Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?

Admin Účet | 9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - Fotka

Recykling śmieci jest już bardzo rozpowszechnionym zjawiskiem, które powstało na gruncie odpowiedzialnego, proekologicznego podejścia do środowiska naturalnego. I choć uczą o nim już w szkole, wciąż niewiele osób zdaje się w pełni rozumieć wynikające z niego korzyści. Szczególnie tajemniczy wydaje się recykling zużytych olejów spożywczych. Czemu on służy? Jakie są jego plusy i dlaczego warto zaufać w tej kwestii Trafin Oil?

Czy zużyty olej roślinny musi zostać poddany utylizacji/recyklingowi?

Olej roślinny, mimo iż jest substancją pochodzenia naturalnego, pod wpływem obróbki termicznej (smażenia) zmienia się w szkodliwy dla środowiska naturalnego odpad i jako taki bezwzględnie podlega obowiązkowi prawidłowej utylizacji. Dotyczy to przede wszystkim restauracji, pubów/barów, food-truck’ów i wszystkich pozostałych lokali i punktów gastronomicznych, w których wykorzystuje się oleje spożywcze do przygotowania potraw.

Pod żadnym pozorem nie wolno pozbywać się zużytego oleju na własną rękę, wylewając go do kanalizacji, wyrzucając pojemnik ze starym tłuszczem do śmieci czy spalając go. W każdym z tych przypadków dochodzi do zanieczyszczenia środowiska naturalnego, m.in. poprzez skażenie wód gruntowych czy emisję trujących składników chemicznych do atmosfery.

Jeśli dla kogoś nie jest to wystarczającą zachętą do zadbania o utylizację oleju, z pewnością dobrze zadziałają konsekwencje prawne i finansowe, które wiążą się z niewywiązaniem się z tego obowiązku. Odpowiednie zapisy regulujące te kwestie widnieją w ustawie o odpadach, a także wynikają z rozporządzeń lokalnych samorządów. Podmiot, który tego obowiązku nie dopełni, zostanie obarczony wysoką karą finansową.

Na szczęście nie trzeba tego robić samodzielnie – na rynku istnieją wyspecjalizowane firmy, które zajmują się odbiorem zużytego oleju wykorzystanego do smażenia, który następnie zostaje przekazany do recyklingu. Jedną z takich firm jest Trafin Oil. Działamy w trosce o środowisko naturalne i przyjemnością odciążymy Cię w obowiązkach związanych z przechowywaniem i utylizacją starych olejów posmażalniczych.

Jakie korzyści zapewnia recykling starego oleju gastronomicznego?

Przepracowane oleje spożywcze, które odbierane są z restauracji, są oczyszczane i przetwarzane w celu ponownego wykorzystania, np. w przemyśle motoryzacyjnym, budowlanym czy chemicznym. Najczęściej znajdują zastosowanie jako:

  • biopaliwo – tzw. biodiesel to jeden z głównych surowców pozyskiwanych z przetworzonego oleju roślinnego, o parametrach bardzo zbliżonych do klasycznego oleju napędowego; nie powoduje jednak zanieczyszczenia środowiska siarką,
  • w obróbce asfaltów – niewielki dodatek przetworzonego oleju polepsza właściwości technologiczne asfaltu i umożliwia jego obróbkę w niższej temperaturze, co prowadzi do zmniejszenia kosztów produkcji,
  • jako surowiec opałowy – przyjazny dla środowiska naturalnego.

Oczywiście nie można zapominać o najważniejszym: recykling olejów i pozostałych odpadów pozwala odetchnąć naturze i środowisku. W obliczu nadciągającego kryzysu klimatycznego jest to cel ostateczny, do którego powinien dążyć każdy z nas.

Dlaczego warto postawić na recykling oleju posmażalniczego z Trafin Oil?

W Trafin Oil podchodzimy do tematu ochrony środowiska rzetelnie i z zaangażowaniem. Jeśli Ty także widzisz potrzebę recyklingu olejów, których używasz w swoim lokalu, zgłoś się do nas. Przyjedziemy bezpośrednio do Twojej restauracji i odbierzemy od Ciebie stary tłuszcz smażalniczy, którego przechowywanie może stanowić nie lada problem. Z nami wszystko pójdzie szybko i prosto.

Współpracuje z nami na stałe już ponad 15 000 klientów. Jeśli chcesz dołączyć do tego grona, wypełnij formularz kontaktowy, który znajduje się pod tym linkiem https://trafinoil.pl/zamowienie/ lub zadzwoń na bezpłatny nr 800 900 070 w celu doprecyzowania szczegółów zamówienia. Do usłyszenia!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy