Prowadzenie własnego biznesu w branży gastronomicznej może generować ogromne koszty. Z czego to wynika? Głównie z rachunków za energię elektryczną, ogrzewanie, wodę i inne media. W lokalach gastronomicznych sporym problemem jest także zużyty olej, a dokładniej jego składowanie i utylizacja. Ten problem może rozwiązać współpraca z firmą odbierającą zużyte odpady oleiste.
W ramach serwisu olejowego można zdecydować się na odbiór zużytego oleju gastronomicznego i dowóz świeżego oleju, ale w niższych cenach. W przypadku dużych restauracji takie rozwiązanie może przynieść spore korzyści – nie tylko finansowe. Decydując się na serwis olejowy, można przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego – zużyty olej będzie bezpiecznie składowany, odbierany, a następnie przetwarzany w komponent do produkcji biopaliwa.
Usługi tego typu to m.in.:
- dostarczenie do restauracji czystych pojemników na zużyty olej,
- cykliczny odbiór pojemników ze zużytym olejem,
- możliwość dostarczenia świeżego oleju w bezkonkurencyjnej cenie.
Lokale gastronomiczne mogą w ten sposób wypracować spore oszczędności – nie tylko na utylizacji substancji szkodliwych dla środowiska, ale także na zakupie tłuszczów i olejów potrzebnych do przygotowywania dań restauracyjnych.
Dlaczego warto zdecydować się na usługi odbioru i dowozu oleju gastronomicznego?
Ekologiczne przetwarzanie substancji oleistych niesie ze sobą wiele korzyści: nie tylko finansowych, ale także społecznych. Restauracja korzystająca z pojemników na oleje i tłuszcze może chronić środowisko naturalne przed skażeniem, a dodatkowo przyczynić się do redukcji produkowania gazów cieplarnianych.
Powody, dla których warto zdecydować się na serwis olejowy to:
- gwarancja drugiego życia oleju – przetworzenie zużytej substancji umożliwia produkcję elementów składowych do produkcji biopaliwa wykorzystywanego w przemyśle lotniczym i samochodowym,
- maksimum bezpieczeństwa podczas recyklingu,
- redukcja CO2 w atmosferze,
- regularny odbiór odpadów oleistych z restauracji.
Regularne odbiory beczek ze zużytym olejem realizowane przez profesjonalistów skutkują tym, że właściciel lokalu nie musi angażować w tym celu własnej floty pojazdów lub zlecać specjalistycznego kuriera. Za oddanie zużytego oleju do recyklingu otrzymuje się dodatkowe pieniądze – to dodatkowy zysk pasywny dla firmy.
Na czym polega ekologiczna utylizacja odpadów oleistych z restauracji?
Aby skorzystać z serwisu olejowego, wystarczy przejść kilka prostych kroków. To nic nie kosztuje, a umożliwia ochronę środowiska naturalnego oraz generuje oszczędności dla lokalu gastronomicznego.
- Wysłanie zgłoszenia potrzeby odbioru zużytego oleju (ze wskazaniem orientacyjnej ilości).
- Podpisanie umowy z firmą odbierającą i dowożącą na miejsce nowy olej.
- Odebranie beczki na zużyty olej – pojemnik jest wymieniany podczas każdej wizyty serwisu.
Korzystając z takich usług, nie trzeba martwić się o kosztowną utylizację oleju na własną rękę. Zewnętrzna firma zajmie się wszelkimi formalnościami, a także wyda certyfikat o ekologicznej utylizacji szkodliwych substancji.
Oszczędzanie energii i redukcja kosztów w restauracji – podsumowanie
Na czym polega oszczędzanie energii i zużycia mediów w lokalach gastronomicznych? Jest kilka sposobów, które umożliwiają skuteczne zmniejszenie wydatków. Kilka sprawdzonych wskazówek to:
- inwestycja w energooszczędne urządzenia gastronomiczne,
- wyłączanie niepotrzebnych akcesoriów zaplecza kuchennego po zakończeniu pracy, np. lampa na owady,
- segregacja odpadów,
- odbiór i dowóz oleju przez profesjonalną firmę zajmującą się recyklingiem.
Podsumowując: naprawdę warto podjąć zdecydowane działania i ograniczyć wydatki na utrzymanie swojej restauracji. Dzięki temu przedsiębiorstwo będzie rentowne przez dłuższy czas, a decydując się jednocześnie na profesjonalny serwis olejowy: wypracujesz pasywny zysk i ograniczysz zanieczyszczenie środowiska.