Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć

Admin Účet | 28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - Fotka
Tłuszcze są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego jego funkcjonowania. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego też musimy spożywać je w naszych codziennych posiłkach. Oczywiście ilość tłuszczów, które spożywamy nie może być zbyt duża ani zbyt mała. Najlepiej to, ile i jakiego pochodzenia tłuszczów powinniśmy spożywać, skonsultować z dyplomowanym dietetykiem. Spożywanie tłuszczów może jednak nieść ze sobą sporo zagrożeń, szczególnie, jeśli chodzi o tłuszcze trans. Są one bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie każdy jednak wie, co to są tłuszcze trans i gdzie występują oraz dlaczego są one tak szkodliwe dla naszego organizmu. W naszym poniższym artykule, spróbujemy odpowiedzieć na pytania takie jak: Co to są tłuszcze trans? Gdzie występują i czym się charakteryzują oraz dlaczego powinniśmy ich unikać w naszej diecie.

Co to są tłuszcze trans?

Najprościej rzecz ujmując, tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Nadmierne spożywanie kwasów tłuszczowych trans, może prowadzić do rozwoju takich chorób jak cukrzyca typu 2 czy różnego rodzaju chorób związanych z prawidłowym funkcjonowaniem układu krążenia, w tym także i chorób serca. Musimy jednak pamiętać o tym, że oleje roślinne są zdrowe - mówimy tylko i wyłącznie od tłuszczach, które w wyniku procesów chemicznych zostały utwardzone a co za tym idzie - znacząco zmieniły się ich właściwości. Gdzie zatem występują tłuszcze trans?

Tłuszcze trans - gdzie występują?

Tłuszcze trans występują przede wszystkim w mleku, maśle oraz w mięsie zwierząt przeżuwających. To, jaka będzie zawartość tych tłuszczów w danym produkcie, zależne jest od rodzaju mięsa. Największa ilość tłuszczów trans występuje w baraninie oraz wołowinie. Zdecydowanie najmniej jest ich w drobiu. Warto jednak podkreślić, że tłuszcze trans, które występują naturalnie - czyli właśnie te, które zawarte są w różnego rodzaju mięsach, nie są szkodliwe dla zdrowia. Co więcej, ze względu na nieco inną budowę, tłuszcze trans występujące w mięsie zwierząt, wykazują właściwości prozdrowotne. Nadal jednak należy pamiętać o tym, aby spożywać je w rozsądnych ilościach, najlepiej po konsultacji z dietetykiem.

Tłuszcze trans wykorzystywane w gastronomii

Produkty, które zawierają w sobie tłuszcze trans, znajdziemy nie tylko w sklepach spożywczych ale też...W gastronomii. Nie możemy zapominać, że utwardzone oleje roślinne poddawane są działaniu bardzo wysokich temperatur. W barach szybkiej obsługi, tłuszcz który wykorzystywany jest wielokrotnie do smażenia, także zawiera w sobie szkodliwe dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe. tluszcze-trans-co-to

Które tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia?

Negatywny wpływ na nasze zdrowie mają utwardzone tłuszcze roślinne. Proces utwardzenia, czyli uwodornienia olejów roślinnych, polega przede wszystkim na wzbogacenie cząsteczek tłuszczu o wodór. Proces ten przebiega w bardzo wysokich temperaturach. Utwardzenie olejów roślinnych nie tylko zmienia ich konsystencję, ale też wydłuża termin przydatności do spożycia. Dlatego, jeśli na półkach sklepowych widzimy produkty, które mają bardzo długi termin przydatności do spożycia, możemy być niemalże pewni, że zawierają one w sobie utwardzone tłuszcze roślinne. Występują one m.in w smalcu, maśle czy margarynie. Bardzo duża ich zawartość jest także w oleju palmowym.

Konsekwencje zdrowotne wynikające ze spożywania tłuszczów trans

Kwasy tłuszczowe trans, spożywane w nadmiernych ilościach, mogą być jedną z wielu przyczyn występowania otyłości. Powodują one bardzo szybki wzrost masy ciała, w tym także tkanki tłuszczowej. Odkładają się one przede wszystkim w tkance tłuszczowej trzewnej, czyli tej, która znajduje się m.in na brzuchu. Stąd też u osób, które w nadmiernych ilościach spożywają produkty typu fast food, bardzo szybko pojawia się "oponka brzuszna". Bardzo dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia, która wiąże się z nadmiernym spożywaniem tłuszczów trans, jest występowanie insulinooporności. Dotyczy to przede wszystkim osób z nadwagą, u których występuje tzw. otyłość brzuszna.

Czym można zastąpić tłuszcze trans?

Istnieje bardzo wiele sposobów na to, aby jak najbardziej zminimalizować spożycie tłuszczów trans w naszej diecie a jednocześnie dostarczyć naszemu organizmowi tzw. dobrego cholesterolu hdl. Unikajmy smażenia na smalcu, wybierajmy tłuszcze roślinne takie jak wysokiej jakości oleje roślinne czy oliwa z oliwek - warto także przeczytać artykuł omawiający, które tłuszcze są zdrowsze - tłuszcze roślinne czy zwierzęce. Nie zapominajmy o tym, że tłuszcze trans nie występują tylko i wyłącznie w produktach mlecznych. Wyroby cukiernicze także zawierają ich w sobie bardzo dużą ilość. Ograniczenie spożycia tych produktów, z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Zobacz także artykuł o tym, jaki olej do smażenia wybrać. Każdy człowiek potrzebuje tłuszczów do tego, aby jego organizm prawidłowo funkcjonował. Nie zawsze jednak musimy decydować się na wybór tych produktów, w których tłuszcze trans występują w bardzo dużej ilości. Twarde margaryny, masła czy smalce - te produkty nie są niezastąpione w kuchni. Nie unikniemy spożywania tłuszczów trans - szczególnie, że występują one w mięsie zwierząt. Kwasy tłuszczowe są w nich obecne, ale w odróżnieniu od tych, które wcześniej zostały poddane obróbce termicznej i sztucznie utwardzone, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, a w dalszej perspektywie także i życia.

Może się spodobać

Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem? - image
9.12.2022
Jak żyć w zgodzie z prawem i środowiskiem?
Odbiór oleju posmażalniczego - image
9.12.2022
Odbiór oleju posmażalniczego
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto? - image
9.12.2022
Recykling z Trafin Oil - dlaczego warto?
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej? - image
9.12.2022
Jakie są zalety współpracy z firmą odbierającą zużyty olej?
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce? - image
9.12.2022
Które tłuszcze są zdrowsze - roślinne czy zwierzęce?
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć - image
9.12.2022
Olej tłoczony na zimno - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Oleje przepracowane - co to jest? - image
13.4.2022
Oleje przepracowane - co to jest?
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja? - image
13.4.2022
Ochrona środowiska z Trafin Oil – jaka jest nasza misja?
Dlaczego recykling oleju jest ważny? - image
13.4.2022
Dlaczego recykling oleju jest ważny?
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego? - image
13.4.2022
Jak wygląda produkcja oleju gastronomicznego?
Dlaczego ekologia jest ważna? - image
13.4.2022
Dlaczego ekologia jest ważna?
Czym jest frytura gastronomiczna? - image
13.4.2022
Czym jest frytura gastronomiczna?
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego? - image
28.2.2022
Kto może skorzystać z odbioru oleju spożywczego?
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje - image
28.2.2022
Jak dbamy o relacje z klientami – TrafinOil i restauracje
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć? - image
20.2.2022
Oleje rafinowane - co warto na ich temat wiedzieć?
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska? - image
4.11.2021
Ekorestauracja – jak sprawić, by lokal był przyjazny dla środowiska?
Jak segregować bioodpady? - image
4.11.2021
Jak segregować bioodpady?
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Dlaczego skupuje się zużyty olej gastronomiczny?
Food Truck a produkcja oleju spożywczego - image
5.7.2021
Food Truck a produkcja oleju spożywczego
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego? - image
5.7.2021
Jak wygląda transport zużytego oleju gastronomicznego?
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny? - image
5.7.2021
Ile czasu można przechowywać zużyty olej gastronomiczny?
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Dlaczego warto współpracować z firmą odbierającą zużyty olej gastronomiczny?
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny? - image
12.5.2021
Gdzie można oddać zużyty olej gastronomiczny?
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe? - image
28.4.2021
Smażenie bez tłuszczu - czy jest zdrowe?
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć - image
28.4.2021
Tłuszcze trans - co trzeba na ten temat wiedzieć
Jaki olej do smażenia? - image
28.4.2021
Jaki olej do smażenia?
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? - image
28.4.2021
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Gdzie oddać olej do utylizacji? - image
29.5.2020
Gdzie oddać olej do utylizacji?
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie - image
22.5.2020
Tłuszcze utwardzone i ich znaczenie w diecie
Co zrobić ze zużytym olejem? - image
20.5.2020
Co zrobić ze zużytym olejem?
Jełczenie tłuszczów - image
20.5.2020
Jełczenie tłuszczów
Produkcja oleju rzepakowego - image
20.5.2020
Produkcja oleju rzepakowego
Najlepszy olej do smażenia - image
20.5.2020
Najlepszy olej do smażenia
Podział kwasów tłuszczowych - image
20.5.2020
Podział kwasów tłuszczowych
Funkcje tłuszczów w organizmie - image
20.5.2020
Funkcje tłuszczów w organizmie
Źródła omega-3 - image
20.5.2020
Źródła omega-3
Podział tłuszczów - image
20.5.2020
Podział tłuszczów
Sukces restauracji – co się na niego składa? - image
20.5.2020
Sukces restauracji – co się na niego składa?
Jak odżywiać się zdrowo? - image
20.5.2020
Jak odżywiać się zdrowo?
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny? - image
20.5.2020
Jak rozpoznać dobry punkt gastronomiczny?
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo? - image
20.5.2020
Dobre i złe oleje – co wybierać, by żyć zdrowo?
Smażenie na oleju słonecznikowym - image
20.5.2020
Smażenie na oleju słonecznikowym
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie - image
20.5.2020
Olej słonecznikowy - właściwości i zastosowanie
Co to jest olej palmowy? - image
20.5.2020
Co to jest olej palmowy?
Jak przechowywać olej? - image
20.5.2020
Jak przechowywać olej?
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego? - image
20.5.2020
Czym się różni olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?
Jaki olej do pieczenia? - image
20.5.2020
Jaki olej do pieczenia?
Utylizacja oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Utylizacja oleju gastronomicznego
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady - image
20.5.2020
Transport i odbiór zużytego oleju - obowiązujące zasady
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego - image
20.5.2020
Odbiór zużytego oleju gastronomicznego
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji - image
20.5.2020
Zużyty olej gastronomiczny - kilka podstawowych informacji
Olej rzepakowy czy słonecznikowy? - image
20.5.2020
Olej rzepakowy czy słonecznikowy?
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? - image
20.5.2020
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Olej do frytkownicy - image
20.5.2020
Olej do frytkownicy