Recykling z Trafin Oil – dlaczego warto?

Recykling śmieci jest już bardzo rozpowszechnionym zjawiskiem, które powstało na gruncie odpowiedzialnego, proekologicznego podejścia do środowiska naturalnego. I choć uczą o nim już w szkole, wciąż niewiele osób zdaje się w pełni rozumieć wynikające z niego korzyści. Szczególnie tajemniczy wydaje się recykling zużytych olejów spożywczych. Czemu on służy? Jakie są jego plusy i dlaczego warto […]

Odbiór oleju posmażalniczego

Każdego dnia w restauracjach zużywa się olbrzymie ilości tłuszczu do przygotowania potraw. Odpady, które w ten sposób powstają, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone i przekazane do utylizacji – w przeciwnym razie mogą stanowić poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego. Warto mieć na uwadze, iż na rynku istnieją profesjonalne firmy, które zajmują się odbiorem starego tłuszczu spożywczego. Czy […]

Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?

Prowadzenie restauracji czy jakiegokolwiek innego punktu gastronomicznego wymaga dużego zaangażowania, odpowiedniego zarządzania czasem i podejmowania przemyślanych decyzji, które pomagają i ułatwiają prowadzenie lokalu. Jednym z lepszych wyborów, jakie możesz podjąć, jest nawiązanie współpracy z firmą zajmującą się odbiorem zużytego oleju spożywczego. Czy wiesz, z jakimi korzyściami się to wiąże i dlaczego warto skorzystać z ich […]

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?

Życie w zgodzie i z poszanowaniem środowiska naturalnego przestało być już tylko trendem – działania proekologiczne są obecnie coraz mocniej powiązane z obowiązującym prawem. Można więc powiedzieć, że przestrzegając prawa, dbasz o planetę; i odwrotnie, jeśli ekologia jest Ci bliska, to siłą rzeczy Twoje decyzje pozostają w zgodzie z prawem. To ciekawa zależność, która dotyczy […]

Oleje przepracowane – co to jest?

Jeśli współpracujesz z firmą zajmującą się utylizacją i recyklingiem oleju spożywczego albo masz zamiar to zrobić, zapewne spotkałeś się już z dość oryginalnie brzmiącym pojęciem “oleje przepracowane”. Być może usłyszałeś je od któregoś z naszych specjalistów lub widziałeś je na naszym blogu, ale nie do końca wiesz, co oznacza. Czy przepracowany olej to produkt, który […]

Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?

Nasza firma powstała w 2009 roku i od tego czasu prężnie się rozwija. Kilkanaście lat wyzwań i zdobyte przez ten czas doświadczenie pozwoliło nam zostać numerem 1 w Polsce w swojej branży. Od zawsze stawiamy w centrum uwagi Ciebie – klienta, a jedną z naszych głównych misji pozostaje ochrona środowiska naturalnego. Zacznij współpracę z Trafin […]

Dlaczego recykling oleju jest ważny?

rudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że oleje i tłuszcze są absolutnie niezbędnym elementem funkcjonowania restauracji i pozostałych lokali gastronomicznych. Kucharze i szefowie kuchni wykorzystują je codziennie we fryturach, do smażenia na patelni, a także do podnoszenia walorów smakowych przygotowywanych potraw. To olbrzymie ilości oleju, który – raz wykorzystany – może być użyty ponownie. Czy […]

Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?

Oleje towarzyszą nam codziennie zarówno podczas gotowania w domu, jak i przyrządzania potraw w lokalach gastronomicznych. Są czymś tak naturalnym i niepozornym, że raczej nie zwracamy na nie specjalnej uwagi. Ten złotawy płyn zamknięty w przezroczystej butelce musi jednak przejść długą drogę, zanim trafi na nasze stoły. Warto znać proces produkcji oleju chociaż w podstawowym […]

Dlaczego ekologia jest ważna?

Pod słowem ekologia kryje się całe spektrum pojęć, przekonań i działań, z którymi mamy do czynienia niemal na co dzień. Jeszcze do niedawna nieco pomijane i lekceważone, dziś działania proekologiczne (a więc dążące do ochrony planety przed zanieczyszczeniami, odpadami i szeroko rozumianą katastrofą klimatyczną) to fundament funkcjonowania nie tylko pojedynczych osób, ale też całych firm, […]

Czym jest frytura gastronomiczna?

Osobom, które nie pracują na co dzień w restauracji i nie są związane z gastronomią, frytura kojarzy się z procesem smażenia – i jest to skojarzenie jak najbardziej słuszne. Najczęściej jednak nie będą w stanie powiedzieć dokładnie, czym ona tak naprawdę jest. Otóż frytura gastronomiczna to nic innego jak mieszanina tłuszczów jadalnych o dużej odporności […]