Olej palmowy to jeden z tych tłuszczy roślinnych, po które współcześnie sięga się najczęściej. O ile znikoma ilość osób prywatnych wykorzystuje go do przygotowywania posiłków w domu, o tyle producenci żywności oraz restauracje, bistra, lokale typu fast food korzystają z niego masowo. Co decyduje o tak dużej popularności oleju palmowego? Co sprawia, że tak chętnie sięga się po niego w gastronomii? Z czego jest olej palmowy, skąd się go pozyskuje? Co zawiera olej palmowy, jakie są jego właściwości? Sprawdźmy!
Z czego jest olej palmowy?
Chcąc wyjaśnić co to jest olej palmowy, nie sposób pominąć kwestii jego produkcji, a więc tego, z czego jest olej palmowy, a także co zawiera olej palmowy. Zacznijmy od początku. Otóż ten rodzaj roślinnego tłuszczu pozyskuje się z palm olejowych, a dokładniej palmowców gwinejskich, których plantacje znajdują się w obszarze wilgotnej strefy tropikalnej, głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Największymi producentami tegoż oleju są Malezja i Indonezja. Palmowiec gwinejskich w porównaniu do innych roślin oleistych wyróżnia się niesamowitą wprost produktywnością. Jak wynika z prowadzonych statystyk, wydajność plantacji wynosi w tym przypadku około 4,2 tony/ha w skali roku, co oznacza, że aż czterokrotnie przewyższa ona efektywność plantacji innych roślin oleistych. Jakby tego było mało - koszty produkcji oleju palmowego są najniższe. Co jednak z jego właściwościami? Co zawiera olej palmowy?Co zawiera olej palmowy?
Skoro wiemy już, z czego jest olej palmowy, pora wyjaśnić co zawiera olej palmowy. Dopiero wówczas rzeczywiście zrozumiemy co to jest olej palmowy. W skład tłuszczu roślinnego pozyskiwanego z plantacji palmowca gwinejskiego wchodzą: kwasy tłuszczowe nasycone, które stanowią około 50% zawartości, jednonienasycone kwasy tłuszczowe - blisko 40% oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 10%. Poza tym, olej palmowy jest bogatym źródłem witaminy E. Warto też wiedzieć, że cechuje się on wysoką stabilnością oksydacyjną, jest niezwykle odporny na wysokie temperatury i w warunkach pokojowych ma formę półstałą.Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko