Pod słowem ekologia kryje się całe spektrum pojęć, przekonań i działań, z którymi mamy do czynienia niemal na co dzień. Jeszcze do niedawna nieco pomijane i lekceważone, dziś działania proekologiczne (a więc dążące do ochrony planety przed zanieczyszczeniami, odpadami i szeroko rozumianą katastrofą klimatyczną) to fundament funkcjonowania nie tylko pojedynczych osób, ale też całych firm, olbrzymich korporacji, państw czy organizacji międzynarodowych. Każdy z nas może dołożyć swoją cegiełkę do ochrony środowiska naturalnego. Jak to zrobić?
Ekologia – czym tak naprawdę jest?
Ekologia jest w istocie rzeczy gałęzią biologii – nauką zajmującą się obserwacją, badaniem i opisywaniem zmian, które zachodzą w świecie organizmów żywych pomiędzy koegzystującymi ze sobą gatunkami roślin i zwierząt, także ludzi. Większość z nas zna jednak to pojęcie w rozumieniu potocznym, a więc jako szereg działań, których zasadniczym celem jest ochrona środowiska naturalnego. Ochrona, która zapewni nam, osobom w naszym otoczeniu i przyszłym pokoleniom możliwość oddychania pełną piersią i życia w bezpiecznych, przyjaznych warunkach.
Podejście proekologiczne w ostatnich latach wysunęło się na pierwszy plan w świadomości wielu osób i instytucji. Ludzie zdają sobie sprawę, że na tak poważny aspekt naszego życia, jakim jest zanieczyszczenie środowiska, możemy wpłynąć wyłącznie wspólną pracą i zaangażowaniem. Liczy się każdy, nawet najdrobniejszy gest: wyrzucenie plastikowej butelki do żółtego pojemnika czy wybranie się do pracy rowerem zamiast samochodem. Uwierz, że Twoje decyzje mają znaczenie!
Świadomość ekologiczna to fundament Trafin Oil
Podmioty gospodarcze z różnych gałęzi także wyrażają chęć walki o lepszy, zdrowszy świat. Czy jednak na pewno wszystkie firmy mają możliwość, by coś zmienić? Oczywiście! Dobrym przykładem są restauracje i lokale gastronomiczne. Funkcjonowanie takich miejsc wiąże się z wykorzystywaniem olbrzymich ilości olejów spożywczych, które (zgodnie z obowiązującą ustawą o gospodarowaniu odpadami) należy odpowiednio zutylizować.
Choć oleje posmażalnicze (tzw. oleje przepracowane) są substancjami pochodzenia naturalnego, to jednak ich negatywny wpływ na środowisko jest zauważalny. Dla większości lokali utylizacja oleju jest dość problematyczną kwestią – choć należy przy tym zaznaczyć, że jej niedopilnowanie wiąże się z dużymi karami finansowymi.
Dla właściciela punktu gastronomicznego, który zauważa potrzebę ochrony środowiska, ale ma problem z odpowiednim przechowywaniem i utylizacją zużytego oleju, mamy idealne rozwiązanie – współpracę z Trafin Oil. Nasza firma od lat pomaga lokalom gastronomicznym w kwestiach związanych z transportem, utylizacją i recyklingiem przepracowanego oleju gastronomicznego. Zajmiemy się wszystkimi formalnościami i logistyką, byś mógł skupić się na prowadzeniu biznesu tak, jak lubisz.
Dlaczego warto korzystać z ekologicznych rozwiązań na przykładzie lokali gastronomicznych?
Poza oczywistą i najważniejszą zaletą działań proekologicznych, jaką jest ochrona środowiska naturalnego, zyskujesz też:
- uznanie w oczach pracowników i klientów, którzy docenią Twój wkład w lokalne przeciwdziałanie skutkom zanieczyszczeń i ochronę planety – budujesz pozytywny wizerunek firmy,
- dodatkowe pieniądze – rozwiązania ekologiczne wiążą się najczęściej z dodatkowymi oszczędnościami (nasza firma odkupi od Ciebie zużyty olej),
- wygodę i oszczędność czasu – specjaliści z Trafin Oil przyjadą do Twojej restauracji i odbiorą zużyty olej spożywczy prosto z zaplecza,
- świadomość, że Twoje działania mają znaczenie – decydując się na współpracę z nami, masz pewność, że zużyty olej zostanie odpowiednio zabezpieczony i poddany obróbce, a następnie wróci na rynek w postaci np. biopaliwa.
Skorzystaj z usług naszej firmy i pokaż, że podejście proekologiczne nie jest Ci obce. Chętnie Ci w tym pomożemy – zapraszamy do kontaktu już teraz!