Olej słonecznikowy – właściwości i zastosowanie

Obok oleju rzepakowego to ten, pozyskiwany z nasion słonecznika należy do najpopularniejszych tłuszczów (biorąc pod uwagę zarówno te roślinne, jak i pochodzenia odzwierzęcego). Chętnie stosuje się go w polskich domach oraz w lokalach gastronomicznych. Jednakże, o ile jasne jest, że olej rzepakowy to źródło cennych witamin i minerałów, w tym kwasów omega 3 i 6 […]

Smażenie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu to temat, który od lat budzi sporo kontrowersji. Smażenie mięsa bez tłuszczu, a także ryb i warzyw to metoda obróbki termicznej pokarmów, która z założenia miała być nowoczesna, zdrowa, pozwalająca ograniczyć ilości dostarczanych z diety tłuszczów powodujących wzrost masy ciała. W okresie, gdy coraz większą uwagę zaczęto zwracać na szkodliwość wysoko przetworzonych […]

Co to jest olej palmowy?

Olej palmowy to jeden z tych tłuszczy roślinnych, po które współcześnie sięga się najczęściej. O ile znikoma ilość osób prywatnych wykorzystuje go do przygotowywania posiłków w domu, o tyle producenci żywności oraz restauracje, bistra, lokale typu fast food korzystają z niego masowo. Co decyduje o tak dużej popularności oleju palmowego? Co sprawia, że tak chętnie […]

Jak przechowywać olej?

Oleje, czyli tłuszcze roślinne to jedne z tych produktów spożywczych, które zawsze mamy na wyposażeniu kuchni, a tym bardziej lokalu gastronomicznego. Bez nich właściwie niemożliwe byłoby przygotowanie wielu potraw, zarówno tych na ciepło (smażonych, pieczonych), jak i na zimno. Co więcej, zwykle posiadamy kilka rodzajów olejów, ponieważ poszczególne z nich stosujemy do różnych technik przygotowywania […]

Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?

Jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych powszechnie używanych w krajach Europy Środkowej, a więc w Polsce i państwach sąsiadujących jest olej rzepakowy. Sięgają po niego wszyscy, zarówno gospodynie domowe przygotowujące posiłki dla siebie i swoich rodzin, jak i kucharze w lokalach gastronomicznych. Ogromną zaletą tego rodzaju tłuszczu jest jego uniwersalny smak i aromat, a co za […]

Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?

W dzisiejszych czasach możemy przebierać w najrozmaitszych olejach gastronomicznych. Poza klasykami typu olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek na sklepowych półkach i w hurtowniach znaleźć można wiele innych tłuszczy roślinnych. Jeśli jednak podchodzimy do kupna oleju, na bazie którego będziemy przygotowywać dania dla swoich najbliższych oraz gości prowadzonej przez siebie restauracji/baru/bistro naprawdę świadomie, przede wszystkim […]

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

W dzisiejszych czasach, jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jakie zagrożenia dla zdrowia i samopoczucia pociąga za sobą regularne spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Stawiamy więc na zdrowe, naturalne produkty. Nie tylko próbujemy przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla najbliższych oraz, jeśli prowadzimy własny lokal kładziemy duży nacisk na jakość produktów, ale też zaczynamy porównywać ze sobą poszczególne z […]

Jaki olej do pieczenia?

W jednym z opublikowanych jakiś czas temu na naszym blogu artykułów staraliśmy się wskazać najlepsze rodzaje olejów do smażenia. Wówczas to poruszyliśmy kwestię punktu dymienia poszczególnych tłuszczów roślinnych, jako podstawowy wskaźnik tego, czy dany olej nadaje się, czy nie nadaje do smażenia. A jak jest z pieczeniem? Jakie aspekty należy wziąć pod uwagę wybierając olej […]

Utylizacja oleju gastronomicznego

Choć nikt, kto gotuje dla swojej rodziny posiłki w domu nie zastanawia się nad tym, jak pozbyć się pozostałego na patelni tłuszczu (po prostu ląduje on w kanalizacji), okazuje się, że oleje posmażalnicze w restauracjach, stołówkach i jadalniach potrafią być nie lada problemem. W lokalach gastronomicznych każdego dnia gromadzi się bardzo dużo odpadu pod postacią […]

Transport i odbiór zużytego oleju – obowiązujące zasady

Wylewanie zużytych tłuszczy bezpośrednio do kanalizacji może wydawać się najszybszym i najprostszym sposobem, jednak nie jest warte konsekwencji jakie za sobą pociąga. Każdy lokal gastronomiczny, który chce uniknąć kar za niezgodne z prawem wyrzucane oleju posmażalniczego, cieszyć się sprawną wymianą tłuszczy roślinnych na świeże, a przy okazji przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego, musi postępować […]