Tłuszcze roślinne i zwierzęce to produkty spożywcze, które należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Bez właściwego opakowania, temperatury i wilgotności powietrza olej po prostu straci swoje właściwości. To szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych, gdzie oleje są wykorzystywane na co dzień. Sprawdź, jak przechowywać oleje gastronomiczne. W tym artykule przedstawiamy kilka najważniejszych informacji na ten temat.
Czy przechowywanie oleju ma znaczenie?
Poprawne przechowywanie olejów roślinnych jest naprawdę istotne. Tłuszcze roślinne zawierające kwasy nienasycone są wrażliwe na mnóstwo czynników zewnętrznych. Trzy podstawowe elementy, które mogą wpłynąć na uszkodzenie struktury oleju oraz jego właściwości to:
- Światło słoneczne.
- Temperatura.
- Dostęp do tlenu.
Długotrwałe oddziaływanie światła, niekorzystnej temperatury przechowywania oraz tlenu może powodować, że olej obniży swoje wartości odżywcze do zera. Co więcej, te czynniki mocno skracają przydatność oleju do spożycia. W odniesieniu do poprawnego przechowywania oleju w gastronomii – poniżej przedstawiamy tabelę z przybliżonymi terminami przydatności oleju do spożycia w zamkniętym opakowaniu, jak i po otwarciu.
Rodzaj oleju | Opakowanie zamknięte | Opakowanie otwarte |
Olej kokosowy | 1 rok | 1 rok |
Olej rzepakowy | 2 lata | 1 rok |
Olej słonecznikowy | 2 lata | 1 rok |
Olej z awokado | do 1 roku | do 8 miesięcy |
Olej z pestek winogron | 6 miesięcy | 6 miesięcy |
Warto też dodać, że masło zwykłe jest przydatne do spożycia tylko przez 12 miesięcy, natomiast po otwarciu wymaga przechowywania w lodówce. W takich warunkach nadaje się do użycia przez maksymalnie 3 miesiące.
Jak przechowywać naturalne oleje w gastronomii?
Każdy rodzaj tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego wymaga innych warunków przechowywania. Kiedy kupujemy w sklepie masło lub margarynę, zawsze należy umieścić ja w lodówce. Oleje roślinne i oliwy z pierwszego tłoczenia powinny być przechowywane w zacienionych szafkach. Substancje tego typu są wysoce wrażliwe na oddziaływanie zewnętrznych czynników.
Producenci, chcąc wydłużyć termin zdatności oleju do spożycia, umieszczają oleje roślinne w szklanych, przyciemnianych butelkach.
Szczególną uwagę należy przywiązywać do olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ich temperatura nie powinna przekraczać określonego poziomu. W przeciwnym razie olej straci swoje właściwości i nie będzie nadawać się do spożycia. Poniżej przedstawiamy wytyczne przechowywania konkretnych rodzajów olejów:
- Olej lniany – zawiera sporo kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest wrażliwy na temperaturę i światło słoneczne. Należy go przechowywać w lodówce. Do przechowywania oleju lnianego zaleca się też butelki z ciemnego szkła.
- Oliwa z oliwek i olej rzepakowy – poprawne warunki przechowywania to zacienione i chłodne miejsce. Butelka tej substancji nie powinna też leżeć w miejscach narażonych na oddziaływanie ciepła, np. obok piekarnika.
- Olej kokosowy – przechowywanie jest dość proste. W pokojowej temperaturze ma stałą postać. Nie trzeba umieszczać go w lodówce, gdyż ma w składzie tłuszcze nasycone, które zapobiegają tzw. jełczeniu oleju.
- Masło, margaryna i smalec – te produkty bezwzględnie należy przechowywać w lodówce ze względu na krótki termin przydatności do spożycia. Niepoprawne przechowywanie poskutkuje zjełczałym aromatem i zdyskwalifikuje produkt do spożycia.
Sposoby poprawnego przechowywania olejów powinny być dostosowane do rodzaju substancji. To ważne nie tylko w gastronomii, ale także w gospodarstwach domowych. Niedostosowanie się do poprawnego sposobu przechowywania oleju skutkuje utratą jego właściwości odżywczych.
Oleje gastronomiczne a przechowywanie
Lokale gastronomiczne na terenie Polski powinny nie tylko wiedzieć, jak przechowywać olej do smażenia, ale także, w jaki sposób oddawać zużytą substancję do przetworzenia. Dostawa oleju przez wykwalifikowaną firmę to szansa na zakup produktu w konkurencyjnych cenach z jednoczesnym odbiorem zużytego oleju przeznaczonego do utylizacji i wykorzystania w produkcji biopaliw.