Podział kwasów tłuszczowych

Admin Účet | 20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych - Fotka
Występujące w żywności tłuszcze w zależności od przyjętego kryterium dzieli się na różne rodzaje. Przykładowo, ze względu na pochodzenie wymienia się tłuszcze roślinne i zwierzęce. Jeśli chodzi o skład oraz właściwości, zarówno technologiczne i żywieniowe wyróżnia się nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Od czego jest zależny taki podział kwasów tłuszczowych? Czym cechują się poszczególne rodzaje kwasów tłuszczowych? Czym tak właściwie są? Wyjaśniamy co to są kwasy tłuszczowe oraz przedstawiamy podział kwasów tłuszczowych.

Co to są kwasy tłuszczowe?

Zanim przejdziemy do podziału kwasów tłuszczowych, warto ustalić co to są kwasy tłuszczowe. Otóż kwasy tłuszczowe to węglowodory, które obok glicerolu są składnikiem budulcowym tłuszczów. Stanowią one materiał energetyczny i zapasowy, a ludzki organizm gromadzi je pod postacią tkanki tłuszczowej. Węglowodory rozróżnia się na nasycone kwasy tłuszczowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rodzaje kwasów tłuszczowych

Wiemy już co to są kwasy tłuszczowe. Wspomnieliśmy też po krótce jakie są, przynajmniej te podstawowe rodzaje kwasów tłuszczowych. Na tym jednak nie kończy się podział kwasów tłuszczowych. Otóż pośród nienasyconych kwasów tłuszczowych należy jeszcze rozróżnić tłuszcze jednonienasycone i tłuszcze wielonienasycone. Poza tym, wypadałoby wyjaśnić z czego wynika taki podział. Otóż nasycone kwasy tłuszczowe to tłuszcze, które nie posiadają podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe to takie tłuszcze, które mają różną liczbę podwójnych wiązań. Tłuszcze jednonienasycone, jak sama nazwa wskazuje dysponują jednym podwójnym wiązaniem w łańcuchu węglowym, natomiast tłuszcze wielonienasycone - dwoma lub więcej. Warto również dodać, że nasycone kwasy tłuszczowe przeważnie mają formę stałą (w temperaturze pokojowej). Zaliczamy do nich: palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, laurynowy. Występują one w takich produktach, jak: masło, smalec, wędliny, tłuste mięsa, tłuszcz palmowy i kokosowy. W przeciwieństwie do nich, nienasycone kwasy tłuszczowe zazwyczaj przyjmują formę płynną. Za najpopularniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe należy uznać kwas oleinowy i linolowy. Źródłem tłuszczów jednonienasyconych zaliczanych do rodziny omega-9 jest olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Natomiast tłuszcze wielonienasycone należące do grupy omega-3 i omega-6 i są zawarte w takich produktach, jak: olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy, lniany, a także ryby, owoce morza i algi.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy