śmiało […]

Źródła omega-3

W dzisiejszych czasach, gdy coraz większy nacisk kładzie się na świadome spożywanie poszczególnych produktów i odpowiednie zbilansowanie diety, z całą pewnością słyszeliśmy o tzw. kwasach tłuszczowych omega-3 (a także omega-6). Niewątpliwie wiemy, że są one pożądane w codziennym jadłospisie. W związku z tym, jeśli zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu zapewne poszukujemy produktów z […]

Podział tłuszczów

Jednym z podstawowych filarów diety człowieka są tłuszcze. Tłuszczami określamy jednak niezwykle różnorodną grupę produktów, które można pogrupować na różne podkategorie. Podział tłuszczów zależy od przyjętej klasyfikacji, wynika z poszczególnych cech. Zdecydowanie najpopularniejszym jest przy tym podział tłuszczów ze względu na pochodzenie. Niemniej, warto również pamiętać o podziale kwasów tłuszczowych, tzn. podziale ze względu na […]