Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Admin Účet | 28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - Fotka
Smażenie na oliwie z oliwek powszechnie uchodzi jako zdrowe. Oliwa z oliwek zawiera w sobie znacznie większą ilość zdrowych dla naszego organizmu substancji i dlatego jest ona używana np. jako baza do sosów vinegrete czy jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Czy jednak na pewno smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowe? Jak się okazuje - nie do końca. O ile w oliwie z oliwek zawartość substancji, które wykazują znacznie niższą odporność na wysokie temperatury niż te zawarte w oleju wynosi zaledwie 10%, o tyle nie jesteśmy w stanie poddać jej recyklingowi. A to z kolei negatywnie wpływa na nasze środowisko.

Smażenie na oliwie z oliwek - zalety

Odpowiedź na pytanie: Czy można smażyć na oliwie z oliwek, sprowadza się w dużej mierze do tego, jakiego rodzaju oliwy do tego celu użyjemy. W sklepach, najpopularniejszą a zarazem też najtańszą oliwę z oliwek kupimy za około 12 zł. Jest to jednak oliwa rafinowana. Tego rodzaju oliwa jest poddawana obróbce chemicznej i usuwane są z niej te składniki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W efekcie, taka oliwa co prawda wykazuje podobną odporność na działanie wysokich temperatur jak olej, jednakże jest ona pozbawiona nie tylko wspomnianych wcześniej wartości odżywczych, ale też i smaku. Innymi słowy oliwa z oliwek do smażenia, która nie jest oliwą extra virgin, zapobiegnie przypaleniu się potraw i będzie wykazywać dużą odporność na działanie wysokiej temperatury. Zdecydowanie jednak będzie ona miała negatywny wpływ na nasze zdrowie i - co więcej - nie będziemy w stanie poddać jej recyklingowi.

Czy oliwę z oliwek możemy ponownie wykorzystać do smażenia?

Smażenie na oliwie z oliwek - oczywiście pod warunkiem, że wykorzystamy do tego celu tę, która nie jest rafinowana - jest jak najbardziej możliwe. Musimy jednak liczyć się z tym, że nie będziemy mogli jej powtórnie wykorzystać. Zużytą oliwę z oliwek należy zutylizować. W przypadku, kiedy ponownie smażymy coś na oliwie, zachodzi w niej proces utraty zawartości antyoksydantów. Znacząco obniża się także punkt zadymienia, a to z kolei oznacza, że odporność oliwy na działanie wysokich temperatur, ulega obniżeniu. Warto wspomnieć tutaj przeprowadzone w 2012 roku badania, które miały na celu wykazanie zależności pomiędzy występowaniem choroby wieńcowej a tym, czego używano do smażenia potraw. Badanie było przeprowadzone w Hiszpanii, a grupą jemu poddaną, była grupa 4000 osób, które żywiły się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej. Badanie wykazało, że rzeczywiście - smażenie potraw na wysokiej jakości oliwie z oliwek obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Należy jednak podkreślić, że badani wykorzystywali oliwę do smażenia tylko raz, a następnie ją utylizowali.

Czy można smażyć na oliwie z oliwek potrawy wymagające głębokiego tłuszczu?

Ciekawą kwestią, jeśli chodzi o smażenie na oliwie z oliwek jest to, że teoretycznie może być ona wykorzystana do smażenia potraw w głębokim tłuszczu. Temperatura smażenia frytek wynosi około 190 stopni, zatem na oliwie extra virgin, spokojnie możemy je usmażyć. Wracamy tutaj jednak ponownie do kwestii zużycia oliwy. Oliwa z oliwek, która została wykorzystana do smażenia frytek, nie będzie się nadawała już do smażenia. Będziemy musieli ją zatem wyrzucić. Tym samym, smażenie w głębokim tłuszczu na oliwie z oliwek jest nie tylko szkodliwe dla środowiska ale też bardzo nieekonomiczne. Dobrej jakości olej do smażenia, jest nie tylko tańszy niż oliwa, ale odpowiednio zabezpieczony, może zostać ponownie wykorzystany. Jeśli zatem ktoś zada nam pytanie, czy można smażyć na oliwie z oliwek frytki, to odpowiedź będzie brzmiała "tak", jednak należy podkreślić, że jest to bardzo nieekonomiczne.

Olej do smażenia - dlaczego warto?

Olej do smażenia, nie tylko ma znacznie wyższą odporność na działanie wysokich temperatur, ale też możemy go wykorzystać wielokrotnie. Wiele osób jednak nie wie o tym, że zużyty olej do smażenia można na wiele sposobów poddać recyklingowi i tym samym zrobić coś dobrego dla środowiska. W jaki sposób jednak zabezpieczyć olej, aby można było go ponownie wykorzystać? A jeśli nie chcemy wykorzystywać ponownie, to gdzie należy go oddać, aby został w odpowiedni sposób poddany recyklingowi? Zanim jednak przejdziemy do tego, co zrobić ze zużytym olejem do smażenia, warto dowiedzieć się, jaki jest najlepszy olej do smażenia?

Olej do smażenia - jaki najlepszy?

Podobnie jak ważne jest to aby oliwa z oliwek była wybrana w odpowiedni sposób, tak samo ważne jest to, aby wybrać wysokiej jakości olej do smażenia. Musimy zwrócić uwagę na to, aby olej do smażenia był bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie właściwości wykazuje m.in olej rzepakowy i to on jest najczęściej wybierany do smażenia. Jeśli jednak chcemy użyć do smażenia np. oleju słonecznikowego, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby był to olej rafinowany. Tego rodzaju oleje będą idealne do smażenia w płytkim tłuszczu jak i w głębokim. W naszym artykule Jaki olej do smażenia znajdziecie więcej informacji o wyborze oleju.

Olej do smażenia - co zrobić, aby mógł być ponownie przez nas wykorzystany?

Na oliwie z oliwek możemy smażyć - nawet te potrawy, które wymagają głębokiego tłuszczu. Musimy jednak mieć na względzie to, że po takim smażeniu, bardzo duże ilości oliwy z oliwek zostaną zutylizowane. Z olejem do smażenia jest zupełnie inaczej. Może on być bowiem ponownie wykorzystany - np. do produkcji mydła. Olej do smażenia, kiedy już nieco ostygnie, należy przelać do szczelnego, szklanego pojemnika i zamknąć. Ważne jest to, aby pod żadnym pozorem nie wylewać oleju ani oliwy z oliwek do toalety czy zlewu. Niska temperatura powoduje bowiem tężenie tłuszczów a w efekcie może to doprowadzić do zapchania odpływu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie zużytego oleju do produkcji mydła - w Sieci znajdziecie mnóstwo informacji na ten temat. Nie jest to jednak jedyny sposób na to, aby zużyty olej nie szkodził naszemu środowisku. smażenie-oliwa-z-oliwek

Zużyty olej do smażenia - gdzie mogę go oddać?

Sposobów na recykling zużytego oleju jest znacznie więcej, niż wykonanie z niego mydła. Odpowiednio zabezpieczony olej, możemy umieścić w specjalnym pojemniku, który przeznaczony jest na odpady zmieszane - tzw. odpady resztkowe. Stamtąd, zostanie on zabrany i zutylizowany w odpowiedni sposób - taki, który nie zaszkodzi środowisku. Może się jednak zdarzyć tak, że na naszym osiedlu nie ma takiego pojemnika. Co wówczas należy zrobić? Oliwy z oliwek nie jesteśmy w stanie oddać do odpowiedniego recyklingu, ale np. olej rzepakowy już tak. Jako Trafin Oil zajmujemy się ekologiczną utylizacją oleju do smażenia i to właśnie do nas powinieneś się zgłosić, aby oddać zużyty olej spożywczy.

Oliwa z oliwek do smażenia - tak czy nie?

Jak już zostało wspomniane, na oliwie z oliwek spokojnie możemy smażyć potrawy zarówno w głębokim tłuszczu jak i płytkim. Nie możemy jednak zapominać o tym, że jeśli zdecydujemy się na taki tłuszcz do smażenia, nie będziemy w stanie go później w ekologiczny sposób zutylizować ani ponownie wykorzystać. Nie można także pominąć kosztów zakupu wysokiej jakości oliwy extra virgin. Oliwa extra virgin idealnie sprawdzi się jako baza do sosu vinegrete czy jako dodatek do innych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Nie będziemy jej wówczas wyrzucać, ale też użyjemy jej znacznie mniejszą ilość. Smażyć na oliwie nie powinniśmy - głównie ze względów ekonomicznych ale też i tych związanych z troską o nasze środowisko. Jeżeli szukasz alternatyw dla oliwy z oliwek, sprawdź artykuł Tłuszcze roślinne czy tłuszcze zwierzęce, gdzie omawiamy, które tłuszcze są najlepsze do smażenia.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy