Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną

Michał Lembicz | 20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - Fotka

Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną

W dzisiejszych czasach jednym z tematów poruszanych przez ekologów jest przetwarzanie zużytego oleju roślinnego. Oleje wykorzystywane w gastronomii powinny być prawidłowo składowane, przewożone oraz przetworzone zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa. Duże zakłady gastronomiczne, restauracje i niewielkie lokalne knajpy powinny stosować się do regulacji prawnych związanych z recyklingiem zużytego oleju gastronomicznego. To podstawa, aby ochronić środowisko naturalne przed pogłębiającym się zanieczyszczeniem – zarówno gleby, jak i powietrza.

Przetworzone oleje roślinne – gdzie są wykorzystywane?

Przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej powinny przede wszystkim inwestować w takie usługi, jak serwis olejowy. To kompleksowe wsparcie w zakresie składowania, odbierania i przetwarzania zużytego oleju gastronomicznego. Inwestując w taką współpracę, ograniczamy ryzyko, że szkodliwe substancje przedostaną się do środowiska naturalnego lub kanalizacji.

Więcej na temat opłacalności korzystania z serwisu olejowego przeczytasz tutaj: Dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?

W praktyce przetworzone oleje roślinne oraz zwierzęce są wykorzystywane w wielu innych branżach, nie tylko w gastronomii. Oczywiście standardem jest recykling zużytego oleju gastronomicznego w celu pozyskania kluczowego składnika potrzebnego do produkcji biopaliwa. To jednak nie wszystko.

Przemysł tekstylny

Zużyte i przetworzone oleje roślinne są doskonałym surowcem wykorzystywanym do produkcji tkanin oraz materiałów. Tłuszcz z recyklingu można wykorzystać jako preparat zmiękczający, barwnik do tkanin albo jako impregnat.

Oczyszczony olej roślinny pochodzący z firm gastronomicznych znajduje zastosowanie nie tylko w branży odzieżowej, ale też obuwniczej. Ekologiczne preparaty zabezpieczające materiał przed oddziaływaniem wody i zabrudzeń są produkowane na bazie przetworzonego oleju.

Produkcja preparatów smarujących

Branża przemysłowa nie jest obojętna wobec recyklingu zużytego oleju roślinnego wykorzystywanego w gastronomii. Przetworzona substancja jest bazą wykorzystywaną do produkcji ekologicznych preparatów smarujących. Te są o wiele mniej szkodliwe dla środowiska naturalnego w porównaniu do syntetycznych odpowiedników wytwarzanych na masową skalę.

W tym przypadku możemy wspomnieć zatem o wykorzystaniu zużytego oleju poddanego recyklingowi w branży: przemysłowej, motoryzacyjnej czy nawet transportowej. Ekologiczne smary są też stosowane w budownictwie, np. do zabezpieczania połączeń śrubowych konstrukcji stalowych.

Branża chemiczna

Zużyty olej roślinny po przetworzeniu w zakładzie recyklingu może służyć też jako składnik potrzebny do produkcji takich produktów, jak: rozpuszczalniki, farby, lakiery oraz środki czyszczące. 

Co więcej, preparaty wytwarzane z użyciem naturalnego surowca w postaci przetworzonego oleju roślinnego są w 100% ekologiczne i bezpieczne dla środowiska, zwierząt i człowieka.

Przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny

Ostatnia branża, w której można zauważyć wysoki stopień wykorzystywania przetworzonego surowca oleistego to przemysł kosmetyczny oraz farmaceutyczny. Zużyte oleje roślinne po oczyszczeniu są wprowadzane do składu balsamów, mydeł, odżywek nawilżających oraz kremów do ciała i rąk.

Dowiedz się więcej: Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?

Przetworzony olej zawiera wiele korzystnych składników, np. witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, które pozytywnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie. Preparaty produkowane przez duże koncerny kosmetyczne coraz częściej stosują ekologiczny składnik, czyli przetworzony olej roślinny wykorzystywany wcześniej w gastronomii.

Zużyte oleje gastronomiczne – efektywny i ekonomiczny surowiec

Tłuszcze odpadowe są pozyskiwane w ramach pozostałości po smażeniu lub gromadzone w separatorach tłuszczu w lokalach gastronomicznych. Taki surowiec po przetworzeniu znajduje zastosowanie wielu branżach, a dodatkowo jest wysoce efektywnym, ekonomicznym i w 100% bezpiecznym składnikiem: biopaliwa, kosmetyków, a nawet preparatów stosowanych w przemyśle.

Wystarczy, że zebrane zużyte oleje zostaną przetworzone w zakładzie recyklingowym, a następnie mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów – nie tylko w przemyśle i gastronomii.

Może się spodobać

Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy