Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?

Admin Účet | 9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - Fotka

Życie w zgodzie i z poszanowaniem środowiska naturalnego przestało być już tylko trendem – działania proekologiczne są obecnie coraz mocniej powiązane z obowiązującym prawem. Można więc powiedzieć, że przestrzegając prawa, dbasz o planetę; i odwrotnie, jeśli ekologia jest Ci bliska, to siłą rzeczy Twoje decyzje pozostają w zgodzie z prawem. To ciekawa zależność, która dotyczy m.in. właścicieli lokali gastronomicznych. Jakie decyzje powinni oni podejmować, by nie łamać prawa i jednocześnie być eko?

Jak zmienić restaurację w ekorestaurację?

Coraz więcej osób na całym świecie zauważa potrzebę dbania o środowisko i zmienia swoje codzienne nawyki, starając się żyć i być bardziej eko. Ta tendencja jest zauważalna także w przypadku firm i podmiotów gospodarczych, choć trzeba przyznać szczerze – nie zawsze wynika to z ich własnych przekonań. I w ich przypadku działania proekologiczne są bardzo często narzucone odgórnie, przez powszechnie obowiązujące prawo. Nie zmienia to jednak faktu, że rezultaty są coraz bardziej zadowalające.

Jako właściciel restauracji możesz zadbać o to, by Twój lokal był bardziej eko. I możesz to zrobić naprawdę niewielkim kosztem, z czasami nawet nie ponosząc go wcale. Zacznij od przeanalizowania codziennych zamówień i dostosowania ich do rzeczywistych potrzeb Twojego biznesu. Czy przypadkiem nie zamawiasz za dużo produktów, a co za tym idzie – czy nie marnujesz jedzenia, które mogłoby trafić do potrzebujących zamiast do pojemnika na śmieci?

Druga ważna rzecz – ograniczenie ilości plastiku i tworzyw sztucznych. Zacznij od wymiany klasycznych styropianowych opakowań do posiłków na wynos (jeśli z takowych korzystasz) na pudełka wykonane z papieru. Pomyśl także o wyeliminowaniu plastikowych słomek i zastąpienia ich rurkami papierowymi, metalowymi lub zrobionymi z makaronu. Uważasz, że to niepotrzebny zabieg? Według różnych danych na brzegach zbiorników wodnych zalega obecnie nawet 8 mld plastikowych słomek, które będą rozkładać się setki lat!

Absolutnie priorytetowym zadaniem każdego lokalu gastronomicznego jest z kolei odpowiednia segregacja odpadów. Podstawą jest oczywiście posiadanie 5 różnych pojemników: na odpady zmieszane, papier, metal i tworzywa sztuczne, szkło oraz bioodpady, a więc odpady organiczne z resztek jedzenia i roślin. Ponadto każdy lokal gastronomiczny jest zobowiązany do przestrzegania prawa regulującego kwestie związane z posiadaniem lub wytwarzaniem odpadów. Odpowiednie zapisy znajdują się m.in. w prawie ochrony środowiska i ustawie o odpadach, a także w kilku innych aktach.

Najważniejsze zapisy prawa dotyczące gospodarowania odpadami

Według powyższych aktów prawnych wszystkie lokale gastronomiczne (i inne przedsiębiorstwa, które wytwarzają odpady) zobligowane są m.in. do:

  • odzysku odpadów z poszanowaniem zasad ochrony środowiska w przypadku, gdy nie ma możliwości zapobiegnięcia ich powstaniu,
  • unieszkodliwienia odpadów z poszanowaniem zasad ochrony środowiska w przypadku, gdy nie ma możliwości zapobiegnięcia ich powstaniu lub gdy niemożliwe jest poddanie ich odzyskowi,
  • dążenia do wytwarzania możliwie jak najmniejszej ilości odpadów, a także ich niskiej szkodliwości dla ludzi i środowiska naturalnego,
  • przekazywania odpadów wyłącznie firmom, które są upoważnione do ich odbioru, tzn. takim, które posiadają odpowiednie zaświadczenia i środki niezbędne do ich gospodarowania.

Szczególnie problematycznym odpadem jest zużyty olej roślinny, który zgodnie z prawem musi zostać poddany utylizacji – nie ulega szybkiemu rozkładowi i stanowi poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego. Dlatego nie może być wylany w przypadkowym miejscu (np. do instalacji ściekowych) ani wyrzucony do śmieci. Na szczęście właściciele lokali gastronomicznych nie muszą martwić się kwestią gospodarowania starym olejem – wystarczy, że zgłoszą się do jednej z profesjonalnych firm, które odbiorą od nich taki produkt i przeniosą na siebie pełną odpowiedzialność prawną za jego transport i utylizację.

Odbiór zużytego oleju z Trafin Oil – w pełni legalnie i z poszanowaniem środowiska

Nasza firma posiada obowiązkowe zaświadczenia, by zgodnie z prawem odebrać zużyty olej spożywczy z Twojej restauracji i oddać go do utylizacji. Przyjedziemy prosto do Twojego lokalu, gdzie przekażesz nam olej – zapłacimy Ci za niego gotówką, a ponadto otrzymasz od nas pustą beczkę na kolejną porcję przepracowanego tłuszczu.

Dzięki współpracy z nami Twoja restauracja będzie funkcjonować w zgodzie z prawem i środowiskiem, a Ty możesz odetchnąć z ulgą – problem gospodarowania stary olejem smażalniczym odejdzie w zapomnienie. Skontaktuj się z nami już dziś!

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy