Dlaczego recykling oleju jest ważny?

rudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że oleje i tłuszcze są absolutnie niezbędnym elementem funkcjonowania restauracji i pozostałych lokali gastronomicznych. Kucharze i szefowie kuchni wykorzystują je codziennie we fryturach, do smażenia na patelni, a także do podnoszenia walorów smakowych przygotowywanych potraw. To olbrzymie ilości oleju, który – raz wykorzystany – może być użyty ponownie. Czy […]

Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?

Oleje towarzyszą nam codziennie zarówno podczas gotowania w domu, jak i przyrządzania potraw w lokalach gastronomicznych. Są czymś tak naturalnym i niepozornym, że raczej nie zwracamy na nie specjalnej uwagi. Ten złotawy płyn zamknięty w przezroczystej butelce musi jednak przejść długą drogę, zanim trafi na nasze stoły. Warto znać proces produkcji oleju chociaż w podstawowym […]

Dlaczego ekologia jest ważna?

Pod słowem ekologia kryje się całe spektrum pojęć, przekonań i działań, z którymi mamy do czynienia niemal na co dzień. Jeszcze do niedawna nieco pomijane i lekceważone, dziś działania proekologiczne (a więc dążące do ochrony planety przed zanieczyszczeniami, odpadami i szeroko rozumianą katastrofą klimatyczną) to fundament funkcjonowania nie tylko pojedynczych osób, ale też całych firm, […]

Czym jest frytura gastronomiczna?

Osobom, które nie pracują na co dzień w restauracji i nie są związane z gastronomią, frytura kojarzy się z procesem smażenia – i jest to skojarzenie jak najbardziej słuszne. Najczęściej jednak nie będą w stanie powiedzieć dokładnie, czym ona tak naprawdę jest. Otóż frytura gastronomiczna to nic innego jak mieszanina tłuszczów jadalnych o dużej odporności […]

Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?

O gospodarowaniu odpadami spożywczymi najczęściej mówi się w kontekście dużych lokali gastronomicznych, głównie restauracji. To właśnie w tym miejscach wytwarzanych jest ich najwięcej, a ilości np. oleju posmażalniczego na koniec dnia potrafią przyprawić o zawrót głowy. Jednak z problemem utylizacji tego rodzaju produktów zmagają się również właściciele mniejszych punktów gastronomicznych, np. barów czy food-truck’ów. Dlaczego […]

Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje

Utrzymywanie dobrych relacji ze stałymi i nowymi klientami to w dzisiejszych czasach podstawa funkcjonowania większości biznesów. Jeśli wykonujesz swoje usługi z pasją i zaangażowaniem, a także zauważalnie przyczyniasz się do rozwoju firm, z którymi współpracujesz, sukces jest na wyciągnięcie ręki. To właśnie dlatego w TrafinOil zwracamy szczególną uwagę na aspekt obsługi klienta i nawiązywania długofalowych […]

Jak segregować bioodpady?

Bioodpady, czyli w praktyce odpady biodegradowalne, pojawiły się w polskim prawie w 2017 roku. Wtedy już segregacja polegała na wyrzucaniu śmieci do 5 różnych pojemników – na papier, metal i tworzywa sztuczne, szkło, odpady zmieszane i bioodpady. Co oznaczają te ostatnie? Jak należy je segregować? Czym są bioodpady? Ten rodzaj śmieci nazywany jest różnie – […]

Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?

Nastawienie na zdrowe podejście do wielu kwestii zaczyna nas otaczać z różnych stron i bez wątpienia to słuszny kierunek. Można, a raczej warto je również zastosować w gastronomii, gdyż przekłada się to nie tylko na dbałość o planetę, ale również na oszczędności. Co zrobić, aby lokal był nastawiony bardziej prośrodowiskowo? Co warto wdrożyć? Konsumenci na […]

Food Truck a produkcja oleju spożywczego

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko dzieje się szybciej. W natłoku codziennych obowiązków często brakuje czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie posiłków. Dlatego coraz częściej korzystamy z usług lokali gastronomicznych. Nie zawsze jest jednak możliwość, aby usiąść spokojnie w restauracji, czy nawet zamówić jedzenie z dowozem do domu. Wtedy przychodzą nam z pomocą Food Trucki. Mobilne […]

Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?

Konieczność segregacji śmieci jest obecnie kwestią, która nie powinna budzić wątpliwości. Takie działanie jest wyrazem troski o środowisko naturalne i przyszłość planety. Jeśli jednak argumenty ekologiczne nie są wystarczające, motywatorem mogą być kwestie finansowe oraz odpowiednie regulacje prawne. Mimo iż możliwe jest odzyskiwanie i ponowne przetwarzanie części śmieci, to niektóre z nich są trudniejsze w […]