Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?

Michał Lembicz | 11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - Fotka

Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?

Zużyte oleje gastronomiczne są częstą przyczyną awarii instalacji kanalizacyjnych. Takie sytuacje mają jednak miejsce wtedy, kiedy restauratorzy nie podejmują stosownych działań mających na celu prawidłową segregację oraz utylizację odpadów oleistych. Wylewanie zużytego oleju z restauracji czy nawet z domowej kuchni do zlewu to proszenie się o kłopoty. Zobacz, czym może skutkować nieprawidłowe pozbywanie się zużytego tłuszczu i czym grozi pozbywanie się takich odpadów niezgodnie z prawem.

Jakie są skutki wylewania odpadów oleistych do zlewu?

Choć świadomość wielu gospodarstw domowych oraz restauratorów rośnie z roku na roku, to jednak awarie instalacji kanalizacyjnych z powodu nieprawidłowego wylewania odpadów oleistych wciąż zdarzają się bardzo często. Główne skutki, jakie niesie ze sobą wylewanie zużytego oleju gastronomicznego do zlewu to:

  • zapychanie rur kanalizacyjnych,
  • wyrzucanie ścieków z rur, np. w toaletach lub przy zlewozmywakach,
  • uszkodzenia mechaniczne rur ze względu na osadzający się tłuszcz na ściankach.

 

Ogólnie rzecz biorąc wylewanie zużytego oleju i tłuszczu posmażalniczego do zlewu lub do ubikacji może nieść ze sobą poważne konsekwencje. Dotyczy to nie tylko instalacji kanalizacyjnej jednego lokalu lub budynku, ale także całych systemów miejskich. 

Przeczytaj więcej: Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste.

W przypadku regularnego wylewania odpadów oleistych do ścieków może dojść do trwałego uszkodzenia instalacji, a wtedy koszty napraw to dziesiątki tysięcy złotych.

Niewłaściwe pozbywanie się zużytego oleju i tłuszczów – jakie są grzywny?

Jeśli dojdzie do uszkodzenia rur kanalizacyjnych lub ich zapchania, winowajca takiej sytuacji może zostać ukarany zgodnie z Art. 182 Kodeksu karnego. Zanieczyszczenie wody, powietrza lub gleby substancjami w postaci oleju podlega karze pozbawienia wolności nawet do 5 lat.

Oprócz konsekwencji związanych z pozbawieniem wolności lokale gastronomiczne podejmujące ryzyko wylewania zużytego oleju do kanalizacji narażają się na ryzyko nałożenia wysokich grzywien, a także konieczność pokrycia kosztów naprawy instalacji kanalizacyjnej.

Jak prawidłowo składować i utylizować zużyty olej gastronomiczny?

Jest wiele sposobów, które umożliwiają bezpieczne składowanie i przekazywanie zużytego oleju gastronomicznego do utylizacji. Niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem będzie serwis olejowy. Dzięki temu zaplecze kuchenne może składować zużyte substancje w specjalnych beczkach, które są odbierane przez zewnętrzną firmę i wymieniane na nowe.

To dobre rozwiązanie, dzięki któremu redukujemy ryzyko zatkania instalacji kanalizacyjnej i chronimy środowisko naturalne. Kolejne czynniki, które determinują opłacalność prawidłowego składowania i utylizowania zużytego oleju gastronomicznego to:

  • mniejsze zanieczyszczenie środowiska naturalnego,
  • redukcja CO2 w atmosferze,
  • uczestnictwo w produkcji składników potrzebnych do wytwarzania biopaliwa,
  • brak awarii instalacji kanalizacyjnych.

 

Segregacja opadów oleistych w domach i lokalach gastronomicznych jest kluczowa, aby uniknąć zatkania rur kanalizacyjnych i wyrzutu ścieków, np. z ubikacji lub zlewozmywaka. Recyklingowi poddawane są oleje roślinne, zwierzęce i wszystkie inne substancje, które wykorzystuje się do smażenia potraw.

Osady tłuszczu w instalacjach kanalizacyjnych – problem na masową skalę, z którym trzeba walczyć!

Wylewanie tłuszczy spożywczych do zlewu lub toalety to powszechny problem dotyczący nie tylko lokali gastronomicznych, ale także gospodarstw domowych. Ciągłe wylewanie takich odpadów prowadzi do powstawania oleistych osadów na rurach, co generuje ryzyko: zalania lokalu lub mieszkania, a także paraliżu instalacji kanalizacyjnej w obrębie budynku, osiedla, a nawet całego miasta.

Przedsiębiorcy w branży gastronomicznej oraz osoby prowadzące gospodarstwa domowe powinni dbać to prawidłowe gospodarowanie zużytymi olejami i tłuszczami. Lepiej poświęcić nieco czasu na prawidłową segregację i utylizację, aniżeli doprowadzić do kosztownych zatorów w systemach kanalizacji i oczyszczalniach ścieków.

Może się spodobać

Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy