Co zrobić ze zużytym olejem?

Admin Účet | 20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem? - Fotka
Zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych, właściwie nie ma dnia, żebyśmy nie sięgali po tłuszcze roślinne. Oleje, na czele z rzepakowym, słonecznikowym i oliwą z oliwek wykorzystujemy do przygotowywania wielu potraw na ciepło oraz na zimno. W barach, bistro, restauracjach zużycie oleju jest oczywiście zdecydowanie większe. Tak czy inaczej, wszyscy powinniśmy wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem, zwłaszcza z tym, który poddawaliśmy obróbce termicznej (smażyliśmy, piekliśmy). Odpowiednia utylizacja oleju spożywczego okazuje się być bardzo istotną kwestią. Wobec tego, gdzie wylewać/wyrzucać zużyty olej roślinny? Czy prowadząc lokal warto skorzystać z możliwości odbioru zużytego oleju spożywczego przez wyspecjalizowane firmy zewnętrzne?

Zużyty olej roślinny

Tłuszcze roślinne to jeden z podstawowych i niezbędnych składników naszej diety. Właściwie każdego dnia sięgamy oleje w celu przygotowywania różnego rodzaju potraw. Do najpopularniejszych w naszym kraju należą olej rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Szczególnie olej rzepakowy, zwłaszcza ten rafinowany znajduje szerokie zastosowanie. Na jego bazie możemy przyrządzać różnego rodzaju sosy na zimno, a przede wszystkim smażyć i piec, ponieważ osiąga bardzo wysoki punkt dymienia. Może więc posłużyć nawet do tzw. smażenia głębokiego – frytek, panierowanych ryb, mięs i warzyw czy też tradycyjnych słodkości – pączków i faworków. W tym celu doskonale sprawdza się też olej palmowy. Powinniśmy jednak wiedzieć co zrobić ze zużytym olejem, ponieważ po każdym takim smażeniu/pieczeniu mamy do czynienia ze zużytym olejem roślinnym, który niestety nie nadaje się do ponownego użycia. W związku z tym, konieczna jest odpowiednia utylizacja oleju spożywczego.

Utylizacja oleju spożywczego

Co zrobić ze zużytym olejem? Choć na co dzień, mało kto w ogóle myśli o czymś takim, jak utylizacja oleju spożywczego, niestety to, gdzie wylejemy/wyrzucimy zużyty olej roślinny nie jest bez znaczenia. Przede wszystkim powinniśmy oduczyć się wylewania tłuszczów roślinnych bezpośrednio do kanalizacji – zlewu czy toalety, gdyż po ostygnięciu robi się on twardy i najzwyczajniej zapycha rury. W związku z tym, najbezpieczniej zlewać zużyty olej roślinny do przeznaczonego w tym celu pojemnika – np. butelki, słoika, niewielkiego wiaderka, po czym wyrzucać do śmieci (wraz z odpadami zmieszanymi). Tak możemy postępować w domach, lecz nie w lokalach gastronomicznych, gdzie odpadu w postaci zużytego oleju roślinnego jest znacznie więcej. Co zrobić ze zużytym olejem w barze/bistro/restauracji? Najlepiej skorzystać z możliwości odbioru zużytego oleju spożywczego przez profesjonalne firmy zajmujące się utylizacją oleju spożywczego.

Odbiór zużytego oleju spożywczego

Właściwa utylizacja oleju spożywczego to obowiązek każdego właściciela lokalu gastronomicznego. Na szczęście, w dzisiejszych czasach to nic skomplikowanego. Wystarczy zamówić odbiór zużytego oleju spożywczego u profesjonalnej, wyspecjalizowanej w tej dziedzinie firmy (istnieje też możliwość wykupienia abonamentu). Tego typu przedsiębiorstwa nie tylko odbierają zużyty olej roślinny i zajmują się utylizacją oleju spożywczego zgodnie z obowiązującymi nakazami, ale też dostarczają świeży olej.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy