Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?

Admin Účet | 4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - Fotka
Nastawienie na zdrowe podejście do wielu kwestii zaczyna nas otaczać z różnych stron i bez wątpienia to słuszny kierunek. Można, a raczej warto je również zastosować w gastronomii, gdyż przekłada się to nie tylko na dbałość o planetę, ale również na oszczędności. Co zrobić, aby lokal był nastawiony bardziej prośrodowiskowo?

Co warto wdrożyć?

Konsumenci na całym świecie są coraz bardziej świadomi tego, dlaczego warto dbać o naturę, a wielu z nich zastosowało odpowiednie zmiany w swoim życiu. W zasadzie większość modyfikacji można wprowadzić w firmie bez ponoszenia wysokich kosztów, ewentualnie – przeznaczając na to niewielką kwotę. Co można zrobić, aby pod tym względem było lepiej?

Rozsądne wykorzystanie żywności

Branża restauracyjna odpowiada za marnotrawienie ogromnej ilości jedzenia. Według Restaurant Hospitality generuje ona rocznie ponad 11 mln ton takich odpadów, które warte są 25 miliardów. Sytuację pod tym względem możesz poprawić na wiele sposobów. Zacznijmy od analizowania ilości wytwarzanych odpadów – warto prowadzić dziennik, aby wykazać, jaka była przyczyna niewykorzystania produktu w danym przypadku. Błąd przy zakupach? Niewłaściwy plan? Niedostosowanie się do aktualnych potrzeb? Wyciągaj na tej podstawie wnioski. Jeśli widzisz, że nie dajesz rady przetworzyć zapasów, to je zmniejsz i obserwuj, czy planowane ilości są adekwatne do potrzeb biznesu.

Ograniczenie ilości plastików

Standardowym przedmiotem stosowanym w gastronomii są rurki umieszczane w napojach, drinkach i nie tylko. Można je zastąpić rozwiązaniem wyprodukowanym z innego materiału – papierowym, metalowym, ewentualnie wykonanym z makaronu. Ponadto warto pytać klientów czy w ogóle tego potrzebują. Być może są one dla nich zbędne, a lokal w ten sposób tylko nierozsądnie gospodaruje zasobami. Wprawdzie ekologiczne zastępniki są droższym sposobem, ale dzięki temu, że otrzymają je Ci, którzy ich faktycznie potrzebują, nie musi to się wiązać z większym wydatkiem. Dlaczego to ważny krok? Pamiętajmy, że według Komisji Europejskiej aż 80 proc. odpadów w morzach stanowią właśnie tworzywa sztuczne. Rocznie do oceanów trafia około 8 mln ton plastiku. Z różnych szacunków wynika, że na brzegach zbiorników może zalegać nawet 8 mld słomek.

Kawa we własnym kubku

Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zorganizowało akcję „Z własnym kubkiem”. Być może na pierwszy rzut oka może się wydawać, że proszenie o wydanie kawy do własnego pojemniczka na napój jest dziwne, ale korzysta z tego coraz więcej osób. Na świecie rocznie zużywane są miliardy takich kubeczków – szacuje się, że zaledwie 0,25 proc. z nich trafia do recyklingu. Twórcy akcji podpowiadają, aby lokale wydawały napoje do naczyń konsumentów nie tylko na wynos, ale również w środku. Z pewnością taki krok zostanie doceniony przez wielu kawoszy, którzy dbają o środowisko.

Odpowiednia segregacja odpadów

To zadanie dla każdego. Ponadto w przypadku prowadzących własną działalność obowiązują dodatkowe zasady związane choćby z właściwym gospodarowaniem zużytym olejem. Ten produkt nie może trafić do pojemnika ze śmieciami, do toalety czy zlewu. Przedsiębiorca przekazuje go do utylizacji – na szczęście nie musi się tego podejmować sam. Dopełnieniem tego może się zająć firma, która odbierze zużyty produkt, przekaże go do zniszczenia i dostarczy świeży. W dodatku – właściciel otrzyma za niego zapłatę. W Trafin Oil obsługujemy na takiej zasadzie klientów z całej Polski, bez względu na ich lokalizację. Dzięki temu przedsiębiorcy nie muszą tracić czasu na czynności, które zresztą wymagałyby od nich inwestycji w zapewnienie właściwych warunków przewozu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz także artykuł o tym, jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego.

To nie takie trudne

Omówiliśmy wybrane działania prowadzące do tego, aby restauracja była bardziej przyjazna środowisku. Dzięki nim może być ona pozytywniej postrzegana, może mieć mniej obowiązków i oszczędzać, ale wszystko to wymaga oczywiście podjęcia odpowiednich kroków.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy