Wylewanie zużytych tłuszczy bezpośrednio do kanalizacji może wydawać się najszybszym i najprostszym sposobem, jednak nie jest warte konsekwencji jakie za sobą pociąga. Każdy lokal gastronomiczny, który chce uniknąć kar za niezgodne z prawem wyrzucane oleju posmażalniczego, cieszyć się sprawną wymianą tłuszczy roślinnych na świeże, a przy okazji przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego, musi postępować zgodnie z zaleceniami obowiązującej ustawy o odpadach. Jak obchodzić się z odpadem w postaci oleju posmażalniczego? Przedstawiamy najważniejsze zasady dotyczące transportu i odbioru zużytego oleju.
Transport i odbiór zużytego oleju
W dzisiejszych czasach każdy lokal gastronomiczny powinien współpracować nie tylko z zaufanymi dostawcami wysokiej jakości świeżych produktów spożywczych, ale też z przedsiębiorstwem, która zajmuje się odbiorem zużytego oleju, jego transportem do miejsca docelowego (tzw. skupu) i recyklingiem. W skrócie cały proces sprowadza się do tego, że w razie potrzeby restauracja kontaktuje się z swoim partnerem odpowiedzialnym za odbiór zużytego oleju. Wówczas firma ta przyjeżdża do lokalu, szczelnie zamyka i zabezpiecza beczki z olejem posmażalniczy, pakuje je na pakę swojego samochodu, zaś w lokalu zostawia puste beczki - zwykle o pojemności 20, 40, 50 lub 60 litrów na kolejną porcję zużytego tłuszczu. Przy tej samej okazji do lokalu może być dostarczony świeży olej. Co istotne, za każdym razem firma trudniąca się recyklingiem oleju musi wystawić Kartę Przekazania Odpadu, będącą potwierdzeniem tego, że odpad został przekazany zgodnie z prawem i skierowany do utylizacji. Wzór takiej karty również określają przepisy prawa, a mianowicie Rozporządzenie Ministra Środowiska - Dz.U. Nr 30 poz. 213.Co po odbiorze zużytego oleju?
Wiemy już, jak istotny jest odbiór zużytego oleju z lokalu gastronomicznego przez profesjonalną, doświadczoną firmę, która ściśle stosuje się do obowiązujących zasad oraz świadczy kompleksową usługę, dzięki czemu wszystko przebiega sprawnie. Co jednak dzieje się później z olejem posmażalniczym? Jak już zostało wspomniane poddaje się go recyklingowi. Okazuje się, że zużyte tłuszcze roślinne znajdują szerokie zastosowanie we współczesnym przemyśle zaangażowanym w ideę ekologii.Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko