Dlaczego ekologia jest ważna?

Admin Účet | 13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna? - Fotka

Pod słowem ekologia kryje się całe spektrum pojęć, przekonań i działań, z którymi mamy do czynienia niemal na co dzień. Jeszcze do niedawna nieco pomijane i lekceważone, dziś działania proekologiczne (a więc dążące do ochrony planety przed zanieczyszczeniami, odpadami i szeroko rozumianą katastrofą klimatyczną) to fundament funkcjonowania nie tylko pojedynczych osób, ale też całych firm, olbrzymich korporacji, państw czy organizacji międzynarodowych. Każdy z nas może dołożyć swoją cegiełkę do ochrony środowiska naturalnego. Jak to zrobić?

Ekologia – czym tak naprawdę jest?

Ekologia jest w istocie rzeczy gałęzią biologii – nauką zajmującą się obserwacją, badaniem i opisywaniem zmian, które zachodzą w świecie organizmów żywych pomiędzy koegzystującymi ze sobą gatunkami roślin i zwierząt, także ludzi. Większość z nas zna jednak to pojęcie w rozumieniu potocznym, a więc jako szereg działań, których zasadniczym celem jest ochrona środowiska naturalnego. Ochrona, która zapewni nam, osobom w naszym otoczeniu i przyszłym pokoleniom możliwość oddychania pełną piersią i życia w bezpiecznych, przyjaznych warunkach.

Podejście proekologiczne w ostatnich latach wysunęło się na pierwszy plan w świadomości wielu osób i instytucji. Ludzie zdają sobie sprawę, że na tak poważny aspekt naszego życia, jakim jest zanieczyszczenie środowiska, możemy wpłynąć wyłącznie wspólną pracą i zaangażowaniem. Liczy się każdy, nawet najdrobniejszy gest: wyrzucenie plastikowej butelki do żółtego pojemnika czy wybranie się do pracy rowerem zamiast samochodem. Uwierz, że Twoje decyzje mają znaczenie!

Świadomość ekologiczna to fundament Trafin Oil

Podmioty gospodarcze z różnych gałęzi także wyrażają chęć walki o lepszy, zdrowszy świat. Czy jednak na pewno wszystkie firmy mają możliwość, by coś zmienić? Oczywiście! Dobrym przykładem są restauracje i lokale gastronomiczne. Funkcjonowanie takich miejsc wiąże się z wykorzystywaniem olbrzymich ilości olejów spożywczych, które (zgodnie z obowiązującą ustawą o gospodarowaniu odpadami) należy odpowiednio zutylizować.

Choć oleje posmażalnicze (tzw. oleje przepracowane) są substancjami pochodzenia naturalnego, to jednak ich negatywny wpływ na środowisko jest zauważalny. Dla większości lokali utylizacja oleju jest dość problematyczną kwestią – choć należy przy tym zaznaczyć, że jej niedopilnowanie wiąże się z dużymi karami finansowymi.

Dla właściciela punktu gastronomicznego, który zauważa potrzebę ochrony środowiska, ale ma problem z odpowiednim przechowywaniem i utylizacją zużytego oleju, mamy idealne rozwiązanie – współpracę z Trafin Oil. Nasza firma od lat pomaga lokalom gastronomicznym w kwestiach związanych z transportem, utylizacją i recyklingiem przepracowanego oleju gastronomicznego. Zajmiemy się wszystkimi formalnościami i logistyką, byś mógł skupić się na prowadzeniu biznesu tak, jak lubisz.

Dlaczego warto korzystać z ekologicznych rozwiązań na przykładzie lokali gastronomicznych?

Poza oczywistą i najważniejszą zaletą działań proekologicznych, jaką jest ochrona środowiska naturalnego, zyskujesz też:

  • uznanie w oczach pracowników i klientów, którzy docenią Twój wkład w lokalne przeciwdziałanie skutkom zanieczyszczeń i ochronę planety – budujesz pozytywny wizerunek firmy,
  • dodatkowe pieniądze – rozwiązania ekologiczne wiążą się najczęściej z dodatkowymi oszczędnościami (nasza firma odkupi od Ciebie zużyty olej),
  • wygodę i oszczędność czasu – specjaliści z Trafin Oil przyjadą do Twojej restauracji i odbiorą zużyty olej spożywczy prosto z zaplecza,
  • świadomość, że Twoje działania mają znaczenie – decydując się na współpracę z nami, masz pewność, że zużyty olej zostanie odpowiednio zabezpieczony i poddany obróbce, a następnie wróci na rynek w postaci np. biopaliwa.

Skorzystaj z usług naszej firmy i pokaż, że podejście proekologiczne nie jest Ci obce. Chętnie Ci w tym pomożemy – zapraszamy do kontaktu już teraz!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy