Odbiór oleju posmażalniczego

Admin Účet | 9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego - Fotka

Każdego dnia w restauracjach zużywa się olbrzymie ilości tłuszczu do przygotowania potraw. Odpady, które w ten sposób powstają, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone i przekazane do utylizacji – w przeciwnym razie mogą stanowić poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego. Warto mieć na uwadze, iż na rynku istnieją profesjonalne firmy, które zajmują się odbiorem starego tłuszczu spożywczego. Czy zatem warto skorzystać z ich usług?

Zużyty tłuszcz roślinny jako odpad

Roślinny olej spożywczy to produkt, który towarzyszy nam w zasadzie na co dzień. Korzystamy z niego zarówno w domowym zaciszu, jak i na większą skalę w różnego rodzaju punktach gastronomicznych – restauracjach, food-truck’ach, barach czy fast-food’ach. O ile ilości takiego oleju w gospodarstwach domowych nie są duże, tak w przypadku lokali pojawia się już obowiązek odpowiedniego gospodarowania zużytym tłuszczem smażalniczym, tj. przechowywania i przekazywania go do utylizacji.

Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest olbrzymia ilość oleju, która wykorzystywana jest w restauracjach każdego dnia. Z olejów słonecznikowych czy rzepakowych korzysta się np. podczas smażenia na głębokim tłuszczu, czy we fryturach – odpad, który w ten sposób powstaje, nie może być wylany w przypadkowym miejscu. Mogłoby się wydawać, że odpływ świetnie się do tego nadaje, jednak w rzeczywistości takie działania prowadzą do poważnych awarii całej sieci kanalizacyjnej, nie wspominając o zagrożeniu dla środowiska naturalnego.

Podobnie jak w przypadku kanalizacji, zabrania się wyrzucania starego oleju do zwykłych pojemników na śmieci lub spalania go. Każde z wyżej wymienionych działań jest zabronione prawnie i niesie ze sobą poważne konsekwencje. Jako właściciel lokalu (a więc i wytwórca odpadów) jesteś jednak zobowiązany do ich prawidłowej utylizacji. Możesz o to zadbać, kontaktując się z jedną z firm wykonujących usługi z zakresu odbioru i utylizacji zużytych olejów spożywczych.

Kto może odebrać od Ciebie przepracowany olej spożywczy?

Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest współpraca z wyspecjalizowaną firmą, świadczącą usługi z zakresu odbioru zużytego oleju. Taka współpraca jest prawnie dozwolona, biorąc pod uwagę zapisy z art. 27.2 ustawy o odpadach – zgodnie z nią jako właściciel punktu gastronomicznego możesz skontaktować się z zewnętrzną firmą i zlecić jej gospodarowanie odpadami. Wybrana firma musi oczywiście posiadać stosowne zezwolenia na zbieranie, przewożenie i/lub przetwarzanie odpadów, a także zapewnić Ci wymaganą dokumentację, potwierdzającą odbiór oleju. Będzie ona potrzebna na wypadek kontroli sanepidu.

Zlecenie odbioru starego oleju firmie zewnętrznej wiąże się z olbrzymią oszczędnością czasu i pieniędzy. Konieczność gospodarowania i utylizacji tłuszczów spożywczych, choć niewątpliwie bardzo potrzebna i zrozumiała z ekologicznego punktu widzenia, stanowi zwykle duży problem dla restauratorów. Zajmowanie się tym na własną rękę jest co prawda możliwe, ale odciąga od najważniejszych obowiązków związanych z funkcjonowaniem lokalu. Kwestię odbioru i utylizacji zużytego oleju warto więc powierzyć zewnętrznej firmie – zapewni Ci to duży komfort psychiczny i pozwoli skupić się na robieniu tego, co naprawdę lubisz.

Dlaczego warto skorzystać z usług Trafin Oil?

Dzięki współpracy z Trafin Oil przestaniesz martwić się kwestiami związanymi z przechowywaniem i utylizacją oleju, który wykorzystujesz codziennie w swojej restauracji. Przyjedziemy prosto do Twojego lokalu, odbierzemy go od Ciebie i przekażemy do utylizacji. Dostarczymy Ci także pojemnik na kolejną porcję tłuszczu, który przejmiemy od Ciebie przy okazji następnej wizyty. To jednak nie wszystko – mając na uwadze Twoją wygodę, oferujemy możliwość zamówienia świeżego oleju bezpośrednio u nas. Oczywiście dowieziemy go na wskazany przez Ciebie adres.

Decydując się na współpracę z nami, masz pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Wypełnij formularz kontaktowy już teraz!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy