Czym jest frytura gastronomiczna?

Admin Účet | 13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna? - Fotka

Osobom, które nie pracują na co dzień w restauracji i nie są związane z gastronomią, frytura kojarzy się z procesem smażenia – i jest to skojarzenie jak najbardziej słuszne. Najczęściej jednak nie będą w stanie powiedzieć dokładnie, czym ona tak naprawdę jest. Otóż frytura gastronomiczna to nic innego jak mieszanina tłuszczów jadalnych o dużej odporności na działanie wysokich temperatur. Kucharze wykorzystują ją do przygotowania m.in. zarumienionych, chrupiących frytek czy pysznych faworków. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Co należy wiedzieć o fryturze gastronomicznej?

Ze wstępu wiesz już, że frytura to po prostu kombinacja różnego rodzaju olejów i tłuszczów jadalnych. Jakich konkretnie? Są to przede wszystkim oleje roślinne: rzepakowy, kokosowy czy słonecznikowy, choć czasami stosuje się również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak łój wołowy. W jej składzie można też znaleźć różnego rodzaju składniki, które w zamyśle mają zapobiegać pienieniu się frytury.

Frytura gastronomiczna dzieli się na 3 główne rodzaje: płynną, półpłynną i stałą. Frytury stałe do niedawna były najczęstszym wyborem wśród kucharzy. Do ich produkcji stosowano częściowe uwodornienie kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nabierały one pożądanych cech (m.in. zwiększonej stabilności w czasie smażenia). Niestety była też druga strona medalu – okazało się, że frytury stałe mają niekorzystny wpływ żywieniowy i zdrowotny na organizm, co było wynikiem m.in. zwiększonej podaży kwasów tłuszczowych typu trans.

Obecnie odchodzi się już powoli od frytur stałych na rzecz frytur płynnych i półpłynnych, które powstają wyłącznie na bazie olejów roślinnych. Połączenie ich w odpowiednich proporcjach ułatwia proces smażenia i jednocześnie nie wpływa negatywnie na zdrowie. Pomocne okazały się także oleje wysokooleinowe, które charakteryzują się bardzo dużą stabilnością podczas smażenia. Warto też wspomnieć o dodatkach przeciwutleniających w postaci np. tokoferoli, które wydłużają czas korzystania z frytury.

Frytury wykorzystuje się głównie do głębokiego smażenia potraw i przystawek podawanych na zimno i na ciepło. Należą do nich m.in. mięsa, drób, panierowane warzywa, owoce morza i ryby, frytki, a także słodkie przekąski, takie jak pączki czy faworki.

Najważniejsze zalety dobrej jakości frytury

Biorąc pod uwagę wysoką jakość frytury:

  • wysoki punkt dymienia na poziomie 235°C – dzięki temu korzystanie z niej nie wiąże się z zadymieniem kuchni i np. podrażnieniem oczu w czasie smażenia,
  • odporność na niekorzystne przemiany zachodzące w tłuszczu podczas smażenia w wysokich temperaturach,
  • niskie wchłanianie tłuszczu przez smażone produkty,
  • neutralny smak i zapach – pozwala zachować walory smakowe i zapachowe smażonych potraw,
  • długi czas użytkowania – nawet 2 razy dłuższy w porównaniu do smażenia na oleju palmowym,
  • znaczna poprawa wartości żywieniowych smażonych potraw.

Z punktu widzenia właściciela punktu gastronomicznego:

  • większe oszczędności z tytułu wydatków na oleje i tłuszcze do smażenia,
  • rzadsze wymiany tłuszczu do frytowania,
  • mniejsza ilość odpadów = podejście proekologiczne.

Frytury, tak jak i pozostałe rodzaje olejów i tłuszczów należy poddać właściwej utylizacji po ich wykorzystaniu. Nie musisz się tym martwić – skontaktuj się z Trafin Oil. Pomożemy Ci na każdym etapie: od przechowywania, po odbiór zużytego oleju i transport świeżego. Sprawdź już teraz!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy