Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?

Admin Účet | 12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - Fotka
Odpady w postaci już zużytego oleju nie powinny trafić do odpływu kanalizacyjnego, gdyż konsekwencją tego może być nawet doprowadzenie do zatorów w rurach i awarii. Ponadto, jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną, to powinieneś pozbyć się produktu posmażalniczego zgodnie z zapisami ustawy o odpadach. Gdzie musi on trafić?

Obowiązek utylizacji przesmażonego oleju

Przepisy nie narzucają specjalnych zasad dotyczących pozbywania się zużytego oleju w gospodarstwach domowych, gdyż takich odpadów jest stosunkowo mało. Natomiast jeśli prowadzisz punkt zbiorowego żywienia w szkole, szpitalu czy też jesteś właścicielem restauracji, to powinieneś mieć świadomość tego, jakie obowiązki wiążą się z kwestią odpowiedniego gospodarowania odpadami tłuszczowymi. Dlaczego zużyty olej gastronomiczny wymaga szczególnego postępowania? Otóż chodzi przede wszystkim o to, że zawiera on niezdrowe dla otoczenia substancje. W przypadku działalności gastronomicznej najczęściej mamy do czynienia z tłuszczami roślinnymi, np. z olejem słonecznikowym, palmowym czy rzepakowym. Po czym możesz poznać, że ten produkt nie nadaje się już do użytku? Może na to wskazywać jego ciemniejszy kolor, zjełczały zapach, a także dymienie w czasie smażenia. Takiego oleju absolutnie nie powinieneś wykorzystywać do przygotowywania potraw – w takim tłuszczu powstają toksyczne związki, które mogą stanowić przyczynę chorób serca, nowotworów i nie tylko. Obowiązek odpowiedniego gospodarowania zużytym olejem wynika z art. 27.1 ustawy o odpadach. Co istotne, art. 27.2 mówi, że nie musisz się tym zajmować sam – możesz zlecić owe gospodarowanie takimi odpadami firmie, która spełnia wymienione w tym artykule wymagania. Mianowicie, posiada np. zezwolenie na zbieranie odpadów lub ich przetwarzanie.

Utylizacja oleju gastronomicznego

Przekazywanie oleju do firm, które mają uprawnienia do prowadzenia takiej działalności to niezbędne rozwiązanie nie tylko z tego względu, że wymagają tego przepisy. Takie odpady nie powinny być spalone, trafić do kanalizacji czy kosza – jeśli tak by się stało, mogłoby to negatywnie wpłynąć na środowisko naturalne. Olej powinien zostać zutylizowany, czyli poddany działaniom, które spowodują, że po oczyszczeniu ze zbędnych składników będzie on mógł być ponownie wykorzystywany, ale oczywiście – nie w gastronomii. Taki olej ma zastosowanie m.in. przy produkcji biopaliw, może być używany jako opał w piecach olejowych, w przemyśle paszowym czy kosmetycznym. Jeśli będziesz nieodpowiednio gospodarować takimi odpadami, to nie tylko negatywnie wpłyniesz na środowisko naturalne, ale również narazisz się na poważne konsekwencje – w tym prawne.

Gdzie oddać zużyty olej?

Pozbycie się takich odpadów jest możliwe na dwa sposoby. Po pierwsze możesz znaleźć certyfikowany punkt utylizacji i dostarczyć do niego zużyty olej. Może to być problematyczne, gdyż najczęściej taki tłuszcz znajduje się w dużych beczkach, które po wypełnieniu są bardzo ciężkie. Muszą być one szczelnie zamknięte i przewożone tak, aby nie doszło do wylania się tłuszczu. To wymagające fizycznie rozwiązanie, na które w dodatku możesz nie mieć czasu. Wygodniejszym sposobem jest podjęcie współpracy z naszą firmą. Nie musisz samodzielnie zawozić zużytego oleju do punktu odbioru. Zrobimy to za Ciebie. Zawrzemy umowę o ekologiczną utylizację oleju, której mogą od Ciebie wymagać urzędnicy podczas kontroli. Wypożyczymy Ci beczkę na odpady, a po jej odbiorze otrzymasz od nas potwierdzenie o utylizacji i zapłatę w gotówce. Wypełnij formularz w zakładce Zużyty olej i ciesz się bezproblemowym odbiorem zużytego oleju! Następnie zaplanujemy kolejny taki odbiór zużytego produktu, a także dostawę świeżego produktu. Zajmujemy się nie tylko odbiorem – dzięki naszej pomocy nie będziesz musiał również myśleć o bieżącym zapewnianiu odpowiedniej ilości świeżego oleju. Dzięki kompleksowej usłudze oszczędzisz czas, pieniądze, a także zadbasz o środowisko.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy