O gospodarowaniu odpadami spożywczymi najczęściej mówi się w kontekście dużych lokali gastronomicznych, głównie restauracji. To właśnie w tym miejscach wytwarzanych jest ich najwięcej, a ilości np. oleju posmażalniczego na koniec dnia potrafią przyprawić o zawrót głowy. Jednak z problemem utylizacji tego rodzaju produktów zmagają się również właściciele mniejszych punktów gastronomicznych, np. barów czy food-truck’ów. Dlaczego powinni oni pomyśleć o usłudze odbioru zużytego oleju spożywczego? Kto jeszcze może z tego skorzystać?
Utylizacja oleju posmażalniczego – dlaczego warto nawiązać współpracę z firmą zewnętrzną?
W TrafinOil doskonale wiemy, że właściciele punktów gastronomicznych, jak i pracujący w nich kucharze mają na co dzień mnóstwo obowiązków związanych z prowadzeniem lokalu i dbaniem o najwyższą jakość obsługi klienta. W końcu “nasz klient, nasz pan” – to naturalne, że robisz wszystko, co w Twojej mocy, by magia Twojej restauracji przyciągała jak najwięcej osób spragnionych pysznego jedzenia. To wymaga jednak pełnego zaangażowania, pasji i czasu. Czasu, którego w pewnym momencie po prostu zaczyna brakować.
Nie pozwól więc, by nadmiar codziennych zobowiązań zaburzył funkcjonowanie Twojego lokalu. Korzystając z pomocy naszej firmy, otrzymasz kompleksowe wsparcie w zakresie utylizacji zużytego oleju. Przyjedziemy do Twojej restauracji czy baru, odbierzemy stary, przerobiony olej roślinny i zagwarantujemy dostawę nowego. Szybko, wygodnie i bez nadmiaru formalności. To takie proste!
Jako właściciel restauracji czy innego punktu gastronomicznego zapewne jesteś świadomy, z jakimi konsekwencjami wiąże się niedopilnowanie kwestii utylizacji tłuszczów posmażalniczych. Jest to aspekt uregulowany prawnie, którego złamanie grozi wysokimi karami pieniężnymi. Wiesz też, że oleju nie możesz tak po prostu wylać do zlewu, ubikacji czy studzienki kanalizacyjnej. Musi być on odpowiednio zabezpieczony, a następnie poddany specjalnej obróbce.
Oprócz obowiązku pozbycia się zużytego tłuszczu pojawia się też konieczność kontrolowania stanów magazynowych i zamawiania dostaw świeżego oleju. Wszystkie powyższe aspekty wymagają dopilnowania i zabierają mnóstwo czasu. Na szczęście możesz skorzystać z usług TrafinOil i zapomnieć o problemach związanych z pozbyciem się tłuszczu posmażalniczego i zamawianiem nowego – zajmiemy się tym za Ciebie i odciążymy Cię w codziennych, często żmudnych obowiązkach.
Dla kogo przewidziana jest usługa odbioru zużytego oleju spożywczego?
- Restauracje
To największa baza klientów naszej firmy. W restauracjach odbieramy największe ilości przerobionych tłuszczów, co nie powinno dziwić – to tutaj pracuje najwięcej osób i to tutaj przygotowywana jest największa ilość jedzenia.
- Bary/puby
Nie tylko restauracje korzystają z naszych usług. Odbiór oleju spożywczego możliwy jest też z mniejszych lokali gastronomicznych, gdzie na co dzień korzysta się z tłuszczów smażalnicznych.
- Food-trucki
Mobilne punkty gastronomiczne to kolejna istotna grupa naszych klientów. To miejsca, w których zużywane są zwykle duże ilości olejów spożywczych, np. do przygotowania kebaba czy frytek.
- Hotele
Mowa o hotelach z własnym lokalem gastronomicznym. Restauracje w takich miejscach są czynne od wczesnych godzin porannych do nocy i obsługują mnóstwo klientów. Zużywane są w nich olbrzymie ilości tłuszczów roślinnych do smażenia.
- Cateringi
Pojedyncze eventy obsługiwane przez cateringi często wymagają dostarczenia jedzenia dla dziesiątek czy nawet setek gości. Firmy takie jak nasza pomagają im zachować ciągłość działania i wspierają cateringi w obowiązkach związanych z utylizacją olejów spożywczych, używanych do przygotowywania potraw.