Jak odżywiać się zdrowo?

Admin Účet | 20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo? - Fotka
Zdrowa i odpowiednio skonstruowana codzienna dieta jest jednym z najważniejszych czynników naszego zdrowia i dobrego życia. To, co każdego dnia kładziemy na naszych talerzach wpływa na naszą odporność, odżywienie, ale także na samopoczucie. O zdrowym żywieniu mówi się dzisiaj wiele – głównie w kontekście ekologicznego życia, ale również naszego zdrowia, zachowania smukłej sylwetki. Jeszcze nigdy wcześniej zdrowe odżywianie nie było tak proste – półki sklepowe wręcz uginają się od warzyw i owoców, z których bez trudu wyczarujemy pożywne koktajle czy zupy. Mimo tego coraz większa ilość Polaków choruje na cukrzycę, otyłość, choroby krążenia. Jest to głównie efekt złego żywienia!

Jak jeść zdrowo?

Nasza dieta powinna opierać się przede wszystkim na nieprzetworzonych, surowych warzywach i owocach. Każdego dnia powinniśmy sięgać po te składniki w formie przekąski lub też dodatku do głównych dań. Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na konieczność spożywania produktów zbożowych – posiadają one wiele cennych witamin, mikroelementów oraz błonnik! Kilka razy w tygodniu warto także sięgnąć po naturalne przetwory mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki. Pozwolą one na dostarczenie do organizmu niezbędnego wapnia. Co z mięsem? Dostarcza nam ono nie tylko białka, ale i żelazo. Czerwone i chude białe mięso możemy spożywać 1-2 razy w tygodniu. Wiele mówi się także o rybach – koniecznie wybierajmy ryby morskie, które dostarczą nam dobrych kwasów tłuszczowych i fluor. Każdego dnia powinniśmy wypijać te ok. 2 litrów wody w postaci herbat, wody niegazowanej oraz niesłodzonych soków.

Błędy żywieniowe popełniane każdego dnia

Podstawowym błędem żywieniowym każdego dnia jaki popełniamy jest… brak czasu. Wracając późno ze szkoły czy z pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, aby przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Zamiast tego często wybieramy gotowe produkty, odpowiednie do odgrzania w mikrofalówce. O ile od czasu do czasu takie jedzenie nam nie zaszkodzi, o tyle spożywane regularnie może stać się przyczyną nie tylko otyłości, ale i problemów związanych z całym organizmem. Jedzenie silnie przetworzone posiada śladowe ilości cennych składników odżywczych, dużo tłuszczów, wzmacniaczy smaków, konserwantów.

Czego unikać w codziennej diecie?

W naszej codziennej diecie powinniśmy stronić od słodyczy oraz słodkich napojów gazowanych. Olbrzymie ilości cukru dodawane do wielu produktów sprawiają, że stajemy się wręcz uzależnieni od tego składnika. Słodkości szkodzą nie tylko naszej figurze – ich nadmiar może prowadzić do rozwoju próchnicy, która zaliczana jest dzisiaj do chorób cywilizacyjnych. Olbrzymim problemem są również produkty tłuste i kaloryczne, których nadmierne spożywanie może prowadzić do otyłości i chorób związanych z krążeniem.

Posiłki, które sprawiają nam przyjemność!

Warto dbać o to, aby każdy nasz posiłek był przyjemnością i dobrze spędzonym czasem. Jeśli nuży nas codzienne gotowanie warto raz na jakiś czas wyjść do restauracji czy bistro i skosztować czegoś zupełnie nowego. Odwiedziny w restauracji posiadają wiele zalet: nie musimy tracić czasu na przygotowanie czasochłonnego posiłku – zamiast tego z partnerem czy przyjaciółmi możemy spokojnie usiąść i po prostu poczekać na podanie nam aromatycznego dania. Drugą zaletą jest niewątpliwie fakt, że w wielu restauracjach skosztujemy dań, które trudno byłoby nam przygotować w domu, chociażby przez wzgląd na dostępność konkretnych składników. Szukając ciekawych restauracji stawiajmy na miejsca, gdzie podawane jest ono na bieżąco i gdzie możemy mieć pewność najwyższej jakości.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy