Dlaczego recykling oleju jest ważny?

Admin Účet | 13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - Fotka

rudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że oleje i tłuszcze są absolutnie niezbędnym elementem funkcjonowania restauracji i pozostałych lokali gastronomicznych. Kucharze i szefowie kuchni wykorzystują je codziennie we fryturach, do smażenia na patelni, a także do podnoszenia walorów smakowych przygotowywanych potraw. To olbrzymie ilości oleju, który – raz wykorzystany – może być użyty ponownie. Czy wiesz, dlaczego warto zainteresować się recyklingiem oleju?

Czy zużyty olej gastronomiczny nadaje się do ponownego wykorzystania?

Niezależnie od tego, czy prowadzisz niewielki lokalny biznes, czy duży lokal z setkami miejsc dla gości, Twoi kucharze potrzebują wysokiej jakości tłuszczów spożywczych. Tylko w ten sposób będą w stanie zaspokoić kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pomyśl teraz, ile oleju zużywasz na co dzień w swojej restauracji. To nie 1 butelka, nie 2, ani nie 10 – to najczęściej ilości liczone w dziesiątkach i setkach litrów. Czy powinieneś je traktować jako niewygodny odpad, czy wręcz przeciwnie, jako cenny surowiec o dużych możliwościach przetwórczych?

Jedną z opcji pozbycia się zużytego oleju gastronomicznego jest proces jego utylizacji, narzucony prawnie i wynikający z ustawy o gospodarowaniu odpadami. Jako właściciel restauracji jesteś więc zobowiązany do neutralizowania ich we właściwy sposób (niezagrażający środowisku naturalnemu). Z doświadczenia wiemy, że niewiele lokali i restauracji ma fizyczne możliwości (czyt. odpowiednio duże zaplecze), by sprostać temu zadaniu – właśnie dlatego zwracają się o pomoc do Trafin Oil. Naszą specjalnością nie jest jednak wyłącznie utylizacja starego oleju.

Stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że recykling przepracowanego oleju spożywczego i tłuszczów jest jak najbardziej możliwy – i gorąco do niego zachęcamy. Działa to na podobnej zasadzie, jak skup baterii czy metali kolorowych. Olej jest segregowany, a następnie poddawany drobiazgowej obróbce, oczyszczaniu i filtracji z wykorzystaniem zaawansowanych maszyn i nowoczesnych rozwiązań technologicznych, m.in. trójfazowych wirówek. W wyniku tych procesów tłuszcze roślinne i zwierzęce są rozdzielane na wodę, olej i drobne cząstki stałe, a następnie ponownie wykorzystane np. w przemyśle motoryzacyjnym i lotniczym.

Recykling oleju gastronomicznego – jakie są zalety takiego rozwiązania?

Przetwarzanie zużytego oleju gastronomicznego niesie ze sobą szereg korzyści dla wielu stron. Zyskują na tym zarówno właściciele restauracji, konsumenci, jak i zwykli ludzie, którzy doceniają coraz większe zaangażowanie podmiotów gospodarczych w działania proekologiczne. Jakie są więc główne plusy recyklingu oleju?

  • nie musisz martwić się o kwestie przechowywania i utylizacji starego oleju ani samodzielnie szukać punktów skupu – wszystko zrobimy za Ciebie,
  • zyskujesz dodatkowe źródło zarobku – kupujemy od Ciebie stary, przepracowany olej i zajmujemy się jego transportem,
  • oleje i tłuszcze posmażalnicze poddane recyklingowi znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu – motoryzacyjnym (m.in. do produkcji biodiesla i uwodornionych olejów HVO), lotniczym, budowlanym (do produkcji nowoczesnych pokryć dachowych), a także na co dzień np. w celach opałowych,
  • ochrona środowiska i poszanowanie natury – dzięki recyklingowi zmniejsza się ilość odpadów i zanieczyszczeń.

Natura na pierwszym planie – postaw na recykling oleju z Trafin Oil

Zgłoś się do nas – odbierzemy od Ciebie zużyty olej spożywczy i zajmiemy się jego utylizacją i recyklingiem. Dzięki nam zaoszczędzisz nie tylko czas i pieniądze, ale przede wszystkim środowisko naturalne. Przekonaj się, jakie to proste!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy