W Polsce z roku na rok przybywa restauracji, kawiarni, miejsc, gdzie w gronie znajomych możemy się spotkać, przekąsić coś dobrego. Co składa się na sukces niektórych restauracji a co sprawia, że inne bardzo szybko znikają z naszego pola widzenia? Jak rozpoznać dobre miejsce do spotkań, gdzie nie tylko zjemy smacznie, ale też dobrze spędzimy czas?
Odpowiednia lokalizacja
Podstawą sukcesu konkretnego lokalu gastronomicznego jest odpowiednia lokalizacja. W przypadku dużych czy średnich miast najbardziej prestiżowe lokalizacje to te blisko centrum miasta lub też w okolicach starówek. W takich przypadkach jednak właściciele muszą liczyć się z wysokimi czynszami i dodatkowymi opłatami. W miastach takich jak Kraków siła zainteresowania przeniosła się również na inne rejony, np. krakowski Kazimierz, gdzie w ostatnich latach wiele jest urokliwych restauracji i kawiarni. Istotnym aspektem przy wybieraniu lokalizacji jest możliwość zaparkowania czy prostego dojazdu komunikacja publiczną.Wąskie menu oraz dania tygodnia
Najważniejszym zagadnieniem w przypadku restauracji czy kawiarni jest oczywiście menu i to, co chce się zaoferować klientom. Świadomość tych drugich wzrasta i często z podejrzliwością czytają oni długie menu. Krótkie menu pozwala mieć nadzieję, że wszystkie dostępne dania tworzone są na bieżąco i ze świeżych składników. Dobrym pomysłem jest stworzenie dań dnia lub tygodnia, które będą ciekawą odskocznią od klasycznego menu. Tworząc menu restauratorzy powinni uwzględnić gusty różnorodnych osób: zarówno tych jedzących mięso, jak i wegetarian czy wegan. Warto również informować klientów o alergenach, aby uniknąć przykrych sytuacji zdrowotnych.Przyjemny wystrój i atmosfera
Niezwykle ważnym aspektem każdej restauracji czy kawiarni jest wystrój. W ostatnim czasie bardzo popularne jest urządzanie lokali w sposób niewymuszony, casualowy, słowem: taki, który nie będzie krępował gości i nie będzie sprawiał, że będą się oni czuli nieswojo.Odpowiednie obsługa
Kluczem do zadowolenia gości restauracji jest nie tylko odpowiednie jedzenie i wystrój, ale i profesjonalna obsługa kelnerska. Zatrudnienie osób o miłej aparycji, lubiących innych ludzi może być strzałem w dziesiątkę. Warto także porozmawiać z zatrudnionymi na stanowiska kelnerów osobami o podejściu do klienta oraz o tym, w jaki sposób nawiązywać kontakt z klientami. To z pewnością przełoży się nie tylko na renomę lokalu, ale i na… wyższe napiwki!Dbałość o czystość i higienę
Kwestie sanitarne to niezwykle ważne zagadnienie związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego. Normy sanitarne powinny być rygorystycznie przestrzegane, nie tylko w kuchni czy na zapleczu, ale również na sali jadalnej dla gości czy w toaletach. Zapewnienie środków higieny oraz dbałość o to, aby w odpowiedni sposób utylizować odpady jest jednym z kluczowych zagadnień związanych z sukcesem takiego biznesu. Wiele z kwestii zarządzania odpadami jest regulowana prawnie – jak w przypadku utylizacji olejów gastronomicznych!Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko