Moda na zdrowe odżywianie, jak wszystko ma swoje plusy i minusy, choć tych pierwszych bez wątpienia znacznie więcej. Wreszcie zaczynamy interesować się tym, co jemy, czytać składy produktów, jeść więcej warzyw i owoców. Staramy się również obserwować jak na poszczególne diety reaguje nasz organizm i wybierać to, co najbardziej nam sprzyja. Z drugiej strony musimy być ostrożni, ponieważ niestety, niektóre produkty lansuje się jako super zdrowe, po czym okazuje się, że nie do końca tak jest. Na temat innych funkcjonują zaś w społeczeństwie niezbyt pochlebne mity, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Weźmy chociażby taki olej rzepakowy. Niezdrowy czy jednak zdrowy? Jak to jest z tym roślinnym tłuszczem? Raz na zawsze rozwiejmy wątpliwości i sprawdźmy, czy olej rzepakowy jest zdrowy!
Olej rzepakowy niezdrowy - czy aby na pewno?
Olej rzepakowy jest jednym z tych produktów, na którego temat słyszy się sporo sprzecznych opinii. Nic więc dziwnego, że wiele osób jest zdezorientowanych i właściwie nie potrafi już ocenić, czy olej rzepakowy jest zdrowy. Jakiś czas temu zwykło się np. mówić, do czego zresztą stosowały się masy ludzi, że olej rzepakowy - niezdrowy tłuszcz typowy dla tradycyjnej, tłustej kuchni polskiej - należy zastępować dużo zdrowszym olejem kokosowym. Jednak, jak okazało się po czasie, tłuszcz kokosowy w ponad 80% składa się z niekorzystnych dla naszego organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych i zaledwie w 2% z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast ilości witaminy E i K są w nim tylko śladowe. Poza tym, zwykło się sądzić, że rafinacja, której poddawany jest olej rzepakowy jest czymś złym. A to również nieprawda. Proces pozwala bowiem pozbyć się lub zminimalizować zwartość szkodliwych substancji typu rtęć, ołów, zanieczyszczenia chemiczne. Wreszcie, mitem jest to, że ten roślinny tłuszcz nie posiada żadnych prozdrowotnych wartości - wprost przeciwnie!Olej rzepakowy jest zdrowy - to fakt!
Olej rzepakowy jest zdrowy? Jak to możliwe? Czy to nie pomyłka? Okazuje się, że olej rzepakowy nie tylko jest zdrowym tłuszczem, ale jednym z najzdrowszych na świecie! Po pierwsze, stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno omega-6, jak i omega-3, i to w idealnej proporcji 2:1! To dzięki nim serce, nerki, układ krwionośny funkcjonują prawidłowo. Po drugie, olej rzepakowy zawiera dużo cennego kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu. Po trzecie, tłuszcz ten posiada najmniej spośród wszystkich olejów (jedyne 7%) niekorzystnych dla zdrowia kwasów nasyconych. I wreszcie, po czwarte, olej rzepakowy do źródło witamin: A, E i K. A zatem, nie można mieć żadnych wątpliwości co do tego, że olej rzepakowy jest zdrowy!Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko