Jak segregować bioodpady?

Admin Účet | 4.11.2021
Jak segregować bioodpady? - Fotka
Bioodpady, czyli w praktyce odpady biodegradowalne, pojawiły się w polskim prawie w 2017 roku. Wtedy już segregacja polegała na wyrzucaniu śmieci do 5 różnych pojemników – na papier, metal i tworzywa sztuczne, szkło, odpady zmieszane i bioodpady. Co oznaczają te ostatnie? Jak należy je segregować?

Czym są bioodpady?

Ten rodzaj śmieci nazywany jest różnie – używa się też takich pojęć jak odpady bio czy też śmieci biodegradowalne. Chodzi tutaj o odpady organiczne, które powstają z resztek jedzenia lub roślin. Natomiast właściciele nieruchomości często mają wątpliwości co do tego, co powinni do nich zaliczyć i tym samym wyrzucić do odpowiedniego kosza. Na pewno należy w nim umieścić:
  • resztki jedzenia,
  • korę drzew, trociny,
  • resztki warzyw i owoców,
  • skoszoną trawę,
  • liście,
  • gałęzie drzew i krzewów,
  • drewno niezaimpregnowane.
Natomiast do pojemnika na bioodpady nie mogą trafić:
  • leki,
  • odchody zwierząt,
  • popiół z węgla kamiennego,
  • ziemia,
  • olej jadalny,
  • kości zwierząt,
  • drewno impregnowane.
Z odpadów, które są typowe dla większości domów, do kosza na bioodpady należy wrzucać: skorupki jajek, fusy z kawy i herbaty, a także owoce i warzywa i zepsute przetwory, które są z nich wykonane, jak i części roślin. Jeżeli chodzi o olej gastronomiczny, sprawdź artykuł Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? Częstą wątpliwością jest kwestia zasad segregacji jajek. Otóż skorupki powinny znaleźć się w pojemniku na bioodpady, natomiast zepsute białko czy żółtko – w pojemniku na odpady zmieszane.

Czy odpady biodegradowalne trzeba segregować?

Od 1 stycznia 2021 roku obowiązek segregacji odpadów obejmuje wszystkich właścicieli nieruchomości zamieszkałych. Ci, którzy dotychczas deklarowali nieselektywną zbiórkę, zostali ustawowo zobowiązani do segregacji. Należy przy tym pamiętać o zasadach. Bioodpady nie powinny trafiać do pojemników w workach foliowych czy torebkach – nawet jeśli są to worki biodegradowalne, to i tak nie mają one tutaj zastosowania. Jeśli fragmenty takich opakowań dostaną się do bioodpadów, to uniemożliwi to ich kompostowanie. Ewentualnie można tutaj wykorzystać torby papierowe – nie doprowadzą one do uniemożliwienia dalszego przetwarzania bioodpadów.

Zwolnienie z obowiązku segregacji bioodpadów

Każdy powinien segregować bioodpady, ale istnieje również możliwości zwolnienia z tego obowiązku, co może się wiązać z obniżeniem miesięcznej opłaty za odbiór śmieci. Chodzi tutaj o zniżkę za kompostowanie, z której można skorzystać pod pewnymi warunkami. Jeśli właściciel danej nieruchomości kompostuje bioodpady, to wtedy może dostać zgodę na to, by nie poddawać ich segregacji. Wówczas nie otrzyma do wykorzystania brązowego zbiornika. Można się również ubiegać o zwolnienie z części opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Skorzystanie z tego upustu wymaga kompostowania odpadów w kompostownikach lub w pryzmie – należy zapewnić dostęp powietrza do wszystkich warstw kompostu i zadbać o odprowadzanie wilgoci. Kompostowanie nie powinno być uciążliwe dla właścicieli sąsiednich posesji. Konieczne jest również złożenie deklaracji na druku, który obowiązuje od początku 2021 roku. Wspomniana zniżka wynosi 1 zł za każdego zamieszkującego daną nieruchomość. Taka możliwość istnieje w przypadku właścicieli budynków mieszkalnych jednorodzinnych. Jeżeli dana nieruchomość została wcześniej wyposażona w brązowy pojemnik, to skorzystanie ze zniżki wiąże się z jego odebraniem. Osoba, która złożyła deklarację i nie ma kompostownika lub posiada go, ale nie kompostuje w nim odpadów, podlega karze grzywny. Prawo do zwolnienia z konieczności segregowania bioodpadów wygasa również wówczas, gdy w przypadku kontroli właściciel nieruchomości uniemożliwi kontrolującym sprawdzenie faktu posiadania kompostownika i kompostowania w nim odpadów. Warto mieć świadomość zasad segregacji bioodpadów, a także śledzić zmiany, które zachodzą w przepisach. Dzięki temu możemy obniżyć koszt gospodarowania śmieciami i uniknąć ewentualnych problemów.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy