Choć nikt, kto gotuje dla swojej rodziny posiłki w domu nie zastanawia się nad tym, jak pozbyć się pozostałego na patelni tłuszczu (po prostu ląduje on w kanalizacji), okazuje się, że oleje posmażalnicze w restauracjach, stołówkach i jadalniach potrafią być nie lada problemem. W lokalach gastronomicznych każdego dnia gromadzi się bardzo dużo odpadu pod postacią tłuszczu właśnie. Nie można tak po prostu go wyrzucić. Na szczęście z pomocą przychodzą firmy, które specjalizują się w odbiorze i utylizacji oleju gastronomicznego, co zresztą nakazuje obowiązujące w naszym kraju prawo. Czym jest i na czym polega utylizacja oleju gastronomicznego?
Co to jest utylizacja oleju gastronomicznego?
Utylizacja oleju gastronomicznego, oczywiście zużytego, tzw. posmażalniczego, a więc będącego odpadem to jego przetworzenie w taki sposób, aby można było go jeszcze wykorzystać w innych gałęziach przemysłu. Utylizacja czy też recykling jest odpowiedzią na szkody, jakie może wyrządzić olej posmażalniczy. Wylewany do kanalizacji wreszcie zastyga, przez co zapycha rury i powoduje ich korozję. Jednak nie to jest największym problemem. Zużyty olej gastronomiczny zlewany do ścieków bądź wyrzucany na wysypiska śmieci niestety nie pozostaje obojętny dla środowiska. Dlatego tak ważne, by tłuszcze roślinne nienadających się już do zastosowania w gastronomii przekazywać do przedsiębiorstw, które zajmują się ich utylizacją, a więc oczyszczeniem do takiej postaci, by mogły jeszcze przyczynić do czegoś słusznego.Utylizacja oleju gastronomicznego, czyli jak wykorzystać zużyty olej?
Utylizacja oleju gastronomicznego przynosi szereg korzyści. Okazuje się bowiem, że odpowiednio oczyszczony i przetworzony olej posmażalniczy znajduje szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu, co nie tylko pozwala obniżyć koszty, ale i służy środowisku naturalnemu. Jednym z najpopularniejszych sposobów powtórnego wykorzystania tłuszczy roślinnych jest produkcja na jego bazie tzw. biodiesel, którym napędzane są pojazdy. Poza tym, olej posmażalniczy w procesie recyklingu przerabiany jest na olej opałowy, a nawet tworzywa sztuczne.Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko