Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?

Michał Lembicz | 27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - Fotka

Produkcją olejów zajmuje się wiele zakładów przemysłowych na całym świecie. Na rynku wyróżniamy nie tylko odmiany organiczne i nieorganiczne, ale także oleje: mineralne i naturalne. Każdy z wymienionych typów ma nieco inny skład, właściwości i zastosowanie. Chcesz dowiedzieć się, czym jest olej organiczny i nieorganiczny? W tym artykule przedstawiamy najistotniejsze cechy i różnice tych dwóch substancji oleistych.

Oleje organiczne i nieorganiczne a środowisko naturalne

W odniesieniu do ochrony środowiska i proekologicznego podejścia do użytkowania olejów warto zaznaczyć, że te organiczne emitują znacznie mniej zanieczyszczeń. Ich użytkowanie na co dzień powoduje o wiele mniejsze wytwarzanie CO2 przedostającego się do atmosfery. Produkcja organicznych substancji oleistych obejmuje wyłącznie naturalne metody bez użycia środków chemicznych zanieczyszczających środowisko.

Dla porównania: oleje organiczne są produkowane z użyciem nawozów, pestycydów oraz innych substancji chemicznych, które mogą negatywnie oddziaływać na środowisko naturalne. Ogólnie rzecz biorąc: organiczne oleje są przyjaźniejsze dla ekosystemu, choć ich zużycie również warto ograniczyć do minimum.

Restauracje wykorzystujące oleje, a także gospodarstwa domowe mogą składować zużyte substancje w ekologicznych butelkach PET lub specjalnych beczkach. W tym przypadku odbiór zużytego oleju przez zewnętrzną firmę zajmującą się recyklingiem jest doskonałym rozwiązaniem. Dzięki temu substancja jest przekazywana do miejsca recyklingu, gdzie olej jest oczyszczany i wykorzystywany jako biopaliwo.

Organiczne i nieorganiczne oleje – czym się różnią?

Analizując cechy charakterystyczne olejów organicznych i nieorganicznych, można założyć, że te pierwsze w mniejszym stopniu zanieczyszczają środowisko naturalne i powietrze. Wyróżniamy kilka kategorii, w których da się zauważyć kluczowe różnice pomiędzy tymi dwoma substancjami oleistymi.

Uprawa – to dotyczy przede wszystkim pól, gdzie są uprawiane rośliny wykorzystywane do olejów. Mianem uprawy organicznej nazywamy taką, gdzie podczas wzrostu roślin nie są wykorzystywane związki chemiczne, pestycydy oraz sztuczne nawozy modyfikowane genetycznie. Uprawy nieorganiczne wykorzystują wszystkie wymienione „ulepszacze”, powodując zanieczyszczenie środowiska.

Oddziaływanie na człowieka – w odniesieniu do ekologii produkcji olejów organicznych i nieorganicznych, należy też wskazać na ich oddziaływanie na zdrowie człowieka. Produkowanie olejów organicznych po prostu jest bezpieczniejsze. Brak stosowania sztucznych nawozów i oprysków to gwarancja bezpieczeństwa dla osób zajmujących się uprawami, a dodatkowo świetny sposób na ochronę naturalnego środowiska.

Koszty – oleje organiczne są substancjami, gdzie koszt produkcji jest o wiele niższy w porównaniu do oleju nieorganicznego. Dotyczy to nie tylko metod przetwórstwa w zakładach przemysłowych, ale także metody upraw. Tak naprawdę wszystko sprowadza się do używania chemicznych dodatków już na etapie uprawy roślin potrzebnych do produkcji oleju. Stosowanie nawozów i innych dodatków zawsze generuje wysokie koszty, z czym wiążą się nieorganiczne uprawy.

Nie można jednak generalizować, gdyż prowadzenie organicznych upraw nie zawsze jest w 100% ekologiczne. To szczególnie widoczne w razie eksportowania i importowania olejów. Transport przemysłowy olejów wiąże się ze sporą emisją gazów do atmosfery, np. przez pojazdy ciężarowe lub statki.

Oleje organiczne i nieorganiczne – jak zadbać o środowisko naturalne?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj olejów stosujesz w domu lub w swojej restauracji, zawsze możesz dodatkowo wspomóc środowisko naturalne. Nawet jeśli nie dasz rady ograniczyć zużycia takich substancji, możesz zdecydować się na bezpieczne składowanie. Więcej informacji na temat poprawnej segregacji olejów jadalnych znajdziesz na stronie: https://www.segregujolej.pl/.

Zużyte substancje oleiste (organiczne i nieorganiczne), a także tłuszcze jadalne możesz oddać do recyklingu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą plastikową butelkę PET lub dedykowane beczki dla lokali gastronomicznych. Po napełnieniu pojemnika zużytym olejem oddasz go do punktu segregacji, a olej zostanie przetworzony na biopaliwo.

To dobry sposób, aby zapobiegać uszkodzeniom rur kanalizacyjnych, awariom sieci wodociągowych oraz chronić środowisko naturalne przed nadmierną emisją CO2 do atmosfery. Co ciekawe, nie tylko oleje organiczne i nieorganiczne są poddawane recyklingowi, ale także butelki PET do ich przechowywania.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy