Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

Admin Účet | 20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - Fotka
W dzisiejszych czasach, jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jakie zagrożenia dla zdrowia i samopoczucia pociąga za sobą regularne spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Stawiamy więc na zdrowe, naturalne produkty. Nie tylko próbujemy przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla najbliższych oraz, jeśli prowadzimy własny lokal kładziemy duży nacisk na jakość produktów, ale też zaczynamy porównywać ze sobą poszczególne z nich. Nic więc dziwnego, że wielu z nas zastanawia się co jest zdrowsze - olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? W końcu tłuszcze roślinne to jeden z filarów każdej diety. Wobec tego, spróbujmy wyjaśnić jakie różnice zachodzą między olejem rzepakowym a oliwą z oliwek i na tej podstawie odpowiedzieć, który z nich jest lepszy - olej rzepakowy czy oliwa?

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek

Nie wiedzieć czemu przyjęło się sądzić, że nasz polski olej rzepakowy to niekoniecznie dobrej klasy produkt, raczej mocno uniwersalny, przeciętny, dostępny na szeroką skalę w dobrej cenie. Za to oliwa z oliwek oryginalnie pochodząca z krajów śródziemnomorskich - m.in. Włoch, Grecji, Chorwacji to wysokiej jakości tłuszcz roślinny wart właściwie każdych pieniędzy. Czy rzeczywiście? Czy różnica między olejem rzepakowym a oliwą z oliwek jest aż tak duża z przewagą dla słynnej oliwy? Który z nich - olej rzepakowy czy oliwa ma korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie? Otóż, nie bez przyczyny olej rzepakowy coraz częściej nazywa się „oliwą północy”. Zacznijmy może od tego, że oba tłuszcze roślinne mają taką samą wartość energetyczną. Za to olej rzepakowy posiada znacznie więcej witaminy E, mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i dużo więcej kwasów omega-3. Ponadto stosunek ilości kwasów omega-3 do omega-6 jest w tym przypadku korzystniejszy. Z kolei punkt dymienia wynosi blisko 240°C dla oleju rzepakowego, a oliwy z oliwek około 160°C. Wobec tego, co wybierać? olej rzepakowy czy oliwę z oliwek?

Olej rzepakowy czy oliwa?

Skoro wiemy już co nieco o dwóch rodzajach tłuszczów roślinnych, pora odpowiedzieć sobie na pytanie o to, po który z nich sięgać częściej - olej rzepakowy czy oliwę z oliwek? Nie da się ukryć, że podstawową zaletą oliwy z oliwek jest jej niepowtarzalny smak i aromat, tak typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Niekoniecznie jednak nadaje się ona do smażenia, raczej do dań na zimno (szczególnie oliwa extra virgin). Za to oleju rzepakowego można używać praktycznie do wszystkiego. Jednocześnie za każdym razem dostarczamy sobie sporej dawki witamin i korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 i 6.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy