

rudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że oleje i tłuszcze są absolutnie niezbędnym elementem funkcjonowania restauracji i pozostałych lokali gastronomicznych. Kucharze i szefowie kuchni wykorzystują je codziennie we fryturach, do smażenia na patelni, a także do podnoszenia walorów smakowych przygotowywanych potraw. To olbrzymie ilości oleju, który – raz wykorzystany – może być użyty ponownie. Czy wiesz, dlaczego warto zainteresować się recyklingiem oleju?
Czy zużyty olej gastronomiczny nadaje się do ponownego wykorzystania?
Niezależnie od tego, czy prowadzisz niewielki lokalny biznes, czy duży lokal z setkami miejsc dla gości, Twoi kucharze potrzebują wysokiej jakości tłuszczów spożywczych. Tylko w ten sposób będą w stanie zaspokoić kulinarne potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pomyśl teraz, ile oleju zużywasz na co dzień w swojej restauracji. To nie 1 butelka, nie 2, ani nie 10 – to najczęściej ilości liczone w dziesiątkach i setkach litrów. Czy powinieneś je traktować jako niewygodny odpad, czy wręcz przeciwnie, jako cenny surowiec o dużych możliwościach przetwórczych?
Jedną z opcji pozbycia się zużytego oleju gastronomicznego jest proces jego utylizacji, narzucony prawnie i wynikający z ustawy o gospodarowaniu odpadami. Jako właściciel restauracji jesteś więc zobowiązany do neutralizowania ich we właściwy sposób (niezagrażający środowisku naturalnemu). Z doświadczenia wiemy, że niewiele lokali i restauracji ma fizyczne możliwości (czyt. odpowiednio duże zaplecze), by sprostać temu zadaniu – właśnie dlatego zwracają się o pomoc do Trafin Oil. Naszą specjalnością nie jest jednak wyłącznie utylizacja starego oleju.
Stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że recykling przepracowanego oleju spożywczego i tłuszczów jest jak najbardziej możliwy – i gorąco do niego zachęcamy. Działa to na podobnej zasadzie, jak skup baterii czy metali kolorowych. Olej jest segregowany, a następnie poddawany drobiazgowej obróbce, oczyszczaniu i filtracji z wykorzystaniem zaawansowanych maszyn i nowoczesnych rozwiązań technologicznych, m.in. trójfazowych wirówek. W wyniku tych procesów tłuszcze roślinne i zwierzęce są rozdzielane na wodę, olej i drobne cząstki stałe, a następnie ponownie wykorzystane np. w przemyśle motoryzacyjnym i lotniczym.
Recykling oleju gastronomicznego – jakie są zalety takiego rozwiązania?
Przetwarzanie zużytego oleju gastronomicznego niesie ze sobą szereg korzyści dla wielu stron. Zyskują na tym zarówno właściciele restauracji, konsumenci, jak i zwykli ludzie, którzy doceniają coraz większe zaangażowanie podmiotów gospodarczych w działania proekologiczne. Jakie są więc główne plusy recyklingu oleju?
- nie musisz martwić się o kwestie przechowywania i utylizacji starego oleju ani samodzielnie szukać punktów skupu – wszystko zrobimy za Ciebie,
- zyskujesz dodatkowe źródło zarobku – kupujemy od Ciebie stary, przepracowany olej i zajmujemy się jego transportem,
- oleje i tłuszcze posmażalnicze poddane recyklingowi znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu – motoryzacyjnym (m.in. do produkcji biodiesla i uwodornionych olejów HVO), lotniczym, budowlanym (do produkcji nowoczesnych pokryć dachowych), a także na co dzień np. w celach opałowych,
- ochrona środowiska i poszanowanie natury – dzięki recyklingowi zmniejsza się ilość odpadów i zanieczyszczeń.
Natura na pierwszym planie – postaw na recykling oleju z Trafin Oil
Zgłoś się do nas – odbierzemy od Ciebie zużyty olej spożywczy i zajmiemy się jego utylizacją i recyklingiem. Dzięki nam zaoszczędzisz nie tylko czas i pieniądze, ale przede wszystkim środowisko naturalne. Przekonaj się, jakie to proste!