Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?

Michał Lembicz | 1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - Fotka

Tłuszcze roślinne i zwierzęce to produkty spożywcze, które należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Bez właściwego opakowania, temperatury i wilgotności powietrza olej po prostu straci swoje właściwości. To szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych, gdzie oleje są wykorzystywane na co dzień. Sprawdź, jak przechowywać oleje gastronomiczne. W tym artykule przedstawiamy kilka najważniejszych informacji na ten temat.

Czy przechowywanie oleju ma znaczenie?

Poprawne przechowywanie olejów roślinnych jest naprawdę istotne. Tłuszcze roślinne zawierające kwasy nienasycone są wrażliwe na mnóstwo czynników zewnętrznych. Trzy podstawowe elementy, które mogą wpłynąć na uszkodzenie struktury oleju oraz jego właściwości to:

  1. Światło słoneczne.
  2. Temperatura.
  3. Dostęp do tlenu.

Długotrwałe oddziaływanie światła, niekorzystnej temperatury przechowywania oraz tlenu może powodować, że olej obniży swoje wartości odżywcze do zera. Co więcej, te czynniki mocno skracają przydatność oleju do spożycia. W odniesieniu do poprawnego przechowywania oleju w gastronomii – poniżej przedstawiamy tabelę z przybliżonymi terminami przydatności oleju do spożycia w zamkniętym opakowaniu, jak i po otwarciu.

Rodzaj olejuOpakowanie zamknięteOpakowanie otwarte
Olej kokosowy1 rok1 rok
Olej rzepakowy2 lata1 rok
Olej słonecznikowy2 lata1 rok
Olej z awokadodo 1 rokudo 8 miesięcy
Olej z pestek winogron6 miesięcy6 miesięcy

Warto też dodać, że masło zwykłe jest przydatne do spożycia tylko przez 12 miesięcy, natomiast po otwarciu wymaga przechowywania w lodówce. W takich warunkach nadaje się do użycia przez maksymalnie 3 miesiące.

Jak przechowywać naturalne oleje w gastronomii?

Każdy rodzaj tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego wymaga innych warunków przechowywania. Kiedy kupujemy w sklepie masło lub margarynę, zawsze należy umieścić ja w lodówce. Oleje roślinne i oliwy z pierwszego tłoczenia powinny być przechowywane w zacienionych szafkach. Substancje tego typu są wysoce wrażliwe na oddziaływanie zewnętrznych czynników.

 

Producenci, chcąc wydłużyć termin zdatności oleju do spożycia, umieszczają oleje roślinne w szklanych, przyciemnianych butelkach. 

Szczególną uwagę należy przywiązywać do olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ich temperatura nie powinna przekraczać określonego poziomu. W przeciwnym razie olej straci swoje właściwości i nie będzie nadawać się do spożycia. Poniżej przedstawiamy wytyczne przechowywania konkretnych rodzajów olejów:

  • Olej lniany – zawiera sporo kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne. Należy go przechowywać w lodówce. Do przechowywania oleju lnianego zaleca się też butelki z ciemnego szkła.
  • Oliwa z oliwek i olej rzepakowy – poprawne warunki przechowywania to zacienione i chłodne miejsce. Butelka tej substancji nie powinna też leżeć w miejscach narażonych na oddziaływanie ciepła, np. obok piekarnika.
  • Olej kokosowy – przechowywanie jest dość proste. W pokojowej temperaturze ma stałą postać. Nie trzeba umieszczać go w lodówce, gdyż ma w składzie tłuszcze nasycone, które zapobiegają tzw. jełczeniu oleju.
  • Masło, margaryna i smalec – te produkty bezwzględnie należy przechowywać w lodówce ze względu na krótki termin przydatności do spożycia. Niepoprawne przechowywanie poskutkuje zjełczałym aromatem i zdyskwalifikuje produkt do spożycia.

Sposoby poprawnego przechowywania olejów powinny być dostosowane do rodzaju substancji. To ważne nie tylko w gastronomii, ale także w gospodarstwach domowych. Niedostosowanie się do poprawnego sposobu przechowywania oleju skutkuje utratą jego właściwości odżywczych.

Oleje gastronomiczne a przechowywanie

Lokale gastronomiczne na terenie Polski powinny nie tylko wiedzieć, jak przechowywać olej do smażenia, ale także, w jaki sposób oddawać zużytą substancję do przetworzenia. Dostawa oleju przez wykwalifikowaną firmę to szansa na zakup produktu w konkurencyjnych cenach z jednoczesnym odbiorem zużytego oleju przeznaczonego do utylizacji i wykorzystania w produkcji biopaliw.

 

Może się spodobać

Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - image
6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy