Gdzie oddać olej do utylizacji?

Zużytego oleju gastronomiczne, szczególnie tak, jak w lokalach gastronomicznych, w dużych ilościach, absolutnie nie wolno wylewać do kanalizacji. Mogłoby to wyrządzić poważne awarie, których naprawa jest bardzo kosztowna. Nie wolno też wyrzucać takiego odpadu do kosza na śmieci – ma to negatywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie restauracje, bistra i bary w naszym kraju są […]

Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie

Tłuszcze roślinne tłoczone na zimno oraz oleje rafinowane to popularne, znajdujące szerokie zastosowanie podczas przygotowywanie posiłków produkty. Jak się jednak okazuje (choć często nie jesteśmy tego świadomi) istnieją jeszcze tzw. tłuszcze utwardzone, które znaleźć można w składzie wielu gotowych produktów. Popularnie korzystają z nich również lokale gastronomiczne serwujące tzw. fast food – rzeczywiście niekoniecznie zdrowy […]

Jełczenie tłuszczów

Wszystko na świecie, każda jedna rzecz, a już na pewno produkty spożywcze po pewnym czasie starzeją się, aż w końcu przestają być zdatne do użytku/spożycia. Krótko mówiąc – wszystko ma swoją datę ważności. Niestety, nie inaczej jest w przypadku różnego rodzaju tłuszczów, które na co dzień wykorzystujemy do przygotowania najrozmaitszych dań, zarówno na zimno, jak […]

Tłoczenie oleju na zimno

Nie da się ukryć, że oleje tłoczone na zimno zyskują na popularności. Coraz więcej ludzi dba o swoje zdrowie, stara się właściwie zbilansować swoją dietę wykluczając z niej produkty szkodliwe, mocno przetworzone chemicznie, za to wzbogacając ją o naturalne, często ekologiczne i BIO. Nierafinowane tłuszcze roślinne co prawda nie nadają się do smażenia czy pieczenia, […]

Co zrobić ze zużytym olejem?

Zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych, właściwie nie ma dnia, żebyśmy nie sięgali po tłuszcze roślinne. Oleje, na czele z rzepakowym, słonecznikowym i oliwą z oliwek wykorzystujemy do przygotowywania wielu potraw na ciepło oraz na zimno. W barach, bistro, restauracjach zużycie oleju jest oczywiście zdecydowanie większe. Tak czy inaczej, wszyscy powinniśmy wiedzieć […]

Produkcja oleju rzepakowego

W naszym kraju, i w ogóle w północnej części Europy, olej rzepakowy jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym. Wykorzystuje się go do przygotowywania zarówno potraw na zimno, jak i na ciepło. Pozyskiwany z nasion rzepaku olej idealnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów (np. do sałatek, marynowanych ryb itp.), a także do smażenia i pieczenia, również w […]

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? To pytanie od lat nurtuje wielu. Prawdą jest, że kwestia smażenia na oliwie z oliwek, choć omawiana wielokrotnie, po dziś dzień wzbudza sporo kontrowersji, ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jak to jest z tą oliwą? Czy, aby na pewno można ją podgrzewać do wysokich temperatur? A jeżeli […]

Najlepszy olej do smażenia

Kucharze, pomoce kuchenne oraz wszystkie osoby pracujące w gastronomii powinny mieć nie tylko dobry smak i gust kulinarny pozwalający im serwować wyśmienite dania, ale też niezbędną wiedzę. Metoda przygotowywania posiłków oraz dobór odpowiednich składników wpływa bowiem nie tylko na ich smak, ale też na jakość. Weźmy chociażby takie oleje, czyli tłuszcze roślinne. Choć większość z […]

Rafinacja oleju

W temacie tłuszczów roślinnych nazywanych popularnie olejami bardzo często mówi się o rafinacji oleju. Oleje – rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, sojowy, oliwa z oliwek są albo rafinowane, albo nierafinowane, czyli tłoczone na zimno. Co prawda, kilka artykułów temu wyjaśniliśmy sobie czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego. Warto jednak raz jeszcze wrócić do tego zagadnienia, tym […]

Podział kwasów tłuszczowych

Występujące w żywności tłuszcze w zależności od przyjętego kryterium dzieli się na różne rodzaje. Przykładowo, ze względu na pochodzenie wymienia się tłuszcze roślinne i zwierzęce. Jeśli chodzi o skład oraz właściwości, zarówno technologiczne i żywieniowe wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Od czego jest zależny taki podział kwasów tłuszczowych? Czym cechują się […]