Odpady w postaci już zużytego oleju nie powinny trafić do odpływu kanalizacyjnego, gdyż konsekwencją tego może być nawet doprowadzenie do zatorów w rurach i awarii. Ponadto, jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną, to powinieneś pozbyć się produktu posmażalniczego zgodnie z zapisami ustawy o odpadach. Gdzie musi on trafić?
Obowiązek utylizacji przesmażonego oleju
Przepisy nie narzucają specjalnych zasad dotyczących pozbywania się zużytego oleju w gospodarstwach domowych, gdyż takich odpadów jest stosunkowo mało. Natomiast jeśli prowadzisz punkt zbiorowego żywienia w szkole, szpitalu czy też jesteś właścicielem restauracji, to powinieneś mieć świadomość tego, jakie obowiązki wiążą się z kwestią odpowiedniego gospodarowania odpadami tłuszczowymi. Dlaczego zużyty olej gastronomiczny wymaga szczególnego postępowania? Otóż chodzi przede wszystkim o to, że zawiera on niezdrowe dla otoczenia substancje. W przypadku działalności gastronomicznej najczęściej mamy do czynienia z tłuszczami roślinnymi, np. z olejem słonecznikowym, palmowym czy rzepakowym. Po czym możesz poznać, że ten produkt nie nadaje się już do użytku? Może na to wskazywać jego ciemniejszy kolor, zjełczały zapach, a także dymienie w czasie smażenia. Takiego oleju absolutnie nie powinieneś wykorzystywać do przygotowywania potraw – w takim tłuszczu powstają toksyczne związki, które mogą stanowić przyczynę chorób serca, nowotworów i nie tylko. Obowiązek odpowiedniego gospodarowania zużytym olejem wynika z art. 27.1 ustawy o odpadach. Co istotne, art. 27.2 mówi, że nie musisz się tym zajmować sam – możesz zlecić owe gospodarowanie takimi odpadami firmie, która spełnia wymienione w tym artykule wymagania. Mianowicie, posiada np. zezwolenie na zbieranie odpadów lub ich przetwarzanie.Utylizacja oleju gastronomicznego
Przekazywanie oleju do firm, które mają uprawnienia do prowadzenia takiej działalności to niezbędne rozwiązanie nie tylko z tego względu, że wymagają tego przepisy. Takie odpady nie powinny być spalone, trafić do kanalizacji czy kosza – jeśli tak by się stało, mogłoby to negatywnie wpłynąć na środowisko naturalne. Olej powinien zostać zutylizowany, czyli poddany działaniom, które spowodują, że po oczyszczeniu ze zbędnych składników będzie on mógł być ponownie wykorzystywany, ale oczywiście – nie w gastronomii. Taki olej ma zastosowanie m.in. przy produkcji biopaliw, może być używany jako opał w piecach olejowych, w przemyśle paszowym czy kosmetycznym. Jeśli będziesz nieodpowiednio gospodarować takimi odpadami, to nie tylko negatywnie wpłyniesz na środowisko naturalne, ale również narazisz się na poważne konsekwencje – w tym prawne.Gdzie oddać zużyty olej?
Pozbycie się takich odpadów jest możliwe na dwa sposoby. Po pierwsze możesz znaleźć certyfikowany punkt utylizacji i dostarczyć do niego zużyty olej. Może to być problematyczne, gdyż najczęściej taki tłuszcz znajduje się w dużych beczkach, które po wypełnieniu są bardzo ciężkie. Muszą być one szczelnie zamknięte i przewożone tak, aby nie doszło do wylania się tłuszczu. To wymagające fizycznie rozwiązanie, na które w dodatku możesz nie mieć czasu. Wygodniejszym sposobem jest podjęcie współpracy z naszą firmą. Nie musisz samodzielnie zawozić zużytego oleju do punktu odbioru. Zrobimy to za Ciebie. Zawrzemy umowę o ekologiczną utylizację oleju, której mogą od Ciebie wymagać urzędnicy podczas kontroli. Wypożyczymy Ci beczkę na odpady, a po jej odbiorze otrzymasz od nas potwierdzenie o utylizacji i zapłatę w gotówce. Wypełnij formularz w zakładce Zużyty olej i ciesz się bezproblemowym odbiorem zużytego oleju! Następnie zaplanujemy kolejny taki odbiór zużytego produktu, a także dostawę świeżego produktu. Zajmujemy się nie tylko odbiorem – dzięki naszej pomocy nie będziesz musiał również myśleć o bieżącym zapewnianiu odpowiedniej ilości świeżego oleju. Dzięki kompleksowej usłudze oszczędzisz czas, pieniądze, a także zadbasz o środowisko.Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko