Oleje przepracowane - co to jest?

Admin Účet | 13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest? - Fotka

Jeśli współpracujesz z firmą zajmującą się utylizacją i recyklingiem oleju spożywczego albo masz zamiar to zrobić, zapewne spotkałeś się już z dość oryginalnie brzmiącym pojęciem “oleje przepracowane”. Być może usłyszałeś je od któregoś z naszych specjalistów lub widziałeś je na naszym blogu, ale nie do końca wiesz, co oznacza. Czy przepracowany olej to produkt, który wykorzystujesz na co dzień w swojej restauracji? Czy mają z nim coś wspólnego oleje zużyte i oleje odpadowe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Czym właściwie jest olej przepracowany?

Olejem przepracowanym nazywamy oleje oparte na składnikach mineralnych, oleje przemysłowe, smarownicze, a także spożywcze, które nie są już zdatne do wykorzystania zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Dotyczy to zarówno sytuacji, gdy dany olej był używany w przystosowanych do tego urządzeniach, jak i przypadków, gdy doszło do utraty jego właściwości na skutek nieodpowiedniego przechowywania lub transportu, a także pod wpływem procesu starzenia.

Olej przepracowany znany jest również pod nazwą olej zużyty lub olej odpadowy. Mówiąc kolokwialnie, jest to po prostu stary olej, który nie nadaje się do ponownego wykorzystania. Nie ma więc nic wspólnego ze świeżym produktem, którego używasz na co dzień w swoim lokalu gastronomicznym. Jest to odpad, który należy odpowiednio przechowywać i poddać utylizacji w wyspecjalizowanych punktach. Za niedopilnowanie tego obowiązku (zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem) grożą potężne kary finansowe.

Warto jednak zaznaczyć, że termin “olej przepracowany” odnosi się nie tylko do tłuszczów roślinnych i zwierzęcych (używanych np. do smażenia na patelni i we fryturach), ale i do olejów typowo przemysłowych, takich oleje do turbin, oleje hydrauliczne, spalinowe, smarne czy oleje do skrzyni biegów. W obu przypadkach konieczna jest ich właściwa utylizacja – oleje odpadowe zaliczane są do kategorii odpadów niebezpiecznych, a więc szkodliwych dla środowiska naturalnego.

Pomagają z tym takie firmy, jak nasza – Trafin Oil już od kilkunastu lat zajmuje się gospodarowaniem zużytymi olejami spożywczymi w trosce o planetę i bezpieczne jutro dla przyszłych pokoleń.

Dlaczego utylizacja i przetwarzanie olejów przepracowanych są tak ważne?

Szeroko rozumiany transport i przemysł (także spożywczo-gastronomiczny) zużywają każdego roku olbrzymie ilości olejów, które po wykorzystaniu stają się olejami przepracowanymi. Ocenia się, że ponad 90 tys. ton olejów odpadowych dostaje się w ten sposób do środowiska, zatruwając wody gruntowe i doprowadzając do degradacji gleby i ekosystemu.

Oleje przepracowane określa się jako odpady masowe, niebezpieczne i mało podatne na biodegradację. Według oficjalnych szacunków już nawet 1 kg oleju odpadowego może doprowadzić do zanieczyszczenia blisko 5 mln litrów wody pitnej, zaś jego niewłaściwe spalanie wiąże się z emisją szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak furany, dioksyny czy metale ciężkie. W obliczu tak poważnych konsekwencji dla ludzi i środowiska podejmowane są środki, dążące do wykorzystania ich potencjału związanego z recyklingiem i ponownym użyciem w innym charakterze.

Nie musisz się na tym znać – wystarczy, że zgłosisz się do Trafin Oil. Nasi specjaliści odbiorą przepracowany olej z Twojej restauracji i zadbają o jego odpowiednią utylizację i recykling. Przyczynisz się w ten sposób do ochrony środowiska i zmniejszenia ilości CO2 emitowanego do atmosfery. Twój zużyty olej zostanie przetworzony i trafi na rynek pod postacią nowoczesnych biopaliw. Zadbajmy razem o naszą planetę – zapraszamy do kontaktu!

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy