Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste

Michał Lembicz | 13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - Fotka

Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste

W branży gastronomicznej liczy się przede wszystkim ciągły rozwój, inwestycja w nowoczesny sprzęt, budowanie pozytywnego wizerunku marki oraz poprawny recykling zużytego oleju posmażalniczego. Wdrożenie w restauracji działań związanych z ideologią zero-waste również ma sens, chociażby przez wzgląd na optymalizację kosztów związanych z zakupem żywności potrzebnej do przygotowywania posiłków. Chcesz dowiedzieć się więcej o zrównoważonym rozwoju firm w branży gastronomicznej? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych informacji i wskazówek.

Jakie innowacyjne rozwiązania warto wprowadzać w lokalach gastronomicznych?

W dzisiejszych czasach praktycznie każda firma w branży gastronomicznej powinna inwestować w rozwiązania pozwalające na zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa. To pozwala zmniejszyć poziom zanieczyszczenia środowiska naturalnego oraz ograniczyć emisję niebezpiecznych substancji do atmosfery.

Koncepcja zrównoważonej działalności dotyczy restauracji, barów, jadłodajni, a nawet luksusowych lokali gastronomicznych z gwiazdkami Michelin. Kilka powodów, dla których warto wprowadzać rozwiązania zrównoważonego rozwoju w branży gastronomicznej to:

  • niższe koszty prowadzenia działalności,
  • możliwość przyciągnięcia uwagi szerszego grona klientów,
  • łatwiejszy sposób zarządzania odpadami i brak zbędnego wyrzucania żywności.

 

Pamiętajmy, że wprowadzanie zrównoważonego rozwoju w lokalach gastronomicznych to nie moda, ale po prostu wymóg XXI wieku, aby chronić środowisko naturalne i zredukować zjawisko marnowania żywności. Gospodarstwa domowe również mogą przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego poprzez segregację olejów jadalnych. Dokładne informacje na ten temat są dostępne na stronie: https://www.segregujolej.pl/.

Recykling odpadów i olejów w gastronomii

W branży HoReCa liczy się przede wszystkim recykling produktów plastikowych oraz prawidłowa segregacja odpadów. Działanie, które można zaliczyć do doktryny zrównoważonego rozwoju to przede wszystkim serwis olejowy. Współpracując z zewnętrzną firmą, można łatwo oddać zużyty olej gastronomiczny. Restauracja może dodatkowo skorzystać z opcji zakupu i dostarczenia nowego, czystego oleju – to kompleksowa usługa w ramach serwisu olejowego dla lokali gastronomicznych.

Jest też kilka innych czynności związanych z recyklingiem, które warto wdrożyć w lokalu o standardach zrównoważonego rozwoju. Kluczowe działania to: zastępowanie plastikowych sztućców papierowymi lub biodegradowalnymi, stale rozszerzanie wiedzy restauratorów z zakresu segregacji olejów i odpadów, inwestycja w dedykowane pojemniki na odpady – w tym oleje posmażalnicze.

Ideologia zero-waste a zrównoważony rozwój firmy gastronomicznej

Każdy rozwijający się lokal gastronomiczny powinien dbać nie tylko o stosowanie się do zasad zrównoważonego rozwoju, ale także ideologii zero-waste. Dzięki temu ograniczamy ilość wyrzucanej żywności, która jeszcze nadawałaby się do spożycia. Marnotrawstwo pożywienia to problem na skalę światową, dlatego lokale gastronomiczne powinny być przykładem tego, jak wykorzystywać żywność tak, aby wyrzucać jej znacznie mniej.

Odpadki w gastronomii możemy podzielić na jadalne i niejadalne. Te drugie to przede wszystkim kości, obierki oraz oleje posmażalnicze. Jadalne odpady żywności to, np. resztki jedzenia, które lądują w kontenerach na śmieci biologiczne.

Na ten moment jest kilka rozwiązań powiązanych z ideologią zero-waste oraz zrównoważonym rozwojem lokali gastronomicznych. Odpady żywności, które jeszcze nadają się do wykorzystania, można przekazać specjalistycznym firmom, które odzyskują żywność do produkcji zielonej energii, np. jako element składowy potrzebny do produkcji biopaliwa.

Czy zrównoważony rozwój i segregacja odpadów (w tym olejów) przekłada się na sukces w gastronomii?

Zdecydowanie tak. Jeśli restauracja, bar lub jadłodajnia inwestuje w sprawdzone rozwiązania i rozwija się z duchem ideologii zero-waste – to przyczynia się do poprawy wizerunku lokalu oraz przyciągnięcia uwagi szerszego grona klientów. W ramach zrównoważonego rozwoju w gastronomii warto też korzystać z używanych mebli i sprzętu kuchennego (oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu).

Powyższe działania nie tylko optymalizują koszty prowadzenia działalności w branży, ale także przekładają się na lepszy poziom ochrony środowiska naturalnego. To główne powody, dlaczego warto segregować olej i inne odpady gastronomiczne.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy