Recykling śmieci jest już bardzo rozpowszechnionym zjawiskiem, które powstało na gruncie odpowiedzialnego, proekologicznego podejścia do środowiska naturalnego. I choć uczą o nim już w szkole, wciąż niewiele osób zdaje się w pełni rozumieć wynikające z niego korzyści. Szczególnie tajemniczy wydaje się recykling zużytych olejów spożywczych. Czemu on służy? Jakie są jego plusy i dlaczego warto zaufać w tej kwestii Trafin Oil?
Czy zużyty olej roślinny musi zostać poddany utylizacji/recyklingowi?
Olej roślinny, mimo iż jest substancją pochodzenia naturalnego, pod wpływem obróbki termicznej (smażenia) zmienia się w szkodliwy dla środowiska naturalnego odpad i jako taki bezwzględnie podlega obowiązkowi prawidłowej utylizacji. Dotyczy to przede wszystkim restauracji, pubów/barów, food-truck’ów i wszystkich pozostałych lokali i punktów gastronomicznych, w których wykorzystuje się oleje spożywcze do przygotowania potraw.
Pod żadnym pozorem nie wolno pozbywać się zużytego oleju na własną rękę, wylewając go do kanalizacji, wyrzucając pojemnik ze starym tłuszczem do śmieci czy spalając go. W każdym z tych przypadków dochodzi do zanieczyszczenia środowiska naturalnego, m.in. poprzez skażenie wód gruntowych czy emisję trujących składników chemicznych do atmosfery.
Jeśli dla kogoś nie jest to wystarczającą zachętą do zadbania o utylizację oleju, z pewnością dobrze zadziałają konsekwencje prawne i finansowe, które wiążą się z niewywiązaniem się z tego obowiązku. Odpowiednie zapisy regulujące te kwestie widnieją w ustawie o odpadach, a także wynikają z rozporządzeń lokalnych samorządów. Podmiot, który tego obowiązku nie dopełni, zostanie obarczony wysoką karą finansową.
Na szczęście nie trzeba tego robić samodzielnie – na rynku istnieją wyspecjalizowane firmy, które zajmują się odbiorem zużytego oleju wykorzystanego do smażenia, który następnie zostaje przekazany do recyklingu. Jedną z takich firm jest Trafin Oil. Działamy w trosce o środowisko naturalne i przyjemnością odciążymy Cię w obowiązkach związanych z przechowywaniem i utylizacją starych olejów posmażalniczych.
Jakie korzyści zapewnia recykling starego oleju gastronomicznego?
Przepracowane oleje spożywcze, które odbierane są z restauracji, są oczyszczane i przetwarzane w celu ponownego wykorzystania, np. w przemyśle motoryzacyjnym, budowlanym czy chemicznym. Najczęściej znajdują zastosowanie jako:
- biopaliwo – tzw. biodiesel to jeden z głównych surowców pozyskiwanych z przetworzonego oleju roślinnego, o parametrach bardzo zbliżonych do klasycznego oleju napędowego; nie powoduje jednak zanieczyszczenia środowiska siarką,
- w obróbce asfaltów – niewielki dodatek przetworzonego oleju polepsza właściwości technologiczne asfaltu i umożliwia jego obróbkę w niższej temperaturze, co prowadzi do zmniejszenia kosztów produkcji,
- jako surowiec opałowy – przyjazny dla środowiska naturalnego.
Oczywiście nie można zapominać o najważniejszym: recykling olejów i pozostałych odpadów pozwala odetchnąć naturze i środowisku. W obliczu nadciągającego kryzysu klimatycznego jest to cel ostateczny, do którego powinien dążyć każdy z nas.
Dlaczego warto postawić na recykling oleju posmażalniczego z Trafin Oil?
W Trafin Oil podchodzimy do tematu ochrony środowiska rzetelnie i z zaangażowaniem. Jeśli Ty także widzisz potrzebę recyklingu olejów, których używasz w swoim lokalu, zgłoś się do nas. Przyjedziemy bezpośrednio do Twojej restauracji i odbierzemy od Ciebie stary tłuszcz smażalniczy, którego przechowywanie może stanowić nie lada problem. Z nami wszystko pójdzie szybko i prosto.
Współpracuje z nami na stałe już ponad 15 000 klientów. Jeśli chcesz dołączyć do tego grona, wypełnij formularz kontaktowy, który znajduje się pod tym linkiem https://trafinoil.pl/zamowienie/ lub zadzwoń na bezpłatny nr 800 900 070 w celu doprecyzowania szczegółów zamówienia. Do usłyszenia!