Nastawienie na zdrowe podejście do wielu kwestii zaczyna nas otaczać z różnych stron i bez wątpienia to słuszny kierunek. Można, a raczej warto je również zastosować w gastronomii, gdyż przekłada się to nie tylko na dbałość o planetę, ale również na oszczędności. Co zrobić, aby lokal był nastawiony bardziej prośrodowiskowo?
Co warto wdrożyć?
Konsumenci na całym świecie są coraz bardziej świadomi tego, dlaczego warto dbać o naturę, a wielu z nich zastosowało odpowiednie zmiany w swoim życiu. W zasadzie większość modyfikacji można wprowadzić w firmie bez ponoszenia wysokich kosztów, ewentualnie – przeznaczając na to niewielką kwotę. Co można zrobić, aby pod tym względem było lepiej?
Rozsądne wykorzystanie żywności
Branża restauracyjna odpowiada za marnotrawienie ogromnej ilości jedzenia. Według Restaurant Hospitality generuje ona rocznie ponad 11 mln ton takich odpadów, które warte są 25 miliardów. Sytuację pod tym względem możesz poprawić na wiele sposobów. Zacznijmy od analizowania ilości wytwarzanych odpadów – warto prowadzić dziennik, aby wykazać, jaka była przyczyna niewykorzystania produktu w danym przypadku. Błąd przy zakupach? Niewłaściwy plan? Niedostosowanie się do aktualnych potrzeb?
Wyciągaj na tej podstawie wnioski. Jeśli widzisz, że nie dajesz rady przetworzyć zapasów, to je zmniejsz i obserwuj, czy planowane ilości są adekwatne do potrzeb biznesu.
Ograniczenie ilości plastików
Standardowym przedmiotem stosowanym w gastronomii są rurki umieszczane w napojach, drinkach i nie tylko. Można je zastąpić rozwiązaniem wyprodukowanym z innego materiału – papierowym, metalowym, ewentualnie wykonanym z makaronu. Ponadto warto pytać klientów czy w ogóle tego potrzebują. Być może są one dla nich zbędne, a lokal w ten sposób tylko nierozsądnie gospodaruje zasobami. Wprawdzie ekologiczne zastępniki są droższym sposobem, ale dzięki temu, że otrzymają je Ci, którzy ich faktycznie potrzebują, nie musi to się wiązać z większym wydatkiem.
Dlaczego to ważny krok? Pamiętajmy, że według Komisji Europejskiej aż 80 proc. odpadów w morzach stanowią właśnie tworzywa sztuczne. Rocznie do oceanów trafia około 8 mln ton plastiku. Z różnych szacunków wynika, że na brzegach zbiorników może zalegać nawet 8 mld słomek.
Kawa we własnym kubku
Polskie Stowarzyszenie Zero Waste zorganizowało akcję „Z własnym kubkiem”. Być może na pierwszy rzut oka może się wydawać, że proszenie o wydanie kawy do własnego pojemniczka na napój jest dziwne, ale korzysta z tego coraz więcej osób. Na świecie rocznie zużywane są miliardy takich kubeczków – szacuje się, że zaledwie 0,25 proc. z nich trafia do recyklingu. Twórcy akcji podpowiadają, aby lokale wydawały napoje do naczyń konsumentów nie tylko na wynos, ale również w środku. Z pewnością taki krok zostanie doceniony przez wielu kawoszy, którzy dbają o środowisko.
Odpowiednia segregacja odpadów
To zadanie dla każdego. Ponadto w przypadku prowadzących własną działalność obowiązują dodatkowe zasady związane choćby z właściwym gospodarowaniem zużytym olejem. Ten produkt nie może trafić do pojemnika ze śmieciami, do toalety czy zlewu. Przedsiębiorca przekazuje go do utylizacji – na szczęście nie musi się tego podejmować sam. Dopełnieniem tego może się zająć firma, która odbierze zużyty produkt, przekaże go do zniszczenia i dostarczy świeży. W dodatku – właściciel otrzyma za niego zapłatę. W Trafin Oil obsługujemy na takiej zasadzie klientów z całej Polski, bez względu na ich lokalizację. Dzięki temu przedsiębiorcy nie muszą tracić czasu na czynności, które zresztą wymagałyby od nich inwestycji w zapewnienie właściwych warunków przewozu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, zobacz także artykuł o tym,
jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego.
To nie takie trudne
Omówiliśmy wybrane działania prowadzące do tego, aby restauracja była bardziej przyjazna środowisku. Dzięki nim może być ona pozytywniej postrzegana, może mieć mniej obowiązków i oszczędzać, ale wszystko to wymaga oczywiście podjęcia odpowiednich kroków.