Jaki olej do smażenia?

Admin Účet | 28.4.2021
Jaki olej do smażenia? - Fotka

Smażone potrawy mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Musimy jednak pamiętać, że bardzo dużo zależy od tego, jaki olej do smażenia wybierzemy. Nasz organizm potrzebuje tłuszczów, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć. Z tego właśnie względu, powinniśmy je wdrożyć do naszej diety. Musimy jednak uważać na to, aby po pierwsze - tłuszczów nie było za dużo, a po drugie - aby były one jak najlepszej jakości. Z tego względu, dobrze jest wiedzieć, jaki olej do smażenia wybrać, aby przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, ale też i zdrowe i aby dostarczały naszemu organizmowi wszystkich, niezbędnych składników.

Tłuszcze do smażenia - jak je wybierać?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, jaki olej do smażenia jest najlepszy, warto sprawdzić, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze. Istnieje szereg czynników, które definiują to, czy wybrany olej lub jakikolwiek inny tłuszcz, będzie odpowiedni do smażenia. Przede wszystkim, kiedy przystępujemy do wyboru tłuszczu, musimy zwrócić uwagę na to, jaką ma zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Im więcej w składzie oleju tych pierwszych, tym lepiej. Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że dany olej nadaje się do smażenia, jest to, czy został poddany rafinacji. Oleje roślinne, które zostały poddane temu procesowi, osiągają znacznie wyższą temperaturę punktu dymienia niż te, które nie są rafinowane. Ostatnim czynnikiem, na który koniecznie musimy zwrócić uwagę przy wyborze oleju do smażenia, jest jego punkt dymienia. Przyjmuje się, że najlepszą i optymalną temperaturą punktu dymienia dla tłuszczów do smażenia jest 180 stopni Celsjusza. Sprawdź także artykuł o tym, które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce.

wybor-oleju-do-smazenia

Olej do smażenia - jaki najlepszy?

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych jest zdecydowanie największa w oleju kokosowym. W 90% składa się on właśnie z tych składników. Charakteryzuje się on też bardzo wysokim punktem dymienia - rafinowany olej kokosowy ma punkt dymienia na poziomie 232 stopni Celsjusza. Według wszelkich badań dotyczących wpływu tłuszczów do smażenia na nasze zdrowie, olej kokosowy wypada najlepiej. Nie powoduje odkładania się w organizmie tzw. "złego cholesterolu" jak również jego skład jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia. Musimy jednak podkreślić, że olej kokosowy do smażenia powinien być rafinowany - nierafinowany olej kokosowy ma za niski punkt dymienia - 177 stopni Celsjusza.

Na drugim miejscu, jeśli chodzi o najlepsze tłuszcze do smażenia plasuje się rafinowana oliwa z oliwek. Należy jednak z całą mocą podkreślić, że nierafinowana oliwa z oliwek zawiera bardzo dużo substancji, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale poddane obróbce termicznej, stają się toksyczne dla nas. Właśnie z tego względu, należy zwracać bardzo dużą uwagę na to, czy wybrana przez nas oliwa z oliwek jest rafinowana. Nierafinowaną oliwę, możemy wykorzystać np. jako bazę do sosu vinegret lub jako dodatek do innych potraw. Sprawdź, jakie zalety ma smażenie na oliwie z oliwek - dokładnie to omówiliśmy w tym artykule.

jaki-olej-wybrac-do-smazenia

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Jednym z najpopularniejszych tłuszczów do smażenia jest olej rzepakowy. Oczywiście tutaj także musimy wybierać rafinowany olej rzepakowy. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że olej rzepakowy nadaje się do smażenia, ale krótkotrwałego. Możemy na nim smażyć takie potrawy jak drób, warzywa czy naleśniki, jednak zdecydowanie nie powinniśmy wykorzystywać go do smażenia potraw, które wymagają długotrwałej obróbki termicznej. Dlaczego tak jest, skoro punkt dymienia oleju rzepakowego rafinowanego wynosi aż 204 stopnie Celsjusza? Chodzi oczywiście o zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Około 30% składu oleju rzepakowego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiernej ilości są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. W czasie obróbki termicznej, ulegają one degradacji co może powodować powstawanie m.in. wolnych rodników i "złego cholesterolu".

Oleje, na których nie powinno się smażyć

Wiemy już, które oleje doskonale nadają się do smażenia i dlaczego. Pora jednak przyjrzeć się tym, których zdecydowanie nie powinniśmy wykorzystywać do obróbki termicznej potraw. Na pierwszym miejscu, exequo znajdują się olej z pestek winogron, olej sojowy oraz olej słonecznikowy. Choć punkt dymienia tych tłuszczów oscyluje w granicach 200 stopni Celsjusza, wcale nie oznacza to, że te oleje są zdrowe. Przede wszystkim, zdecydowana większość ich składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.

Tłuszcze, których nie można używać do smażenia

Oprócz olejów, do smażenia wykorzystywane są także inne tłuszcze, jednakże i w tym przypadku, nie wszystkie z nich będą odpowiednie do smażenia. Zdecydowanie nie powinniśmy używać do smażenia margaryny. Głównym powodem jest tutaj oczywiście bardzo niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ale też i obecność, szkodliwych dla zdrowia, tłuszczów trans. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o smalec - on także zawiera bardzo duże ilości tłuszczów trans. Według badań, spożywanie tłuszczów trans, powoduje znaczne podniesienie się poziomu "złego cholesterolu". Tłuszcze trans nie są też trawione przez nasz organizm w całości, a w konsekwencji, odkładają się one w postaci tkanki tłuszczowej.

Reasumując, wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia musi być dobrze przemyślany. Zdecydowanie powinniśmy wybierać go spośród różnego rodzaju olejów roślinnych oraz zwrócić bardzo dużą uwagę na to, jaką zawartość kwasów nasyconych oraz jednonienasyconych dany olej zawiera. Nie bez znaczenia są także inne składniki zawarte w olejach, jak chociażby cenne dla zdrowia kwasy omega 3. Jeśli będziemy kierować się powyżej opisanymi wskazówkami, z całą pewnością uda nam się wybrać odpowiedni i przede wszystkim dobry dla naszego zdrowia olej do smażenia.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy