Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?

Nastawienie na zdrowe podejście do wielu kwestii zaczyna nas otaczać z różnych stron i bez wątpienia to słuszny kierunek. Można, a raczej warto je również zastosować w gastronomii, gdyż przekłada się to nie tylko na dbałość o planetę, ale również na oszczędności. Co zrobić, aby lokal był nastawiony bardziej prośrodowiskowo? Co warto wdrożyć? Konsumenci na […]

Food Truck a produkcja oleju spożywczego

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko dzieje się szybciej. W natłoku codziennych obowiązków często brakuje czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie posiłków. Dlatego coraz częściej korzystamy z usług lokali gastronomicznych. Nie zawsze jest jednak możliwość, aby usiąść spokojnie w restauracji, czy nawet zamówić jedzenie z dowozem do domu. Wtedy przychodzą nam z pomocą Food Trucki. Mobilne […]

Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?

Konieczność segregacji śmieci jest obecnie kwestią, która nie powinna budzić wątpliwości. Takie działanie jest wyrazem troski o środowisko naturalne i przyszłość planety. Jeśli jednak argumenty ekologiczne nie są wystarczające, motywatorem mogą być kwestie finansowe oraz odpowiednie regulacje prawne. Mimo iż możliwe jest odzyskiwanie i ponowne przetwarzanie części śmieci, to niektóre z nich są trudniejsze w […]

Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?

Olej wykorzystywany w restauracjach, barach i lokalach, w których przygotowuje się jedzenie, powinien po zużyciu trafić do firmy, która go przetworzy. Przepisy nie nakładają takiego obowiązku na gospodarstwa domowe, w których ilość takich odpadów jest niewielka. Natomiast w przypadku firm jest to obligatoryjne. Jak przebiega transport zużytego oleju gastronomicznego? Dlaczego utylizacja oleju jest obowiązkowa? Odpowiednie […]

Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?

Tłuszcze roślinne to produkty, z których korzystamy przy przygotowywaniu potraw w domu, ale przede wszystkim duże ich ilości są potrzebne w restauracjach, jadłodajniach i w miejscach, w których prowadzi się działalność gastronomiczną. Zużyty olej posmażalniczy powinien trafić do utylizacji. Jak długo można go przechowywać? Jak rozpoznać, że olej gastronomiczny jest zużyty? Ze zużytym olejem masz […]

Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?

Odpady w postaci już zużytego oleju nie powinny trafić do odpływu kanalizacyjnego, gdyż konsekwencją tego może być nawet doprowadzenie do zatorów w rurach i awarii. Ponadto, jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną, to powinieneś pozbyć się produktu posmażalniczego zgodnie z zapisami ustawy o odpadach. Gdzie musi on trafić? Obowiązek utylizacji przesmażonego oleju Przepisy nie narzucają specjalnych zasad […]

Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?

Prowadzisz lokal gastronomiczny, bar, restaurację lub inną działalność, w której do przygotowywania potraw używa się olejów roślinnych? Po wykorzystaniu tego produktu powinieneś się go oczywiście pozbyć, ale taki olej posmażalniczy nie może być po prostu wylany w przypadkowym miejscu. Gdzie zatem powinien on trafić? Co zrobić z olejem posmażalniczym? Wytwarzanie odpadów w firmie, takich jak […]

Gdzie oddać olej do utylizacji?

Zużytego oleju gastronomiczne, szczególnie tak, jak w lokalach gastronomicznych, w dużych ilościach, absolutnie nie wolno wylewać do kanalizacji. Mogłoby to wyrządzić poważne awarie, których naprawa jest bardzo kosztowna. Nie wolno też wyrzucać takiego odpadu do kosza na śmieci – ma to negatywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie restauracje, bistra i bary w naszym kraju są […]

Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie

Tłuszcze roślinne tłoczone na zimno oraz oleje rafinowane to popularne, znajdujące szerokie zastosowanie podczas przygotowywanie posiłków produkty. Jak się jednak okazuje (choć często nie jesteśmy tego świadomi) istnieją jeszcze tzw. tłuszcze utwardzone, które znaleźć można w składzie wielu gotowych produktów. Popularnie korzystają z nich również lokale gastronomiczne serwujące tzw. fast food – rzeczywiście niekoniecznie zdrowy […]

Jełczenie tłuszczów

Wszystko na świecie, każda jedna rzecz, a już na pewno produkty spożywcze po pewnym czasie starzeją się, aż w końcu przestają być zdatne do użytku/spożycia. Krótko mówiąc – wszystko ma swoją datę ważności. Niestety, nie inaczej jest w przypadku różnego rodzaju tłuszczów, które na co dzień wykorzystujemy do przygotowania najrozmaitszych dań, zarówno na zimno, jak […]