Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?

Michał Lembicz | 26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - Fotka

Prowadzenie własnego biznesu w branży gastronomicznej może generować ogromne koszty. Z czego to wynika? Głównie z rachunków za energię elektryczną, ogrzewanie, wodę i inne media. W lokalach gastronomicznych sporym problemem jest także zużyty olej, a dokładniej jego składowanie i utylizacja. Ten problem może rozwiązać współpraca z firmą odbierającą zużyte odpady oleiste.


W ramach serwisu olejowego można zdecydować się na odbiór zużytego oleju gastronomicznego i dowóz świeżego oleju, ale w niższych cenach. W przypadku dużych restauracji takie rozwiązanie może przynieść spore korzyści – nie tylko finansowe. Decydując się na serwis olejowy, można przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego – zużyty olej będzie bezpiecznie składowany, odbierany, a następnie przetwarzany w komponent do produkcji biopaliwa.

Usługi tego typu to m.in.:

  • dostarczenie do restauracji czystych pojemników na zużyty olej,
  • cykliczny odbiór pojemników ze zużytym olejem,
  • możliwość dostarczenia świeżego oleju w bezkonkurencyjnej cenie.

 

Lokale gastronomiczne mogą w ten sposób wypracować spore oszczędności – nie tylko na utylizacji substancji szkodliwych dla środowiska, ale także na zakupie tłuszczów i olejów potrzebnych do przygotowywania dań restauracyjnych. 

Dlaczego warto zdecydować się na usługi odbioru i dowozu oleju gastronomicznego?

 

Ekologiczne przetwarzanie substancji oleistych niesie ze sobą wiele korzyści: nie tylko finansowych, ale także społecznych. Restauracja korzystająca z pojemników na oleje i tłuszcze może chronić środowisko naturalne przed skażeniem, a dodatkowo przyczynić się do redukcji produkowania gazów cieplarnianych.
Powody, dla których warto zdecydować się na serwis olejowy to:

  • gwarancja drugiego życia oleju – przetworzenie zużytej substancji umożliwia produkcję elementów składowych do produkcji biopaliwa wykorzystywanego w przemyśle lotniczym i samochodowym,
  • maksimum bezpieczeństwa podczas recyklingu,
  • redukcja CO2 w atmosferze,
  • regularny odbiór odpadów oleistych z restauracji.


Regularne odbiory beczek ze zużytym olejem realizowane przez profesjonalistów skutkują tym, że właściciel lokalu nie musi angażować w tym celu własnej floty pojazdów lub zlecać specjalistycznego kuriera. Za oddanie zużytego oleju do recyklingu otrzymuje się dodatkowe pieniądze – to dodatkowy zysk pasywny dla firmy.

Na czym polega ekologiczna utylizacja odpadów oleistych z restauracji?

 

Aby skorzystać z serwisu olejowego, wystarczy przejść kilka prostych kroków. To nic nie kosztuje, a umożliwia ochronę środowiska naturalnego oraz generuje oszczędności dla lokalu gastronomicznego.

  1. Wysłanie zgłoszenia potrzeby odbioru zużytego oleju (ze wskazaniem orientacyjnej ilości).
  2. Podpisanie umowy z firmą odbierającą i dowożącą na miejsce nowy olej.
  3. Odebranie beczki na zużyty olej – pojemnik jest wymieniany podczas każdej wizyty serwisu.

Korzystając z takich usług, nie trzeba martwić się o kosztowną utylizację oleju na własną rękę. Zewnętrzna firma zajmie się wszelkimi formalnościami, a także wyda certyfikat o ekologicznej utylizacji szkodliwych substancji.

Oszczędzanie energii i redukcja kosztów w restauracji – podsumowanie

 

Na czym polega oszczędzanie energii i zużycia mediów w lokalach gastronomicznych? Jest kilka sposobów, które umożliwiają skuteczne zmniejszenie wydatków. Kilka sprawdzonych wskazówek to:

  • inwestycja w energooszczędne urządzenia gastronomiczne,
  • wyłączanie niepotrzebnych akcesoriów zaplecza kuchennego po zakończeniu pracy, np. lampa na owady,
  • segregacja odpadów,
  • odbiór i dowóz oleju przez profesjonalną firmę zajmującą się recyklingiem.

 

Podsumowując: naprawdę warto podjąć zdecydowane działania i ograniczyć wydatki na utrzymanie swojej restauracji. Dzięki temu przedsiębiorstwo będzie rentowne przez dłuższy czas, a decydując się jednocześnie na profesjonalny serwis olejowy: wypracujesz pasywny zysk i ograniczysz zanieczyszczenie środowiska.

Może się spodobać

Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy