Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach

Michał Lembicz | 13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - Fotka

Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach

Poprzez regularną edukację dzieci w szkołach można przekazać kluczowe informacje o tym, jak nieprawidłowo składowane odpady wpływają na środowisko naturalne i stan zdrowia człowieka. Już kilkuletnie dzieci w szkołach powinny mieć świadomość, jak segregować śmieci i oleje jadalne. To podstawa, aby ochronić środowisko przed nadmiernym zanieczyszczeniem. Zobacz, jak przygotować program edukacyjny dla dzieci, aby przekazać im kluczowe informacje na temat segregacji olejów jadalnych i innych odpadów produkowanych w gospodarstwach domowych.

Jak przygotować placówkę edukacyjną do nauczania dzieci o segregacji odpadów?

Przed przystąpieniem do jakichkolwiek działań związanych z uświadomieniem dzieci w szkołach, jak ważna jest segregacja olejów jadalnych i innych odpadów, warto stworzyć wydajny program edukacyjny. Oto kilka kwestii, które trzeba ustalić, aby przekazywanie informacji w szkołach na temat recyklingu miało sens:

  • określ, z czego powinien składać się program związany z edukacją o recyklingu,
  • zbierz zespół kompetentnych osób, które zajmą się rozszerzaniem wiedzy u dzieci,
  • postaraj się przeprowadzić audyt ekologiczny w placówce edukacyjnej – być może w ramach zajęć warto wprowadzić zmiany w szkole,
  • ustal jasne cele do osiągnięcia.

 

Zatem od czego zacząć edukację dzieci na temat segregacji olejów jadalnych i innych odpadów wpływających negatywnie na środowisko naturalne? Należy zacząć od zapoznania się ze źródłem problemu oraz zdobycia kluczowych informacji o tym, jak prawidłowo składować odpady.

Edukacja dzieci o segregacji olejów jadalnych i innych odpadów – jak skutecznie przekazywać taką wiedzę w szkole?

Działania edukacyjne w szkołach są niezmiernie ważne, szczególnie jeśli chodzi o efektywne zarządzanie odpadami i ochronę środowiska naturalnego. Każde dziecko powinno przyswoić, chociażby podstawowe informacje na temat dostępnych odmian kontenerów na śmieci, podstaw segregacji odpadów oraz prawidłowego składowania tłuszczy jadalnych w domach.

Więcej danych na temat segregacji oleju jadalnego możesz znaleźć na stronie: https://www.segregujolej.pl/.

Dzieci w wieku szkolnym powinny mieć ukształtowane nawyki związane z segregacją śmieci. W ten sposób ograniczamy wspólnymi siłami poziom zanieczyszczenia w przestrzeni publicznej oraz w domach i mieszkaniach. 

Warto też postawić na wykwalifikowaną kadrę ekspertów od ochrony środowiska. Dzięki temu zyskujemy gwarancję, że wiedza zostanie przekazana kompleksowo, a młodzi ludzie chętniej posłuchają o zagadnieniach powiązanych z ochroną środowiska. 

Ogólnie rzecz biorąc, w celu wyedukowania dzieci z zakresu segregacji śmieci warto postawić na: ulotki informacyjne, dedykowane zajęcia tematyczne, programy recyklingowe w szkołach.

Zajęcia tematyczne o segregacji olejów i innych odpadów – jakie zagadnienia warto poruszyć z dziećmi?

Wbrew pozorom edukacja dzieci w szkołach z zakresu segregacji śmieci i olejów wcale nie jest taka skomplikowana. Wystarczy, że zajmą się tym osoby z doświadczeniem i kwalifikacjami w tym zakresie. Cykl zajęć uświadamiających dzieci o istocie segregacji odpadów w dzisiejszych czasach powinien przedstawiać odpowiedzi na kilka standardowych pytań:

  • Co można zrobić z choinką po świętach?
  • Czy tłuszcz po smażeniu potraw w kuchni można wylać do zlewu lub ubikacji?
  • Jakie są korzyści wynikające z prawidłowej segregacji i utylizacji śmieci?
  • Co grozi za nieprawidłową segregację śmieci?

 

Warto też pomyśleć o wycieczkach do zakładów przetwórstwa zużytych olejów jadalnych oraz innych odpadów. Dzięki temu dzieci mogą na żywo zobaczyć, jak wygląda proces przetwarzania śmieci, aby te nie zagrażały środowisku naturalnemu.

Przeczytaj także: Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?

Dlaczego edukowanie dzieci o segregacji odpadów i olejów jest ważne?

Możemy wyróżnić jeden prosty powód, dla którego ciągłe edukowanie dzieci z zakresu segregacji odpadów i olejów jest ważne. To przede wszystkim szansa na utrzymanie wyższego poziomu czystości w przestrzeni publicznej, a także w domach i mieszkaniach. Podnoszenie świadomości dzieci ma charakter długofalowy. Jeśli od najmłodszych lat człowiek zacznie prawidłowo składować odpady, wtedy przełoży się to na lepszy poziom ochrony środowiska w przyszłości.

Może się spodobać

Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy