Gdzie oddać olej do utylizacji?

Admin Účet | 29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji? - Fotka
Zużytego oleju gastronomiczne, szczególnie tak, jak w lokalach gastronomicznych, w dużych ilościach, absolutnie nie wolno wylewać do kanalizacji. Mogłoby to wyrządzić poważne awarie, których naprawa jest bardzo kosztowna. Nie wolno też wyrzucać takiego odpadu do kosza na śmieci – ma to negatywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie restauracje, bistra i bary w naszym kraju są więc zobowiązane oddawać przepalony tłuszcz do bezpiecznej utylizacji oleju (i w taki sposób przyczynić się do ochrony naszej planety). Gdzie oddać olej do utylizacji i czym w ogóle jest utylizacja oleju? Którą z dwóch dostępnych opcji wybrać – zawozić na własną rękę zużyty olej do punktu utylizacji oleju, a może zamawiać obiór zużytego oleju i przy okazji dostawę świeżego u jednej z wyspecjalizowanych firm?

Utylizacja oleju

Gdzie oddać olej do utylizacji? Pewne jest jedno, utylizacja oleju jest obowiązkowa dla lokali gastronomicznych, więc warto wybrać profesjonalną firmę, która zajmuje się właśnie utylizacją oleju. Odpowiedni recykling, czyli specjalistyczne oczyszczanie sprawia, że posmażalniczy olej gastronomiczny nadaje się do wykorzystania w innych gałęziach przemysłu. W taki oto sposób można zarówno przyczynić się do ochrony środowiska, wesprzeć gospodarkę, a także oszczędzić. Jednak, gdzie oddać olej do utylizacji - bezpośrednio do punktu utylizacji oleju czy jednak firmie świadczącej usługę odbioru zużytego oleju?

Punkt utylizacji oleju

Gdzie oddać olej do utylizacji? Otóż, do wyboru są dwie opcje. Pierwsza z nich to dowolny, certyfikowany punkt utylizacji oleju. Jest to jak najbardziej bezpieczne, poprawne rozwiązanie, aczkolwiek wymaga pewnego zaangażowania. Trzeba bowiem samodzielnie zawozić zużyty olej gastronomiczny, składowany zwykle w dużych, a po zapełnieniu bardzo ciężkich puszkach/pojemnikach. Biorąc pod uwagę, ile czasu i wysiłku wymaga już samo prowadzenie lokalu gastronomicznego, dbanie o codzienne dostawy oraz zarządzanie kadrą – kucharzami, barmanami, kelnerami, zawożenie posmażalniczego tłuszczu do punktu utylizacji oleju to dodatkowy obowiązek. Niestety, w większości brakuje na to czasu, przez co w kuchniach lub na zapleczach zaczynają się piętrzyć kolejne puszki. Na szczęście, jest opcja numer dwa.

Odbiór zużytego oleju i dostawa świeżego z TRAFIN OIL

Gdzie oddać olej do utylizacji? Owszem, można zająć się tym samodzielnie i zawozić zużyty tłuszcz do punktu utylizacji oleju. Jednak po co, skoro lepiej nawiązać współpracę z firmą, która wszystkim się zajmie? TRAFIN OIL jest jedną z takich firm. W TRAFIN OIL nie tylko świadczymy usługę odbioru zużytego oleju, który następnie, w trosce o środowisko naturalne kierujemy do recyklingu, ale też dostarczamy Ci świeży olej, dzięki czemu Twoim kucharzom już nigdy nie zabraknie tego podstawowego produktu! Z TRAFIN OIL zyskujesz gwarancję odbioru zużytego oleju oraz dostawę świeżego zawsze na czas!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy