Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?

Michał Lembicz | 22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - Fotka

Świadomość konsumentów odnośnie do ochrony środowiska naturalnego rośnie z roku na rok. To pozytywne zjawisko, które przekłada się na poprawę warunków życia w otaczającym nas świecie. O ochronę natury mogą dbać nie tylko przedsiębiorcy, ale także osoby prywatne. W jaki sposób? Wystarczy korzystać z ekologicznych olejów w kuchni i dbać o poprawną utylizację. Dowiedz się, czym są ekologiczne oleje i ich używać bez negatywnego wpływu na środowisko.

Ekologiczne oleje do smażenia – co to takiego?

W wielu gospodarstwach domowych oszczędności są przekładane ponad zdrowie. Takie podejście powoduje nie tylko pogorszenie smaku przygotowywanych potraw, ale także negatywnie wpływa na środowisko naturalne. Najlepsze ekologiczne do kuchni to takie, które:

  • zostały poddane rafinacji, czyli procesowi oczyszczania,
  • zawierają głównie kwasy nasycone,
  • charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia – najlepiej co najmniej 180 stopni Celsjusza,
  • w ich składzie najmniejszy udział mają kwasy tłuszczowe wielonasycone.

 

Dobry i ekologiczny tłuszcz do smażenia powinien zawierać mniej niż 15% kwasów tłuszczowych wielonasyconych. Warto wybierać oleje roślinne, w których przeważają proste tłuszcze jednonasycone, np. rafinowana oliwa z oliwek. Przykłady polecanych olejów ekologicznych do kuchni to: olej kokosowy, ryżowy, rzepakowy, konopny i sezamowy.

Ekologiczne oleje w kuchni i segregacja odpadów tłuszczowych – to podstawa!

 

Podstawowe wyznaczniki opłacalności stosowania danego rodzaju oleju w kuchni to: temperatura dymienia, która powinna być jak najwyższa oraz zawartość kwasów tłuszczowych w składzie. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny i przetwarzasz ogromne ilości ekologicznych olejów roślinnych, zdecyduj się na odbiór zużytego oleju przez profesjonalną firmę. To dobry sposób, aby bezpiecznie i zgodnie z prawem pozbyć się odpadów oleistych z kuchni. Zgodnie z Ustawą o odpadach z 2001 roku wszystkie lokale gastronomiczne są zobowiązane zlecać zewnętrznym firmom odbiór oleju, aby przekazać go do dalszego przetwórstwa i utylizacji.

Dlaczego warto korzystać z olejów ekologicznych w kuchni?

 

Ekologiczne oleje to dobra alternatywa dla przetworzonych i rafinowanych tłuszczów. To substancje wytwarzane w 100% mechanicznie, bez użycia chemicznych dodatków. Dzięki temu przygotowywane potrawy zachowują naturalny smak i aromat. Co więcej, oleje ekologiczne zawierają szereg witamin, minerałów oraz obniżają poziom cholesterolu. Można je wykorzystać do sałatek, ciast, wypieków i dań obiadowych. 

Smażenie na ekologicznych olejach jest nie tylko zdrowe, ale także pozytywnie wpływa na środowisko naturalne. W trakcie przyrządzania potraw na patelni tłuszcze nie wydzielają szkodliwych substancji, a także są łatwe do segregacji jako odpady do przetworzenia.

Dlaczego warto segregować olej? 

 

Aby dowiedzieć się więcej, przejrzyj warunki programu: https://www.segregujolej.pl/. W dzisiejszych czasach każdy może w prosty sposób segregować odpady oleiste w kuchni i przekazać je do utylizacji przez profesjonalne zakłady przetwórstwa. Kluczowe pozytywy płynące z segregowania ekologicznych olejów w kuchni to:

  • zapobieganie zatykaniu rur kanalizacyjnych – unikniesz dodatkowych kosztów napraw hydraulicznych,
  • zmniejszenie poziomu zanieczyszczenia środowiska naturalnego – oleje wylewane do ścieków mogą powodować skażenie wody, gleby i całego ekosystemu,
  • redukcja ilości CO2 emitowanego do atmosfery,
  • zmniejszenie zapotrzebowania rynkowego na produkcję roślin oleistych w celach przemysłowych.

 

Samodzielna segregacja olejów jest naprawdę prosta. Po zużyciu substancji wystarczy schłodzić ja do temperatury co najmniej 40 stopni Celsjusza i przechowywać w butelkach PET. Po zapełnieniu pojemnika trzeba oddać zużyty olej do punktu zbiórki, a ten zostanie przetworzony na biopaliwo.

Segregacja oleju w kuchni – krok po kroku

 

Segregowanie oleju po smażeniu w kuchni jest proste. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zwykłą butelkę PET ze szczelną zakrętką i szerszą szyjką. To ułatwi nalewanie zużytego oleju do pojemnika. Segregacja zużytego oleju w kuchni to kilka prostych kroków:

  • Po przygotowaniu butelki PET przelej olej do pojemnika. Pamiętaj, aby olej był odpowiednio schłodzony!
  • Butelkę ze zużytym olejem zakręć i przechowuj, np. pod zlewem aż do całkowitego uzupełnienia.
  • Po napełnieniu całej butelki zanieś zamknięte opakowanie do najbliższego pojemnika służącego do segregacji olejów jadalnych.

 

Samodzielne segregowanie oleju w domowej kuchni może być proste i przyjemne. Przyczyń się do ochrony środowiska naturalnego i zadbaj o domową kanalizację – zdecyduj się na bezpieczną segregację.

Może się spodobać

Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami - image
24.9.2024
Współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami
Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy