Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym

Michał Lembicz | 6.2.2023
Oleje roślinne i zwierzęce - różnice pod względem ekologicznym - Fotka

 

 

Oleje dzielimy przede wszystkim na dwie popularne kategorie: zwierzęce i roślinne. Te dwa typy substancji różnią się między sobą przede wszystkim metodami pozyskiwania, a także właściwościami. Nie można też pominąć kwestii związanych z ekologią, gdyż wpływ olejów wykorzystywanych przez człowieka na co dzień w odniesieniu do środowiska naturalnego jest mocno widoczny.

 

Wiele firm w dzisiejszych czasach zastanawia się, gdzie oddać zużyty olej, który nie nadaje się już do dalszego wykorzystania, szczególnie w gastronomii. Wystarczy skontaktować się z profesjonalną firmą zajmującą się gromadzeniem, transportem, jak i przetwórstwem zużytego oleju, np. do produkcji surowców niezbędnych w przemyśle biopaliw. Wręcz niedopuszczalne jest, aby pozbywać się oleju z frytury poprzez wylewanie go do zlewu lub toalety. To pierwszy krok do tego, aby przyczynić się do zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Skutkiem takich działań mogą być także uszkodzenia sieci kanalizacyjnej.

 

Uwaga! Wyrzucanie zużytego oleju roślinnego lub zwierzęcego w ten sposób jest wręcz karygodne i wysoce niebezpieczne dla środowiska! W miejscach, gdzie dojdzie do ewentualnego wycieku odpadów oleistych, roślinność przestanie się rozwijać, a w skrajnych przypadkach może nawet dość do wieloletniego skażenia gleby.

Olej zwierzęcy i roślinny – różnice pod względem ochrony środowiska naturalnego

 

Jeśli chodzi o oleje roślinne i zwierzęce, warto zaznaczyć, że produkcja tych pierwszych jest o wiele bardziej efektywna, a także zużywa mniej zasobów naturalnych, aniżeli wytwarzanie olejów zwierzęcych. Oznacza to, że wyprodukowanie 1000 litrów oleju roślinnego w mniejszym stopniu zaszkodzi środowisku naturalnemu, aniżeli 1000 litrów oleju zwierzęcego. Wynika to głównie faktu, że uprawy roślin oleistych nie wymagają dużych ilości wody oraz powierzchni ziemnych, czego nie można powiedzieć o hodowli zwierząt potrzebnych do wytworzenia oleju.

 

Pozostałe różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami olejów (oczywiście z odniesieniem do ekologii) przedstawia poniższa tabela:

Oleje roślinneOleje zwierzęce
mniej intensywne dla środowiska naturalnego ze względu na mniejszą emisję gazów cieplarnianych podczas produkcjiwyroby odzwierzęce generują dużą emisję gazów cieplarnianych, a dodatkowo wyższe koszty produkcji
przyjazne dla zwierząt ze względu na fakt, że uprawy roślin oleistych nie wymagają realizowania uboju zwierzątdo produkcji oleju zwierzęcego należy dokonać uboju zwierząt hodowlanych, co wymaga czasu, pieniędzy i wykorzystania odpowiednich maszyn
zawierają więcej korzystnych składników odżywczych dla człowieka, np., kwasy tłuszczowe nienasyconezwierzęce oleje zawierają sporo cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych i innych substancji szkodliwych dla zdrowia

Jeśli jednak chodzi o wpływ na środowisko naturalne, warto dodać, że zarówno oleje roślinne, jak i zwierzęce mogą negatywnie oddziaływać na ekologię. Oto kilka najważniejszych kwestii:

 

  1. Produkcja olejów roślinnych i zwierzęcych może powodować degradację gleby, a nawet całego ekosystemu.
  2. Niepoprawne zarządzanie odpadami oleistymi (roślinnymi i zwierzęcymi) może doprowadzić do skażenia gleby oraz emisji szkodliwych substancji do atmosfery.
  3. Transport olejów roślinnych i zwierzęcych generuje wysokie koszty przewozu ciężkimi pojazdami, które w trakcie jazdy generują spory ślad węglowy.
  4. Spalanie olejów roślinnych i zwierzęcych w przemyśle, jak i gospodarstwach domowych prowadzi do zanieczyszczenia powietrza.
  5. Oleje pochodzenia nieorganicznego mogą być produkowane z użyciem pestycydów i sztucznych nawozów, które są szkodliwe dla środowiska, jak i człowieka.

Wpływ olejów roślinnych i zwierzęcych na ekosystemy – podsumowanie

 

Podsumowując: zarówno oleje wytwarzane z roślin uprawnych, jak i zwierząt hodowlanych mogą negatywnie oddziaływać na środowisko naturalne. Nie da się oczywiście uniknąć w 100% negatywnego wpływu olejów na ekosystemy i środowisko naturalne. Produkcja substancji oleistych jest nieodłącznym elementem przemysłu, dlatego nie da się z niej całkowicie zrezygnować. Poprzez recykling oleju oraz przetwórstwo olejów roślinnych i zwierzęcych można w dużym stopniu przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego.

Może się spodobać

Gazele Biznesu 2023 - image
26.3.2024
Gazele Biznesu 2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną - image
20.11.2023
Oleje roślinne – zastosowanie poza branżą gastronomiczną
Rola separatorów oleju w gastronomii - image
20.11.2023
Rola separatorów oleju w gastronomii
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań? - image
11.10.2023
Wylewanie zużytego oleju do kanalizacji – jakie są skutki takich działań?
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat? - image
11.10.2023
Margaryna – jak zmienił się ten tłuszcz na przestrzeni lat?
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach - image
13.9.2023
Segregacja odpadów a edukacja dzieci w szkołach
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste - image
13.9.2023
Zrównoważone rozwiązania w gastronomii – recykling olejów i ideologia zero waste
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane? - image
23.8.2023
Odpady olejowe w przemyśle – jak są wykorzystywane?
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw - image
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju - image
18.7.2023
Frytownica w restauracji – użytkowanie, serwis i wymiana oleju
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy? - image
18.7.2023
Polska kuchnia – na jakich olejach smażą Polacy?
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze? - image
21.6.2023
Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek – co jest lepsze?
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka? - image
21.6.2023
Olej palmowy – czy jest zdrowy dla człowieka?
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego? - image
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów - image
26.5.2023
Segregacja olejów jadalnych – poradnik dla konsumentów
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym? - image
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko - image
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
27.4.2023
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni? - image
24.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni? - image
22.3.2023
Jakie są korzyści z korzystania z olejów ekologicznych w kuchni?
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
8.3.2023
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie olejów gastronomicznych?
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska? - image
1.3.2023
Jakie są najlepsze oleje do smażenia, które są przyjazne dla środowiska?
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko? - image
4.2.2023
Jakie są skutki stosowania olejów rafinowanych na środowisko?
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy