Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?

Admin Účet | 20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - Fotka
O tłuszczach w naszej diecie mówi się albo źle, albo wcale – zdecydowana większość z nas jest zdania, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla naszego zdrowia i sylwetki, więc wybieramy produkty o zmniejszonej ilości tego składnika lub w wersji Light. Zanim jednak całkowicie zmienimy nasze przyzwyczajenie żywieniowe powinniśmy dokładnie przyjrzeć się tłuszczom, które występują w codziennie spożywanym jedzeniu.

Tłuszcze – jaka jest ich rola w diecie?

Tłuszcze są niezbędne do produkcji niektórych produktów żywieniowych – jogurtów, czekolady. W ich przypadku jest on utwardzaczem struktury jedzenia, ale także nośnikiem smaku. Spożywanie odłuszczonego jedzenia nie jest więc ani trochę przyjemne, gdyż pokarm taki zazwyczaj nie ma smaku, jest pozbawiony tekstury. Z drugiej strony – zastąpienie produktów z tłuszczem ich „odchudzonymi” wersjami niesie ze sobą inne ryzyko: producenci, zamiast tłuszczu, muszą użyć innych utwardzaczy: najczęściej cukrów, emulgatorów, konserwantów. Konieczna jest również wiedza, jak tłuszcze działają na nasz organizm. Czy wiesz, że są one niezbędne jako materiał zapasowy? Kiedy organizm wykorzysta już zasoby glikogenu w wątrobie i glukozy we krwi pozyskuje on energię właśnie z tłuszczów nagromadzonych w naszym ciele. Tłuszcze niezbędne są również do budowania osłonek mielinowych układu nerwowego. Tłuszcze, w odpowiedniej ilości, są niezbędne, aby nasz organizm pracował bezproblemowo. Tłuszcze sprawują pieczę nad prawidłową gospodarką hormonalną człowieka, pozwalają także na szybsze budowanie mięśni. Warto mieć na uwadze, że zbyt mała ilość tłuszczów w naszej diecie spowoduje znacznie słabsze przyswajanie witamin K, D i A. Nadmiar tłuszczów w diecie to przede wszystkim problem z naszą wagą i sylwetką – nagromadzony tłuszcz będzie nam trudno „zrzucić”, szczególnie kiedy w parze z ćwiczeniami nie idzie odpowiednia dieta. Nadmiar tłuszczu przełoży się także na wzrost cholesterolu, a stąd już tylko krok do chorób układu krwionośnego i sercowego.

Jakich tłuszczów unikać, a jakie uwzględniać w diecie?

Przede wszystkim powinniśmy unikać tłuszczów typu trans – są to tłuszcze, których nadmiar podnosi poziom złego cholesterolu LDL. Tłuszcze trans znajdziemy przede wszystkim w potrawach takich jak frytki, chipsy, popcorn, parówki. Ich nadmiar nie tylko wpłynie na nasze zdrowie, ale też spowoduje szybkie przybieranie na wadze! Jakie tłuszcze warto spożywać każdego dnia lub kilka razy w tygodniu? Przede wszystkim są to tłuszcze nienasycone, które znajdziemy w łososiu, awokado, oliwkach, siemieniu lnianym, migdałach, żółtkach, pestkach dyni.

Oleje spożywane na zimno

W jaki sposób wnieść do codziennej diety zdrowe tłuszcze? Najprostszym rozwiązaniem jest stosowanie tłuszczów roślinnych, które najlepiej przyswajane są… na zimno. Oznacza to, że zamiast smażenia sprawdzają się one doskonale jako dodatek do zup, sosów czy sałatek. Wybór olejów roślinnych jest niezwykle szeroki: od popularnej oliwy z oliwek, poprzez olej lniany, olej z pestek winogron, aż po olej z orzechów włoskich. Działają one dobroczynnie na naszą skórę, włosy, paznokcie, układ nerwowy.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy