Zdrowa i odpowiednio skonstruowana codzienna dieta jest jednym z najważniejszych czynników naszego zdrowia i dobrego życia. To, co każdego dnia kładziemy na naszych talerzach wpływa na naszą odporność, odżywienie, ale także na samopoczucie.
O zdrowym żywieniu mówi się dzisiaj wiele – głównie w kontekście ekologicznego życia, ale również naszego zdrowia, zachowania smukłej sylwetki. Jeszcze nigdy wcześniej zdrowe odżywianie nie było tak proste – półki sklepowe wręcz uginają się od warzyw i owoców, z których bez trudu wyczarujemy pożywne koktajle czy zupy. Mimo tego coraz większa ilość Polaków choruje na cukrzycę, otyłość, choroby krążenia. Jest to głównie efekt złego żywienia!
Jak jeść zdrowo?
Nasza dieta powinna opierać się przede wszystkim na nieprzetworzonych, surowych warzywach i owocach. Każdego dnia powinniśmy sięgać po te składniki w formie przekąski lub też dodatku do głównych dań. Światowa Organizacja Zdrowia zwraca uwagę na konieczność spożywania produktów zbożowych – posiadają one wiele cennych witamin, mikroelementów oraz błonnik! Kilka razy w tygodniu warto także sięgnąć po naturalne przetwory mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki. Pozwolą one na dostarczenie do organizmu niezbędnego wapnia. Co z mięsem? Dostarcza nam ono nie tylko białka, ale i żelazo. Czerwone i chude białe mięso możemy spożywać 1-2 razy w tygodniu. Wiele mówi się także o rybach – koniecznie wybierajmy ryby morskie, które dostarczą nam dobrych kwasów tłuszczowych i fluor. Każdego dnia powinniśmy wypijać te ok. 2 litrów wody w postaci herbat, wody niegazowanej oraz niesłodzonych soków.Błędy żywieniowe popełniane każdego dnia
Podstawowym błędem żywieniowym każdego dnia jaki popełniamy jest… brak czasu. Wracając późno ze szkoły czy z pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, aby przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Zamiast tego często wybieramy gotowe produkty, odpowiednie do odgrzania w mikrofalówce. O ile od czasu do czasu takie jedzenie nam nie zaszkodzi, o tyle spożywane regularnie może stać się przyczyną nie tylko otyłości, ale i problemów związanych z całym organizmem. Jedzenie silnie przetworzone posiada śladowe ilości cennych składników odżywczych, dużo tłuszczów, wzmacniaczy smaków, konserwantów.Czego unikać w codziennej diecie?
W naszej codziennej diecie powinniśmy stronić od słodyczy oraz słodkich napojów gazowanych. Olbrzymie ilości cukru dodawane do wielu produktów sprawiają, że stajemy się wręcz uzależnieni od tego składnika. Słodkości szkodzą nie tylko naszej figurze – ich nadmiar może prowadzić do rozwoju próchnicy, która zaliczana jest dzisiaj do chorób cywilizacyjnych. Olbrzymim problemem są również produkty tłuste i kaloryczne, których nadmierne spożywanie może prowadzić do otyłości i chorób związanych z krążeniem.Posiłki, które sprawiają nam przyjemność!
Warto dbać o to, aby każdy nasz posiłek był przyjemnością i dobrze spędzonym czasem. Jeśli nuży nas codzienne gotowanie warto raz na jakiś czas wyjść do restauracji czy bistro i skosztować czegoś zupełnie nowego. Odwiedziny w restauracji posiadają wiele zalet: nie musimy tracić czasu na przygotowanie czasochłonnego posiłku – zamiast tego z partnerem czy przyjaciółmi możemy spokojnie usiąść i po prostu poczekać na podanie nam aromatycznego dania. Drugą zaletą jest niewątpliwie fakt, że w wielu restauracjach skosztujemy dań, które trudno byłoby nam przygotować w domu, chociażby przez wzgląd na dostępność konkretnych składników. Szukając ciekawych restauracji stawiajmy na miejsca, gdzie podawane jest ono na bieżąco i gdzie możemy mieć pewność najwyższej jakości.Może się spodobać
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
21.8.2023
Biopaliwo a oleje posmażalnicze – niezbędny składnik do produkcji ekologicznych paliw
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
26.5.2023
Oszczędzanie energii i pieniędzy: dlaczego warto zainwestować w usługi dowozu i odbioru oleju gastronomicznego?
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
27.4.2023
Jakie są różnice między olejami organicznymi a nieorganicznymi pod względem ekologicznym?
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko
27.4.2023
Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie zużycia olejów w kuchni i jego wpływu na środowisko