Każdego dnia w restauracjach zużywa się olbrzymie ilości tłuszczu do przygotowania potraw. Odpady, które w ten sposób powstają, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone i przekazane do utylizacji – w przeciwnym razie mogą stanowić poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego. Warto mieć na uwadze, iż na rynku istnieją profesjonalne firmy, które zajmują się odbiorem starego tłuszczu spożywczego. Czy zatem warto skorzystać z ich usług?
Zużyty tłuszcz roślinny jako odpad
Roślinny olej spożywczy to produkt, który towarzyszy nam w zasadzie na co dzień. Korzystamy z niego zarówno w domowym zaciszu, jak i na większą skalę w różnego rodzaju punktach gastronomicznych – restauracjach, food-truck’ach, barach czy fast-food’ach. O ile ilości takiego oleju w gospodarstwach domowych nie są duże, tak w przypadku lokali pojawia się już obowiązek odpowiedniego gospodarowania zużytym tłuszczem smażalniczym, tj. przechowywania i przekazywania go do utylizacji.
Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest olbrzymia ilość oleju, która wykorzystywana jest w restauracjach każdego dnia. Z olejów słonecznikowych czy rzepakowych korzysta się np. podczas smażenia na głębokim tłuszczu, czy we fryturach – odpad, który w ten sposób powstaje, nie może być wylany w przypadkowym miejscu. Mogłoby się wydawać, że odpływ świetnie się do tego nadaje, jednak w rzeczywistości takie działania prowadzą do poważnych awarii całej sieci kanalizacyjnej, nie wspominając o zagrożeniu dla środowiska naturalnego.
Podobnie jak w przypadku kanalizacji, zabrania się wyrzucania starego oleju do zwykłych pojemników na śmieci lub spalania go. Każde z wyżej wymienionych działań jest zabronione prawnie i niesie ze sobą poważne konsekwencje. Jako właściciel lokalu (a więc i wytwórca odpadów) jesteś jednak zobowiązany do ich prawidłowej utylizacji. Możesz o to zadbać, kontaktując się z jedną z firm wykonujących usługi z zakresu odbioru i utylizacji zużytych olejów spożywczych.
Kto może odebrać od Ciebie przepracowany olej spożywczy?
Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest współpraca z wyspecjalizowaną firmą, świadczącą usługi z zakresu odbioru zużytego oleju. Taka współpraca jest prawnie dozwolona, biorąc pod uwagę zapisy z art. 27.2 ustawy o odpadach – zgodnie z nią jako właściciel punktu gastronomicznego możesz skontaktować się z zewnętrzną firmą i zlecić jej gospodarowanie odpadami. Wybrana firma musi oczywiście posiadać stosowne zezwolenia na zbieranie, przewożenie i/lub przetwarzanie odpadów, a także zapewnić Ci wymaganą dokumentację, potwierdzającą odbiór oleju. Będzie ona potrzebna na wypadek kontroli sanepidu.
Zlecenie odbioru starego oleju firmie zewnętrznej wiąże się z olbrzymią oszczędnością czasu i pieniędzy. Konieczność gospodarowania i utylizacji tłuszczów spożywczych, choć niewątpliwie bardzo potrzebna i zrozumiała z ekologicznego punktu widzenia, stanowi zwykle duży problem dla restauratorów. Zajmowanie się tym na własną rękę jest co prawda możliwe, ale odciąga od najważniejszych obowiązków związanych z funkcjonowaniem lokalu. Kwestię odbioru i utylizacji zużytego oleju warto więc powierzyć zewnętrznej firmie – zapewni Ci to duży komfort psychiczny i pozwoli skupić się na robieniu tego, co naprawdę lubisz.
Dlaczego warto skorzystać z usług Trafin Oil?
Dzięki współpracy z Trafin Oil przestaniesz martwić się kwestiami związanymi z przechowywaniem i utylizacją oleju, który wykorzystujesz codziennie w swojej restauracji. Przyjedziemy prosto do Twojego lokalu, odbierzemy go od Ciebie i przekażemy do utylizacji. Dostarczymy Ci także pojemnik na kolejną porcję tłuszczu, który przejmiemy od Ciebie przy okazji następnej wizyty. To jednak nie wszystko – mając na uwadze Twoją wygodę, oferujemy możliwość zamówienia świeżego oleju bezpośrednio u nas. Oczywiście dowieziemy go na wskazany przez Ciebie adres.
Decydując się na współpracę z nami, masz pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Wypełnij formularz kontaktowy już teraz!